Comitetul Olimpic și Sportiv Român: 11 federații sportive naționale visează la medalii olimpice, la Paris, 2024 

0
462
La finalul anului preolimpic, 11 federații naționale sportive visează la 13 medalii olimpice la Paris 2024.
La Hotel JW Marriott din București a avut loc recent Forumul Evaluarea potențialului Olimpic al României pentru Jocurile celei de-a XXXIII-a Olimpiade Paris 2024, organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Evenimentul, la care au participat reprezentanți a 25 de federații naționale sportive, a fost deschis de președintele COSR Mihai Covaliu, care i-a avut alături pe Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS) și George Boroi, secretarul general al COSR.
Mihai Covaliu a subliniat că sportul românesc se pregătește să încheie un an dificil și a trecut în revistă rezultatele înregistrate de sportivii români accentuând faptul că COSR va susține performanța. Cu toate acestea președintele COSR a atras atenția asupra optimismului de anul trecut al federațiilor sportive care s-a dovedi a fi supraevaluat, lucru dovedit de rezultatele obținute în acest an la competițiile de obiectiv. Președintele COSR i-a îndemnat pe toți conducătorii forurilor sportive să fie obiectivi și să-și aprecieze realist șansele de a obține medalii la Paris 2024
”Mă bucur să fim împreună, după un an dificil pe care l-am traversat-o cu toții și din care am speranța că vom ieși mai realiști și mai înțelepți. Credem toți în același vis și suntem împreună pe acest drum al performanței. Fiecare are rolul său, NOI, echipa noastră, susținem sportivii pentru că ei sunt cei care trebuie să ridice steagul la Jocuri.
Încheiem un an 2023 în care puteam mai mult și mai bine și urmează un an de foc. Rezultatele depind de condițiile în care ne vom evalua pe noi și mai ales propriile noastre acțiuni. Asta s-a văzut cel mai bine în 2023. Ține de oamenii pe care îi alegem, de specialiștii desemnați care să îi ducă pe sportivi în vârf. Perfecționarea justă a oamenilor care sunt în sistemul nostru, perfecționarea și optimizarea procesului managerial, sunt două elemente centrale, esențiale pentru a progresa.
Împreună cu secretarul general George Boroi și stafful COSR girăm continuitatea performanței. Ne-am asumat acest rol chiar și atunci când s-a spus că sportul românesc a murit. Adevărul este că suntem într-un proces de schimbare , în unele organizații deja s-a produs, în altele încă este în curs de finalizare și aici se vede rolul dumneavoastră, al managerilor, acțiunile dumneavoastră, stategia dumneavoastră, puterea și hotărârea de a lua deciziile care se impun în funcție de schimbările politice, sociale, economice sau demografice pe care le traversează România.
În cei 7 ani de când echipa noastră este la conducerea COSR pot spune hotărât că singura noastră politică a fost, este și va fi SPORTUL DE PERFORMANȚĂ.
Poate uneori am fost incomozi, tocmai pentru că am cerut Performanță, alteori am recomandat să vă canalizați toate energiile pentru a construi atmosfera care să atragă după sine succesul. Așteptările noastre sunt direct proporționale cu investițiile pe care le-am generat urmând toate capitolele Agendei 2020+5 a Comitetului Internațional Olimpic și cele ale Comitetului Olimpic European.
”Fiecare dintre dumneavoastră știți cât de greu e să susții activitatea unei federații, noi o facem pentru toți și nu am fi putut reuși asta fără partenerii noștri – cărora le mulțumesc în mod special pentru loialitate și generozitate.
Optimismul dumneavoastră de anul trecut de la Forum, a fost unul supraevaluat, bazat mai mult pe dorințe decât pe realitate. Spunând asta mă bazez pe rezultatele de la Campionatele Mondiale din 2023. Nu vreau să vă reamintesc numărul de medalii pe care l-ați estimat anul trecut, au fost Federații care s-au protejat sub acele obiective. Acum, sper ca toți cei care în acest ciclu olimpic și-au supraevaluat potențialul să devină mai realiști. Performanța impune responsabilitate, mai multă predictibilitate și mai puțin neprevăzut.
În mare măsură, viitorul sportului românesc depinde de modul în care ne implicăm fiecare dintre noi în procesul de creare a următoarei generații de campioni, azi înseamnă JO Paris 2024, mâine însă înseamnă JO Los Angeles 2028 și JO Brisbane 2032”, a accentuat Mihai Covaliu.
Elisabeta Lipă a ținut să puncteze problemele cu care se confruntă Agenția Națională pentru Sport (ANS), dar și să asigure întreaga asistență că va face tot ce-i stă în putință să găsească cât mai multe rezolvări.
”A vorbi despre problemele sportului românesc și viziunea ANS înseamnă a sublinia faptul că acesta are nevoie de reforme urgente și concrete. Din nefericire, acestea sunt greu de realizat din cauza rezistenței venite chiar din interiorul sistemului.
Dacă ar fi să creionez o situație actuală a sportului românesc, ar trebui să vorbim despre o strategie națională pentru sport pe care acum o avem. Are vreo 500 de pagini, dar nimeni nu întelege nimic din această strategie și din punctul meu de vedere este o himeră la care noi visăm de cel puțin 30 de ani. Această strategie trebuie făcută de noi pentru Jocurile Olimpice viitoare pentru că pentru Paris 2024 este prea târziu”, a spus Elisabeta Lipă.
Președintele ANS a vorbit de asemenea despre subfinanțarea cronică a sportului românesc. A readus în prim plan faptul că, într-un an preolimpic bugetarea s-a terminat din luna august, iar perspectiva unei rectificări este aproape inexistentă.
Legislația și măsurile fiscale nu susțin dezvoltarea unor programe pentru sport, infrastructura este deficitară, investițiile în bazele sportive pentru performanță sau pentru formare sunt nesemnificative, iar mentalitatea este greu de schimbat. Selecția este precară, iar din ce în ce mai puțini copii sunt atrași de sportul de performanță, iar numărul antrenorilor de valoare este din ce în ce mai mic”, a mai spus Elisabeta Lipă.
”Eu nu pot decât să vă asigur că voi aduce pe masa guvernului nevoile și prioritățile sportului românesc și mă voi lupta pentru a obține o finanțare decentă. Am convingerea că împreună cu COSR vom găsi o soluție comună de susținere a sportivilor calificați și a celor cu potential de calificare în speranța unei participări onorabile la Jocurile Olimpice Paris 2024”, a promis președintele ANS.
George Boroi, secretarul general al COSR: ”Cu mai puțin de un an până la Jocurile Olimpice Paris 2024 am considerat necesar să cunoaștem realitatea cu care avem de-a face in sportul olimpic românesc, și să identificăm corect obiectivele pe care le vom atinge împreună.
Este o perioadă extrem de scurtă până la debutul Jocurilor, care nu ne lasă timp pentru elaborare de strategii complexe. Avem nevoie să identificăm soluții practice, aplicabile, cu implementare rapidă.
În același timp trebuie să continuăm drumul spre Milano Cortina 2026, Los Angeles 2028 și Brisbane 2032. Nu trebuie să uităm faptul că Rolul unui CNO este de a fi o organizație suport care are responsabilitatea sportului de elită al unei națiuni, a identificării talentelor și a formării/construirii Echipei Olimpice pe o perioadă lungă ”Organizarea și finanțarea pregătirii, calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Paris vor fi abordate diferit față de edițiile anterioare, în condițiile în care am căutat să găsim soluții pentru asigura suportul logistic operațional pentru toți sportivii noștri, iar pentru contingentul considerat, în urma rezultatelor și al analizelor Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță, ne-am străduit să identificăm și să aplicăm soluții adaptate.
Trebuie să cântărim bine, dar rapid deciziile pe care le vom lua pentru abordarea Misiunii Olimpice pentru Paris 2024. Avem un contingent de sportivi participanți la Jocurile de la Tokyo, care au continuat parcursul olimpic spre Jocurile de la Paris. Acestora li s-au adăugat sportivi care s-au aflat până de curând în Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea Tineretului. Nu avem timp de încercare și eroare și de tatonări. Deciziile trebuie luate coordonat și rapid, pe bază de informații concrete, metodologii validate. Disciplina noastră instituțională se va răsfrânge și asupra loturilor pe care le avem în grijă.
Georgeta Andrunache, președintele Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanță (CTOSP), a prezentat raportul de activitate pentru anul 2023. ”CTOSP a analizat și avizat planurile de pregătire pentru 27 de loturi olimpice reprezentând 16 federații naționale cu un număr de 418 persoane (16 sportivi și 258 membri ai colectivelor tehnice). DE asemenea, Comisia a oferit asistență tehnico-metodică de specialitate, a făcut recomandări pertinente asupra procesului de pregătire și a dat avize de oportunitate la o serie întreagă de solicitări de finanțare care au avut ca scop principal asigurarea fără întrerupere a procesului de pregătire și participare la competiții în vederea calificării și obținerii de medalii la Paris 2024.
”Până acum, 60 de sportivi, toți componenți ai loturilor olimpice, au obținut biletele pentru Paris 2024, cu mențiunea că o sportivă de la atletism așteaptă să devină eligibilă ”, a comunicat Georgeta Andrunache.
Potrivit raportului CTOSP, reprezentanții federațiilor române sportive au estimat că la Jocurile Olimpice se vor putea califica 142 de sportivi care au ca obiectiv 15 medalii și 13 locuri 4-6.
În baza rezultatelor obținute până acum, în opinia membrilor CTOSP, doar aproximativ 100 sportivi, mai exact 83, au șanse reale de a ajunge la Paris 2024, aceștia putând obține 5-7 medalii și 6-8 locuri 4-6.
În timpul FORUMULUI, numărul de medalii a mai scăzut, 11 federații naționale sportive comunicând că au ca obiectiv obținerea a 13 medalii, astfel:
1. FR Atletism – obiectiv 1 medalie, prin Alina Rotaru și cel puțin o clasare pe locurile 4-8.
Se speră calificarea a 10 sportivi la JO, dar deocamdată sunt calificați trei – Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime)
2. FR Box – obiectiv 1 medalie prin Lăcrămioara Perijoc și calificarea a încă doi – trei sportivi, cotați cu șase reale fiind Claudia Nechita și Loredana Marin, la feminin, și Cosmin Gîrleanu, proaspăt trecut la profesionism, dar cu ambiția de a participa la Jocurile Olimpice Paris 2024) și Paul Arădoaie.
3. FR Canotaj – obiectiv 3 medalii dintre care una de aur – echipajul dublu fete. În prezent sunt calificate 11 echipe ( 44 locuri cotă). Echipajele pentru întrecerile olimpice nu sunt definitivate. Lotul de canotaj al României a intrat în cantonament și se concentrează exclusiv pe pregătirea la Jocurile Olimpice și pe participarea la competițiile intermediare.
4. FR Ciclism – obiectiv 1 medalie, prin Vlad Dascălu, la mountain bike,
5. FR kaiac canoe – 1 medalie, prin Cătălin Chirilă (C1- 1000 m) și o clasare pe locurile 4-6, prin echipajul Oleg Nuță, Ilie Sprincean (C2 – 500 m),
6. FR Haltere – obiectiv 1 medalie, prin Mihaela Toma sauLoredana Toma – cele două sportive sunt ca și calificate la Jocurile OLimpice Paris 2024, confirmarea oficială urmând a fi comunicată în aprilie anul viitor.
7. FR Lupte – obiectiv 1 medalie. Până în prezent niciun luptător (nici la feminin, nici la masculin) nu a obținut biletele pentru Paris 2024, dar calificările se vor încheia în iunie 2024.
8. FR Natație și Pentatlon Modern – obiectiv 1 medalie, prin David Popovici. La înot alături de Popovici a mai obținut calificarea Vlad Stancu, iar șanse reale de a ajunge la Paris 2024 mai au încă doi înotători Denis Popescu, cu timpi aproape de baremul A de calificare olimpică, și Partrick Dinu, care ține aproape de David Popovici.
La sărituri în apă, șanse reale de calificare la JO au Angelica Muscalu și Constantin Popovici, cea mai importantă competiție unde pot obține biletele pentru Paris fiind Campionatele Mondiale de la Doha (Qatar), din februarie anul viitor.
9. FR Scrimă – obiectiv 1 medalie prin Iulian Teodosiu, la sabie masculin. Deocamdată niciun scrimer nu este calificat la Paris 2024. Nu mai există șanse de calificarea la echipe, ci doar la individual. Doi sportivi au șanse reale de calificare pe criteriul clasamentului mondial – Iulian Teodosiu, la sabie masculin și Mălina Călugăreanu, la floretă feminin, și unul sau doi sportivi pot încerca să se obțină biletele la Turneul de calificare pe Zona Europa.
10. FR Tenis de masă – obiective 1 medalie și un loc 5, cu echipa feminină, la dublu mixt, prin Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu sau la simplu, prin Bernadette Szocs. Deoamdată sunt ca și calificați Elizabeta Samara Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, precum și echipa feminină a României. Jucătorii români calificați în turneul olimpic de tenis de masă de la Paris 2024 vor fi anunțați oficial la finalul lui iunie 2024 de forul internațional de specialitate Eduard Ionescu la simplu
11. FR Tir sportiv – obiectiv 1 medalie – două sportive aflându-se în cursă calificării olimpice – Laura Ilie (10 m pușcă aer comprimat) și Roxana Sidi (10 m pușcă aer comprimat și pușcă 3 poziții)
Alte federații cu sportivi în curs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024, sau cu sportivi deja calificați și-au propus clasări cât mai aproape de podium.
• Federația de Alpinism și Escaladă are 2-4 sportivi cu șanse de calificare la Paris 2024
• FR baschet speră la calificarea ambelor echipe 3×3 – feminină și masculină, obiectivul fiind o clasare pe locurile 5-8 la Paris.
• FR Gimnastică – la feminin, cu sportive foarte tinere în lot, obiectivul este o clasare pe locurile 7-8 cu echipa, 1-2 clasari pe locurile 7-8 la individual, în finalele pe aparate, și o clasare pe locurile 1-24 la individual compus. Pentru cele cinci locuri din echipa feminină pentru Paris 2024 se află în cursă Sabrina Voinea, Ana Barbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Amalia Puflea, Maria Ceplinschi, Ella Oprea, Gabriela Vânoagă și Laura Jurca (25 ani).
La masculin, alături de Andrei Muntean, deja calificat, se așteaptă calificarea lui Gabriel Burtanete la Paris 2024. Obiectivul este clasarea lui Burtanete pe locurile 4-6, în întrecerea pe aparate, și un loc în 1-24 la individual compus.
• FR Gimnastică Ritmică și-a îndeplinit obiectivul de a califica o sportivă la Jocurile Olimpice Paris 2024 – Annaliese Drăgan, iar obiectivul este un loc cât mai aproape de elită.
• FR handbal speră ca echipa feminină să obțină biletele olimpice și abia apoi se va gândi la o posibilă clasare în ierarhia de la Paris .
• FR Judo – cu cinci sportivi cu șanse de calificare, două fete și trei băieți, s-a abținut să comunice vreun obiectiv
• FR Tenis – are ca obiectiv calificarea a patru jucătoare și o clasare pe locurile 5-8 (sferturi de finală) și o clasare pe locurile 9-16. La masculin, niciun reprezentant al României nu are șanse reale de calificare
• FR Yachting – sportiva Ebru Bolat se află în cursa de calificare pentru Paris 2024, în prezent pregătindu-se în Argentina.

Mangalia News, 24.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply