Concursul Național de Creație Literară „Fascinația Mării” și-a desemnat laureații. Scriitorul și publicistul Ion Tița-Călin a primit Trofeul pentru proză scurtă și Premiul pentru originalitate în abordarea temei, pentru proza „Stăpânul mărilor”

0
571
Sâmbătă, 21 octombrie 2023, a avut loc festivitatea de premiere a laureaților celei de a zecea ediții a Concursului Național de Creație Literară „Fascinația Mării”. Organizată de Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu”, sub auspiciile Statului Major al Forțelor Navale și al Cercului Militar Constanța, competiția a devenit o manifestare de tradiție, ce contribuie la dezvoltarea și promovarea culturii constănțene și dobrogene, la bunul ei renume.
Juriul concursului a acordat premii, premii speciale și trofee pentru creațiile desemnate câștigătoare în cadrul celor două secțiuni: poezie și proză scurtă.
Iată ce a declarat scriitorul, sociologul și publicistul Ion Tița-Călin, cu această ocazie:
„Am avut bucuria să mă număr printre câștigători, fiind onorat cu Trofeul pentru proză scurtă și Premiul pentru originalitate în abordarea temei. Dar cel mai mult m-a impresionat și bucurat faptul că, printre câștigători, s-a numărat o fetiță de 12 ani, Ilaria Constantin din Focșani, care s-a clasat pe treapta a treia a podiumului, la secțiunea de proză scurtă. Copila a adunat, deja, numeroase premii la diverse competiții literare școlare și extrașcolare și a fost publicată în câteva volume colective, alături de scriitori consacrați. Prezența Ilariei printre laureații concursului din străvechea cetate a Tomisului este dovada nașterii unei noi generații de scriitori, a faptului că literatura română va avea un mare viitor.
Sufletul reuniunii a fost comandorul, actorul și scriitorul Aurel Lăzăroiu – președintele cenaclului. Colegii din cadrul Clubului Umoriștilor Constănțeni au contribuit la buna dispoziție cu poezii și epigrame înțepătoare la adresa subsemnatului, iar în pauze, menestrelul Laurențiu Marinescu a încântat inimile cu chitara și vocea sa minunată.
Luând cuvântul și, după ce am mulțumit juriului pentru premiile acordate, am declarat următoarele:
„Doamnelor și domnilor, profit de această ocazie pentru a solicita autorităților maritime din întreaga lume să le acorde scriitorilor brevetul de marinar, de navigator. Îmi motivez cererea pe baza a ceea ce este bine știut de toți devoratorii de literatură de pe această planetă: poeziile, schițele și foiletoanele, romanele și piesele de teatru sunt corăbiile ce ne poartă pe mările și oceanele minunate ale Inspirației și Fanteziei, spre tărâmurile de vis ale Sublimului.
Scriitorii nu sunt doar constructorii, ci și comandanții fermecătoarelor corăbii, pe care cititorii sunt invitați să călătorească de-a lungul vieții, chiar din clipa în care au învățat tainele Alfabetului. În timpul voiajului, scriitorii îi instruiesc cum să deschidă larg ochii cugetului și sufletelor pentru a se bucura de minunile Oceanului Literar.
Toată lumea știe că măiastra corabie „Sheherezada”, condusă de marinarii – autori ai celebrei culegeri de povești medievale arabe, organizează de sute de ani călătorii pe mările celor „O mie și una de nopți”, spre încântarea amatorilor de povești.
Magnificul dramaturg, constructor naval și comandant de cursă lungă (fără brevet) William Shakespeare i-a dat lumii o minunată flotă. Din Evul Mediu și până în era Inteligenței Artificiale, cititorii se înghesuie să călătorească pe cele 36 de corăbii ale Comediei și Tragediei, ieșite din șantierul naval al spiritului său nemuritor. De veacuri, marele Shakespeare stă la timona corăbiilor ce poartă numele „Hamlet”, „Regele Lear”, „Macbeth”, „Visul unei nopți de vară”, „Neguțătorul din Veneția”, „Cum vă place”, „A douăsprezecea noapte” ori „Îmblânzirea scorpiei”, purtând pasagerii pe mirificele ape ale marii literaturi.
La rândul său, titanul Mihai Sadoveanu a construit și comandă (tot fără brevet), pe mările și oceanele literaturii universale, o flotă de peste 32 de nave faimoase. Începând încă din anii școlii primare, românii se bat să prindă măcar un voiaj cu mărețele pacheboturi intitulate: „Frații Jderi”, „Mitrea Cocor”, „Nicoară Potcoavă”, „Domnu Trandafir”, „Baltagul” sau „Neamul Șoimăreștilor”. De altfel, în semn de recunoaștere a competențelor marinărești ale scriitorului, gruparea literară patronată de Forțele Navale Române, prin intermediul Cercului Militar Constanța, poartă numele „Mihail Sadoveanu”.
Sper ca Autoritatea Navală Română să țină cont de aceste fără de cusur argumente și, în regim de urgență, să dea curs solicitării mele, eliberând brevete de navigatori scriitorilor patriei”.
Cu deosebită considerație,
Ion TIȚA-CĂLIN,
21 octombrie 2023.

 


Mangalia News, 22.10.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply