Cosmin Neidoni – Este educația românească suficient de bună și de performantă, pentru a răspunde provocărilor de azi, dar, mai ales, nevoilor lumii de mâine?

0
614
  • Edifică școala noastră caractere de oameni frumos articulați moral si poate ea să construiască piste de decolare pentru cei care visează să zboare la mari a(l)titudini?
„Luni, 11 septembrie, întregul Facebook, a (i)radiat din toti pixelii entuziasmul debutului școlar. Imagini – care mai de care – cu elevi, profesori și părinți fericiți că, în sfârșit, începe școala și că nimic de acum nu mai stă în calea nevoii faustice de a învăța și de a cunoaște! Frumos și totuși o flagrantă discrepanță între explozia euforică a primei zile de școală și calitatea propriu-zisă a actului educațional. Generalizez, desigur, fără a pune la îndoială și micile enclave de performanță autentică!
Mă întreb cu toată buna credință de care sunt capabil: Este educația românească suficient de bună și de performantă pentru a răspunde provocărilor de azi, dar mai ales nevoilor lumii de mâine? Edifică școala noastră caractere de oameni frumos articulați moral si poate ea să construiască piste de decolare pentru cei care visează să zboare la mari a(l)titudini? La felul cum arată scena noastră politică, societatea și multi dintre indivizii care o compun, mă rem că nu, deși aș prefera să nu am dreptate!
Ce se întâmplă pe parcursul celor 12 ani de școală cu mirarea, curiozitatea si creativitatea funciară a oricărui copil? Cum se face că, ajunși în pragul examenului de maturitate, cei mai mulți elevi sunt sictiriți, blazați și dezaripați?
Cum se explică gradul rușinos de mic al interesului nostru pentru lectură? Știți cât alocă in medie un român pentru achiziția anuală de carte? Rușinos de puțin. Evit să vă spun cifra pentru a nu vă șoca! Știți cât de mici sunt tirajele cărților publicate în România, mai ales al celor de poezie? Sunt date statistice care răspund acestor întrebări si ele uluiesc pe orice om ale cărui nevoi transcend zona instinctelor primare!
Construcția de sine nu este un act trivial, ci un proces îndelungat, un efort permanent, o preocupare constantă de a extrage – din tot ce vezi, din tot ce citești, din toate interacțiunile cu ceilalți – acele elementele care te propulsează și fac din tine un om senin, echilibrat și util. Miza învățării nu este acumularea de tip contabil a cunoștințelor, a unor date inoperabile, ci echiparea sinelui cu instrumente de decriptare a misterelor lumii și a nemărginitei ei splendori. Nu învățăm pentru a ne împăuna până la asfixiere cu diplome, certificate de competență și premii, ci pentru a da prezenței noastre în lume un conținut cât mai nobil! Învățăm pentru a ne pune la adăpost de gregaritate, mitocănie și prost gust.
Visez cu ochii deschiși la acea școală în care, pe lângă materiile clasice, să se poată învăța cultura dialogului, a întrebării care generează cunoaștere, politețea și eleganța, ca elemente de stilistică existențială!
Facem parte dintr-o lume care își redesenează în permanență teritoriul cunoașterii. Cu cât citim mai mult, realizăm cât de puțin știm și cât de insignifiantă este suprafața – din acest vast teritoriu – pe care mintea noastră o poate cuprinde!
Dragi elevi, există riscul ca școala să vă neutralizeze reflexul curiozități. Apărați-l cu orice preț! Mirarea, atunci când se articulează sub forma unui arc interogativ, dă naștere științei, filosofiei și artelor pe care le numim frumoase!
Omul este o specie iscoditoare, capabilă să suprapună realității factuale un orizont imaginar, însă unica lui superioritate rămâne bunătatea și răbdarea de a fi pentru celălalt o punte mai frumoasă (în)spre lume! Pare puțin? Este tot ce poate fi mai nobil! Succesul educațional nu reprezintă nimic, dacă prin ceea ce învățăm nu putem bucura sau înfrumuseța viața noastră și a celor de lângă noi!
Succes la școală!”
Cosmin Neidoni, septembrie 2023, Timișoara.

MN: Absolvent de Filosofie, freelancer în domeniul traducerilor, poetul și scriitorul timișorean Cosmin Neidoni publică și în cotidianul online Mangalia News. Articolele ce poartă semnătura sa pot fi citite aici, iar cărțile lui Cosmin Neidoni pot fi procurate de AICI, sau de AICI.

Mangalia News, 13.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply