Micro-finanțările “Meet and Code” sunt disponibile, în continuare, pentru organizațiile non-profit, inclusiv asociații de părinți, elevi, profesori

0
609

farmec.ro
carturesti.ro%20
Asociația Techsoup: Doi din trei români nu au competențe digitale de bază. Asociația sprijină ONG-urile mici care vor să dezvolte abilitățile digitale ale copiilor și tinerilor.
Doar 28% dintre români au competențe digitale de bază, comparativ cu media europeană de 54%. În privința competențelor digitale avansate, procentul scade la 9%, în timp ce media europeană este de trei ori mai mare, arată ultimul studiu DESI realizat de Comisia Europeană. Asociația Techsoup sprijină ONG-urile din România și Republica Moldova să desfășoare activități de programare și pentru dezvoltarea de alte abilități digitale ale copiilor și tinerilor prin cea de de-a VII-a ediție a programului “Meet and Code”.
  • Într-o notă similară, doar 41% dintre români au abilități minime în crearea de conținut digital, fiind în urmă față de media Uniunii Europene de 66%.
  • Ultimul raportul DESI subliniază, de asemenea, o prezență sub medie a specialiștilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) pe piața muncii din România, cu un procentaj de 2,6% comparativ cu media europeană de 4,5%.
  • Totodată, un studiu al Băncii Mondiale unde au fost chestionați experți din Republica Moldova arată că peste jumătate dintre aceștia (58%) cred că instituțiile n-au suficientă capacitate pentru a susține digitalizarea educației.
Unul dintre principalele răspunsuri, susține Asociația Techsoup, este integrarea coerentă pedagogic a mai multor activități digitale și care să implice noile tehnologii în educația elevilor. Peste 20 de mii de copii și tineri din România și Republica Moldova au folosit dispozitive digitale și linii de cod într-un mod creativ prin intermediul programului: de la simularea unei călătorii pe lună, crearea de personaje de povești și jocuri, la construirea de proiecții pentru orașele viitorului. Mai mult, unii dintre ei au folosit chiar roboți pentru a aborda și a căuta soluții la problemele sociale și climatice din comunitățile lor.
Micro-finanțările “Meet and Code” sunt disponibile pentru organizațiile non-profit, inclusiv asociații de părinți, elevi, profesori etc. Fiecare organizație poate primi maximum trei granturi, a câte 300 de euro, cu condiția ca cele trei activități să fie diferite.
Evenimentele de programare și abilități digitale înscrise în programul coordonat de Asociația Techsoup în România și Republica Moldova au ca obiective:
  • celebrarea diversității și sprijinirea grupurilor dezavantajate;
  • dezvoltarea abilităților de programare și digitale ale copiilor și tinerilor;
  • propunerea unui format de învățare practică;
  • încurajarea muncii în echipă pe diverse categorii de vârstă și abilități (atât tehnice, cât și de design, comunicare etc.);
  • combinarea activităților și noțiunilor într-un mod transdisciplinar;
  • gestionarea provocărilor din viața reală;
  • sprijinirea gândirii critice, autonomiei și rezolvării de probleme.
Până în acest an, 213 ONG-uri au realizat 519 de activități educaționale de programare și tehnologie care au ajuns la peste 20.918 de copii și tineri în cadrul programului coordonat în România și Republica Moldova de către Asociația Techsoup.
Copiii au devenit tot mai pasionați, mai creativi în timpul activității. Cel mai mult m-a impresionat faptul că ei mi-au cerut să nu ne oprim: ‘Doamna, putem continua? Când mai facem Scratch?’. Au realizat chiar și mici filmulețe despre munca lor. Și așa am continuat să ne întâlnim în Clubul de Scratch (platformă de programare vizuală) la fiecare două săptămâni”, a declarat Carmen Stanciu, învățătoare și voluntară la Asociația de părinți din Școala Gimnazială “Învățător Radu Ion”, Vadu-Părului, din județul Prahova.
Meet and Code este mai mult decât un program de finanțare, este o comunitate de profesori și organizații non-profit care aduc idei și concepte STEAM noi în școli, biblioteci și nu numai. Procesul de aplicație este ușor de gestionat, iar inspirație pentru evenimente cu impact se găsesc și în colecția de evenimente din anii anteriori, dar și interviurile cu organizatori din anii anteriori, care se găsesc aici: youtube.com/playlist“, a declarat Ana Stamatescu, Educational Programs Lead la Asociația Techsoup și Coordonator Meet and Code România & Republica Moldova.
Pentru a putea aplica la “Meet and Code”, ONG-urile trebuie să fie întâi înregistrate și validate în Programul TechSoup. Înscrierea durează doar câteva minute, iar procesul este explicat pas cu pas în tutorialul de mai jos: https://www.youtube.com
Evenimentele propuse pot fi de tip offline, online sau hibrid și trebuie să fie centrate pe programare sau tehnologie pentru copii sau tineri. Toate activitățile vor avea loc în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2023.
Înscrierile se pot realiza până la data de 13 septembrie 2023 pe website-ul oficial al programului: https://meet-and-code.org
Despre Meet and Code 
Meet and Code este cea mai mare inițiativă europeană cu focus pe competențe digitale pentru copii și tineri, aliniată cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week (EU Code Week).
Inițiativa este organizată și coordonată european de Haus des Stiftens și TechSoup Europe. În România, unde este la a VII-a ediție, și în Republica Moldova, unde este la a II-a ediție, programul este coordonat de către Asociația Techsoup.  În acest an, programul este susținut de Amazon și SAP în toate cele 25 de țări europene partenere.
Educația, în general, și împreună cu tehnologia, în mod particular, reprezintă calea de la obscuritate la lumină și bucuria cunoașterii. Semințele pasiunii de a descoperi lumea se sădesc timpuriu în mințile și sufletele tinerilor elevi, fructele fiind recoltate atunci când aceștia ajung să inoveze în industrie și societate“, a declarat Ciprian Hodorogea, Sr. Manager Software Development la Amazon Dev Center România.
Ne-am confruntat cu atât de multe schimbări în modul în care funcționează lumea din jurul nostru și am învățat cu toții să ne adaptăm la această nouă realitate. Digitalizarea a devenit parte din viața de zi cu zi și, privind înainte, nivelul de digitalizare prezent în activitățile noastre va crește“, a declarat Diana David, Managing Director SAP România.
Despre Asociația Techsoup
Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Mai multe despre misiunea organizației și programele Asociației Techsoup pentru organizații non-profit și pentru profesori pe www.asociatiatechsoup.ro

Mangalia News, 21.07.2023.piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply