Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia prezintă rezultatele unei cercetări arheologice inedite și spectaculoase, cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei

0
792
Cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA), marcate în perioada 16 – 18 iunie 2023, dorim să vă prezentăm rezultatele unei cercetări arheologice inedite și spectaculoase, realizată de colectivul de cercetare de la Mangalia, ce a dus la descoperirea traseului unui apeduct de epocă romană.
În urma unei cercetări arheologice cu caracter preventiv, efectuate la Mangalia în lunile aprilie și mai ale anului 2022, pe str. Negru-Vodă, nr. 41 (Baza Sportivă Pescăruș), a fost descoperit traseul unui apeduct de epocă romană. Cercetarea a fost făcută de un colectiv format din arheologii Nicolaie Alexandru, Robert Constantin și Mihai Ionescu, pe un amplasament propus construcției unei baze sportive.
Apeductul descoperit, de tip canalis structilis, a fost cercetat pe o lungime de 32,50m. Are lățimea de 0,70m, cu pereți turnați din blochete de calcar și mortar, cu praf de cărămidă (opus caementicium), în grosime de 0,25m. Cuveta are dimensiunile de 0,21 lățime și 0,30m înălțime, fundul albiat. Este tencuită la interior cu un mortar hidrofug (opus signinum), mortar care continuă 5-6cm la exterior. Blocajul la partea superioară, capacul, a fost construit din dale de calcar, rostuite între ele cu același mortar cu praf de cărămidă. În profil, apeductul are dimensiunile la exterior de 0,70×0,70m. Pe părțile laterale ale capacului a fost depus mortar egalizator, pentru a face legătura cu pereții apeductului și pentru etanșare. Fapt ce demonstrează că apeductul, prin derivație gravitațională, transporta apă sub presiune. Apeductul are un volum maxim de 63 de litri pe metru liniar.
Apeductul era alimentat de la izvoarele din capătul văii Bașpunar, cobora pe Valea Limanu spre Mangalia intrând prin sudul orașului Callatis. Apeductul a fost construit în epoca romană pe versantul nordic al Lacului Mangalia, folosind panta naturală a acestui versant.
Muzeul de Arheologie Callatis, în calitate de păstrător și promotor al patrimoniului arheologic local, își așteaptă zilnic vizitatorii, pentru a descoperi moștenirea culturală și arheologică comună și a aduce lumea arheologiei mai aproape de publicul larg.
ZILELE EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI,
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.
www.muzeucallatis.ro


Mangalia News, 18.06.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply