Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită în Rezervația Dunele Marine de la Agigea

0
508
Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează sâmbătă, 1 aprilie 2023, o serie de activități pentru a sărbători Ziua Internațională a Păsărilor.
Începând cu ora 9.00, iubitorii de păsări vor putea lua parte la tururile ornitologice organizate în cadrul Stațiunii de Cercetare, alături de ghizi ornitologi, precum și la demonstrații de inelare a păsărilor sălbatice, organizate de Agigea Bird Observatory, stația de inelare din cadrul Stațiunii de Cercetare. Pentru cei mici (și mari) vor fi organizate ateliere de creație, concepute special pentru această zi.
Toate activitățile vor avea loc în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea, din str. Nicolae Titulescu, nr. 163, Stațiunea Zoologică Marină, comuna Agigea, iar intrarea este liberă.
Ziua Internațională a Păsărilor este celebrată în fiecare an în 1 aprilie. Această zi este anual marcată în cadrul programului UNESCO Omul și Biosfera. Ziua de 1 aprilie nu a fost aleasă întâmplător. Aceasta marchează semnarea Convenției Internaționale pentru Protecția Păsărilor la 1 aprilie 1906, unul din primele documente internaționale pentru conservarea naturii.
Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost înființată în 1926 pentru studierea ecosistemelor marine. În prezent, Stațiunea de Cercetare abordează teme de studiu din domeniul Biologiei, atât acvatice cât și terestre, dezvoltând proiecte în domeniul ornitologiei, entomologiei, ecotoxicologiei, botanicii, biologiei marine și conservării ecosistemelor naturale.

Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

 

Date de contact:
CSIII Dr. Emanuel Ștefan BALTAG,
Tel: 0726249309.
e-mail: [email protected]
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate,
Tel: 021 305 83 90,
e-mail: [email protected],
http://www.ananp.gov.ro/


Mangalia News, 24.03.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply