”TIMIŞOARA 2023, CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII” – Eveniment desfăşurat sub genericul „Luminează oraşul prin tine!” | VIDEO

0
606

TVR este broadcaster oficial al evenimentului de deschidere, calitate în care duce Timişoara pe ecranele din ţările Uniunii Europene, prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

În weekendul 17-19 februarie 2023, sărbătorim deschiderea cu concerte trasmise live, ştiri şi informaţii în timp real din principalele puncte de atracţie din Timişoara.

Vineri, 17 februarie, TVR transmite în direct din două locaţii simultan: Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, pe canalele TVR 1TVR 2TVR INFOTVR Timişoara şi TVR Internaţional.

De asemenea, sub genericul „Un oraş, mii de lumini!”, jurnaliştii TVR Timişoara vor relata din toate zonele cu evenimente culturale şi îi vor aduce pe timişoreni, timp de trei zile, în lumina reflectoarelor, pentru că ei fac oraşul mai vizibil.

De la ora 17.00, TVR 1 transmite în direct, de la Palatul Culturii, Ceremonia de Gală a Deschiderii Timişoara 2023. Evenimentul va fi marcat prin concerte susținute de doi pianiști: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, precum și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tot pe 17 februarie, începând cu ora 19.00, pe TVR 2, Sărbătorim Deschiderea! printr-un spectacol cu dans, artă video, muzică electronică și ritmuri tradiționale, care aduce în prim-plan memoria și identitatea Timișoarei.

Pe scena din Piața Unirii vor urca artiştii: Adrian Despot, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici,  Dan Byron, ucraineanca Alyona Alyona, Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu  și oaspeții lor. Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner.

Sâmbătă, 18 februarie, ora 19.30, TVR CULTURAL transmite în direct de la Palatul Culturii concertul susţinut de cântăreţul şi compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică, iar duminică, 19 februarie, de la ora 20.00, spectacolul susţinut de violonistul Lajkó Félix şi trupa poloneză Volosi, la Filarmonica Banatul. În deschidere, vor performa Irina Sârbu&band.

În săptămâna premergătoare deschiderii, canalele TVR CULTURAL şi TVR INFO vor avea zilnic în program informaţii de ultimă oră şi materiale jurnalistice despre acest eveniment cultural.

Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de localitatea Elefsina (Grecia) şi de oraşul Veszprém (Ungaria), numărându-se, astfel, printre cele peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi atât din întreaga Uniune Europeană, cât şi din afara acesteia.

PROGRAMUL COMPLET, aici: https://opening.timisoara2023.eu/program/

LIVE, pe TVR2, aici: https://www.tvrplus.ro/live/tvr-2

Taraf de Caliu & guests

Taraf de Caliu

Haiducii s-au întors. După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au întors acasă și au pornit, sub bagheta Șaraimanic, un nou proiect – Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe această muzică tradițională din sudul României, muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. Sub arcușul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Clejani au concertat pe aproape toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra.

Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu.

Impex

Colaborarea între muzicienii rromi și cei ne-rromi fiind încă destul de rară în România, proiectul muzical fondat de Andrei Dinescu acum 10 ani numit „Steaua de mare” a avut de la început scopul de a crea un mediu evolutiv și colaborativ prin muzică, atunci pornindu-se în București o adevărată mișcare ce continuă să se dezvolte și să inspire publicul și muzicienii de astăzi. IMPEX este ultima iterație a acestei idei de fuziune stilistică și colaborare interetnică, formația este compusă din 5 muzicieni cu multă experiență muzicală în cadrul diferitelor genuri.

Membrii formației, Andrei Dinescu, Marian „Jerry” Boacă, Pity Imecs, Attila „Darbuk” și Paul „Pepsy”, au cântat de-a lungul vremii tot felul de muzici pornind de la cea clasică, rock, jazz, muzică experimentală, lăutărie clasică și modernă/contemporană: manele (pop-ul rrom), muzica turcească și arabă. Toate acestea vin sa transmită un mesaj umanitar de îndepărtare a barierelor și a prejudecăților, arătând cum cooperarea este în avantajul nostru, al tuturor.

Filip Simeonov

Este unul dintre cei mai apreciați maeștri ai clarinetului din Bulgaria și singurul clarinetist Taraf de Haidouks din toate timpurile. În prezent, sunt rare ocaziile în care Filip Simeonov se reunește cu grupul de haiduci din Clejani, iar atunci când se întâmplă, punțile din Balcani se fac mai puternice, iar muzica sporește. România și Bulgaria devin, împreună, „acasă”.

Alexei Ciobanu

Alexei Ciobanu a absolvit Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău și s-a alăturat, din 1997, Orchestrei Populare „Măiastra Carașului”. Timp de zece ani a fost instrumentist în formula Érik Marchand et le taraf de Caransebeș, în înregistrări și concerte internaționale. Din 2003 pâna în prezent, este angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, unde cântă alături de Ansamblul Folcloric „Timișul”.


Mangalia News, 17.02.2023. (sursa: TVR).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply