„Împrejurimile Constanței – Cernavodă și Mangalia”, din volumul ”Constanţa şi Techirghiol, 1924: Ghid ilustrat pentru vizitatori”

0
604
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească și până în „vremurile noui”. În primul capitol este integrată și o rubrică dedicată prezentării câtorva localități din Dobrogea.

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic. Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean. […]

Continuăm expunerea cu două localități din Dobrogea, mai exact Cernavodă și Mangalia, vechiul Callatis. Autorii încep cu prezentarea succintă a localității Cernavodă, punctând detalii interesante despre obiectivele principale care pot fi vizitate aici. Despre întemeierea localității Cernavodă s-au scris multe legende, dar cu siguranță știm că aici a fost un vechi oraș grecesc numit Axiopolis. O largă istorie a locului poate fi citită în volumul „Istoria orașului Cernavodă“ de Ioan I. Mușat disponibil în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.

Autorii aduc în atenție și localitatea Mangalia cu ale sale vestigii milenare. Sunt trecute în revistă informații despre situația de la acel moment a lucrărilor arheologice, principalele puncte de atracție, numele persoanelor din administrație, hoteluri, restaurante, practic tot ce ar avea nevoie un turist din anul 1924 pentru a vizita Mangalia.

Textul integrat în lucrarea „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos: […]

Mangalia

“La 44 km. sud de Constanţa, pe malul mării, într’un golf adânc şi pe cea mai frumoasă plajă din Dobrogea veche, Mangalia este staţiunea balneară şl climaterică de mare în formaţie. Mangalia s’a numit în antichitate Callatis, unul din cele mai renumite porturi la Marea Neagră şi un centru cultural de prima importanţă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astăzi se desgroapă în partea de Nord a oraşului ruinele cetăţii. Se poate vedea acolo Basilica o urmă de construcţii în stil grec, etc. În evul mediu Mangalia a fost port genovez. Din dreptul ruinelor, făcând un semicerc adânc în mare şi până la intrarea portului de astăzi, se zăreşte la suprafaţa apei rămăşiţele digului genovez, care arată mărimea lui de atunci, ca şi rolul comercial ce-l juca în Orient.

Astăzi Mangalia e un orăşel cam de 4000 locuitori, comună urbană, capitala plăşi cu acelaş nume şi vamă. E aşezată dealungul plăjei, fără ca malul să fie înalt. Are o frumoasă grădină publică, ce se sfârşeşte chiar în port şi un bulevard frumos plantat. Plaja e complect ferită de curenţi, nisipoasă şi mult înaintată în mare.

În partea de sud a oraşului e lacul Mangalia, cu ape sulfuroase care poate fi amenajat ca port militar, s’au făcut şi studii în direcţia aceasta. Primăria a construit pe malul lacului un local de băi calde pentru suferinzi. Băile bune pentru căile urinare şi reumatism. Apa se bea cu uşurinţă ca şi cea din alimentaţie conţine în mare cantitate sulf şi litină.

Astfel de isvoare cu apă sulfuroasă se găsesc de jur înprejurul oraşului. Subprefect e d-nul H. Melide; primar N. Roşculeţ; doctor N. Mardare; poliţai d. Xanti; directorul şcolii primare N. Stegarul, imamul geamiei Ali Cocoi, confesorul armatei române pentru religia musulmană.

Piaţa Mangaliei e perfectă şi eftin aprovizionată.

Hotelurile: «Brusalis», «Hartenis» şi «Cornimo».
Restaurantele: «Creţii» şi «Brusalis», Camalopol, Harduveli şi Furoglu.
Avocaţi: I. Aldea şi Vestinian.
Judecători: A Şeitan şi O. Chiorpec.
Parohul bisericii: Matei Răduleţ.
Căpitanul portului: Nic. Lazaro.

Legătura cu Constanţa se face în fiecare zi cu automonibuse, proprietatea d-lor Jean Ionescu şi cari se găsesc în fiecare dimineaţă în fața poștei din Constanța Plecare la Mangalia la orele 8 zi cu sosirea la 9.30 dimineața. Din Mangalia, plecarea la 2.30 p. m., sosirea în Constanta la 4 p. m.

Orfelinatul «Olga M. Sturza» de copii orfani din război, adăposteşte un număr de 150, sub direcţia D-nei Chiorpec. Vara în timpul sezonului vin la plajă şi aer de mare, colonii şcolare.

Vizitatorii Mangaliei au prilejul să contemple ruinele cetății Calattis, unde s’au făcut săpături de d. Vasile Pârvan, directorul Muzeului Naţional din Bucureşti. Ruinele sunt la câţiva paşi de biserica greacă pe malul mărei. A eşit la iveală până azi un frumos templu cu coloane de marmură. Interesant e şi digul portului, construit de genovezi“.

MN: Vă invităm să vizionați articolul integral, cu galeria FOTO, în ziuaconstanta.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply