Adrian Cioroianu – NU MAI SPUNEȚI “UNIREA (CEA) MICĂ”, pentru că acesta e un non-sens istoric, un clișeu perimat, o jignire la adresa lui Cuza, a generației pașoptiste și a Iașului, totodată!

0
1021

Adrian Cioroianu: „Salutări unioniste din Iași… și o rugăminte!

Dragi prieteni reali sau virtuali,
…Multe salutări din Iași, oraș în care am profitat de aceste zile libere, pentru a participa la o conferință, în frumoasa Aula Magna a Universității Al.I. Cuza (voi reveni), precum și pentru a fi martor la ceremonia anuală a Zilei Unirii!

O rugăminte pentru toți prietenii r&v, în legătură cu 24 ianuarie 1859: NU MAI SPUNEȚI “UNIREA (CEA) MICĂ”, pentru că acesta e un non-sens istoric, un clișeu perimat, bazat pe o judecată post-factum și, în același timp, o jignire la adresa lui Cuza, a generației pașoptiste și a Iașului, totodată.

Istoria nu e un top muzical, nu e un clasament de fapte, nu e o acumulare cantitativă (asta era obsesia lui K. Marx), în care un ceva “mai mic” te duce inevitabil și obligatoriu spre ceva “mai mare”! Istoria este pur și simplu un proces, în care un eveniment decurge din altele precedente.

Unirea din ianuarie 1859 n-a fost “mică”, ci a fost ENORMĂ, prin consecințele sale: în primul rând că atunci a luat naștere un stat care nu exista înainte – Principatele Române Unite, ulterior România.

În al doilea rând, cred că orice om cu mintea la el și cu bun simț își dă seama că, fără Unirea Principatelor (1859), independența (1877-’78), regatul (1881) sau România Mare (1918), ar fi fost greu de imaginat.

Așadar, renunțați la clișee, la vorbe goale! Unirea Principatelor Române nu este “unirea (cea) mică”, pentru că nimeni nu știa atunci că în anul morții lui Al.I.Cuza, 1873, undeva în Transilvania, urma să se nască un prunc pe nume Iuliu Maniu care, în 1918… etc.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 25.01.2023. (sursa: Adrian Cioroianu / Fb).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply