„Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, expoziție foto-documentară găzduită de Muzeul „Ion Jalea” din Constanța

0
761

farmec.ro
carturesti.ro%20
Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” găzduiește în perioada 11-30 noiembrie 2022 expoziția foto-documentară „Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Institutul Naţional al Patrimoniului desfășoară în perioada 20 iunie–15 noiembrie 2022 proiectul „Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, Primăria orașului Techirghiol, Primăria orașului Sulina, Asociația Forumul Artelor Vizuale (Eforie Colorat), Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța. Principalul scop al proiectului îl reprezintă conștientizarea valorii și evidențierea necesității conservării patrimoniului arhitectural antebelic și interbelic de vilegiatură-balneară, situat în aria stațiunilor de pe litoralul românesc al Mării Negre – Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia, Mangalia, Sulina, Techirghiol.

Din data de 11 noiembrie 2022, expoziția va putea fi vizionată la Constanța în cadrul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă, ce se află pe Strada Arhiepiscopiei, nr. 26.

Expoziţia foto-documentară prezintă evoluţia celor mai importante monumente de arhitectură balneară și de vilegiatură din stațiunile litoralului românesc, construite înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Patrimoniul balnear este compus din băi, sanatorii, hoteluri, cazinouri, vile, faleze, promenade, ce au constituit un factor esențial în dezvoltarea infrastructurii urbane, precum și în implementarea unui nou tip de turism, cu funcție medicală, de losir și dezvoltare economică. Expoziția își propune să reitereze relevanța patrimoniului balnear, exemple de bună practică în valorificarea acestuia, precum și problemele întâmpinate în prezent.


Mangalia News, 13.11.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply