35 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov | Muzeul Amintirilor din Comunism și BD Historia organizează în luna noiembrie expoziţia de benzi desenate ale graficianului Mihai Ionuț Grăjdeanu

0
678
Fundația Culturală Memoria,
Muzeul Amintirilor din Comunism – Brașov și Muzeul Ororilor Comunismului în România,
în parteneriat cu
Asociația 15 noiembrie 1987 – Brașov,
Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”
și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România,
organizează, Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 15,00, la Muzeul Amintirilor din Comunism – Brașov (Bulevardul Eroilor 19, Brașov),

Lansarea romanului grafic interactiv „Momente din istorie. Vol. II. Revolta anticomunistă de la Brașov. 15 noiembrie 1987”, realizat de Mihai I. Grăjdeanu.

Volumul a apărut la Editura Fundației Culturale Memoria și prezintă publicului, în bandă desenată, momentele importante ale revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din 1987.

La eveniment vor fi prezenți participanți la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987. Alături de aceștia vor lua cuvântul:
Mihai I. Grăjdeanu – autorul volumului de bandă desenată,
Cosmin Budeancă – redactor-șef Memoria – revista gândirii arestate,
Alexandru Groza – manager interimar Muzeul Ororilor Comunismului în România,
Alina Beteringhe și Ioana Bejan – Muzeul Amintirilor din Comunism,
Camil Ionescu – prof. Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”.

Cu această ocazie, va fi prezentat în avanpremieră nr. 121 (4/2022) din Memoria – revista gândirii arestate (în care cei interesați pot găsi un interviu realizat de 4 elevi de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” cu 5 participanți la revolta din 1987.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Amintirilor din Comunism, unde se află, până la 30 noiembrie, și o expoziţie temporară de benzi desenate semnate de Mihai I. Grăjdeanu (și BD Historia), dedicată aniversării a 35 de ani de la evenimentele din 15 Noiembrie 1987.

Muzeul Amintirilor din Comunism și BD Historia organizează în luna noiembrie expoziţia temporară de benzi desenate dedicată comemorării a 35 de ani de la evenimentele din 15 Noiembrie 1987.

Proiectul expoziţional „Reconstituirea prin benzi desenate – Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987” aduce în faţa publicului o serie de benzi desenate ale artistului Mihai Grăjdeanu, ce marchează momente importante din cadrul revoltei muncitorești anticomuniste din Brașov și țin locul fotografiilor care lipsesc din documentarea oficială.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 a fost evenimentul politic major, căruia dorim să îi oferim o expunere cât mai mare, în cinstea muncitorilor din Brașov și a familiilor afectate ulterior de acțiunile Securității: arestări, torturi sau deportări. Expoziția ne ajută să explicăm noilor generații semnificația evenimentelor și istoria recentă a orașului, în completarea informațiilor pe care le pot găsi în manualele de istorie”, a declarat Alina Beteringhe, MAdC.

La baza creației acestor benzi desenate a stat un proces extensiv de documentare realizat de Mihai Grăjdeanu, alături de regizorul Liviu Tofan. Concentrat să ofere acuratețe istorică, autorul a documentat fiecare pas al evenimentelor. A început schițele de la portretele personajelor și hainele pe care le purtau cei care au trăit acele momente, a continuat cu detaliile clădirilor, vizitând și fotografiind oraşul Braşov pe traseul urmat în urmă cu 35 de ani de muncitori și a ascultat peste 60 de ore de mărturii înregistrate pentru a le reda în casetele de narațiune și baloanele de dialog care apar în paginile romanului grafic.

“Am fost nevoit să vizualizez întreaga acțiune, să ordonez și să respect adevărul acestor momente istorice. O mare responsabilitate. Este important pentru acest tip de bandă desenată să pot capta anumite aspecte care surprind emoția sau trăirile interioare ale personajelor, de aceea consider că ediția în alb-negru, cu nuanțe de gri, poate avea un alt impact asupra publicului. Am descoperit și aflat la rândul meu, pentru prima dată, anumite informații pur istorice, lucruri pe care nu le cunoșteam înainte de acest proiect. M-a impresionat și a fost o onoare să colaborez direct cu regizorul Liviu Tofan și, împreună, cred că am format o echipă bună”, a declarat Mihai Grăjdeanu.

Expoziţia este deschisă până la 30 noiembrie 2022 şi poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Brașov.

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

DESPRE BD HISTORIA

Revista BD Historia – „benzi desenate istorice” este publicată de Mihai Grăjdeanu, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Facultatea de Istorie – Universitatea București, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Cultural.

Ea  îşi  propune să aducă în atenţia publicului lucrări de arhivă, dar şi lucrări ale artiştilor de bandă desenată din noua generaţie.

PARTENER MEDIA: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

 


Mangalia News, 10.11.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply