Concursul „Cărțile anului”, organizat de Revista de Cultură „Nord Literar”, și-a desemnat câștigătorii

0
544
Desfășurat în fiecare an în cadrul „Sărbătorii Castanelor”, concursul „Cărțile anului”, organizat de Revista de Cultură „Nord Literar”, și-a desemnat câștigătorii. De-a lungul timpului, în această agoră culturală numită „Nord Literar”, s-au auzit voci importante ale literaturii, s-au promovat valori, s-au descoperit talente, iar nume de referință ale literaturii române s-au regăsit în juriul concursului.

„Cărțile anului” s-a impus valoric și, cu mici intermitențe, s-a perpetuat în timp, încă din 1992, de când regretatul scriitor și jurnalist Augustin Cozmuța a venit cu ideea acestui concurs. În anul 1993 s-a organizat prima ediție a „Cărților anului”. Înființată în 2003, Revista de Cultură „Nord Literar” a preluat ideea organizării concursului, având ca parteneri în timp Asociația Scriitorilor Maramureș, condusă de Săluc Horvath, Primăria Municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș.

În holul Palatului Administrativ din Baia Mare, scriitorii care și-au înscris cărțile în concurs, dar și reprezentanți ai mediului literar maramureșean au participat la festivitatea de premiere, desfășurată sâmbătă, 24 septembrie.

Creației nu poți să-i oferi niciodată pe măsură, pentru că, aici, lucrurile nu sunt cuantificabile material și doar cei care au ars pe acest altar resimt și pot înțelege dimensiunea dăruirii, a arderii, a efortului. Prin carte și prin creație se trasează o linie de contur lumii acesteia. Se creează decupajul cultural al unei epoci, al unor atitudini, al unor tipologii umane, pentru că, în esenţa sa, comportamentul uman este o formă a celui cultural, având la bază repere, grile valorice şi modele culturale. Și fără scriitori, fără cei care sunt cronicarii clipei, ai sentimentelor, ai epocii, ai spațiului, ai omului…, nu știu cum și cine ne-ar defini corect, profund, relevant. Pentru că… haideți să fim onești: Cultura este cea care rămâne! Ar trebui să premiem cartea în fiecare zi, s-o cinstim în primul rând citind-o, înțelegând-o, recomandând-o, urmând-o, dăruind-o, iubind-o.

Așadar, juriul, al cărui președinte a fost conf. univ. dr. Carmen Dărăbuș, a decis acordarea a 11 premii și a 6 mențiuni. Premiul „Cartea Anului” a fost obținut de Pamfil Bilțiu pentru lucrarea „Ion Stan Pătraș și zestrea sa artistică”, iar Premiul special al juriului a fost acordat criticului literar Delia Muntean – pentru realizarea antologiilor George Vulturescu, Anton Pann, Vasile Igna din colecția „O sută și una de poezii”, a Academiei Române.

Câștigătorii pe secțiuni sunt următorii:
1. Premiul pentru poezie: Vasile Morar – pentru volumele „Poemele umbrei”, „Cartea ultimilor cai”, „Cartea mâinii dumitale”, „Poeme tăvălite-n iarbă”, „Epistole către Filipeni”;
2. Premiul pentru debut în poezie: Anca Goja pentru volumul „Păpuși”;
3. Premiul pentru „editare antologie”: Nicolae Scheianu pentru lucrarea „O antologie de proză maramureșeană contemporană”;
4. Premiul pentru critică literară: Delia Muntean pentru lucrarea „Poezia de lângă noi”;
5. Premiul pentru „carte de știință”: Veronica Cornelia Oneț pentru lucrarea „Nume în basme românești și străine”;
6. Premiul pentru etnografie și folclor: Corina Isabella Csiszar pentru lucrarea „Obiceiuri din Țara Lăpușului”;
7. Premiul pentru memorialistică: Dumitru Chiș pentru lucrarea „Sălișteni de seamă de ieri și de azi”;
8. Premiul pentru „carte de istorie”: Viorel Rusu și Lucia Pop pentru „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare” și Alexandru Bucur și Marius Câmpeanu pentru „Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918)”;
9. Premiul pentru „carte – obiect de artă” pentru volumul Mircea Bochiș pentru ilustrarea volumului „Plăcuțele din Medio Monte. Cuvânt și imagine”;
Mențiuni s-au acordat următorilor autori:
1. Gelu Dragoș, pentru volumul de versuri „Singurătatea poetului”;
2. Nicolae Dumitru, pentru volumul de proză „Amintiri revărsate”;
3. Adriana Pop și Doina Maria Tudor, pentru volumul „Haikuuri pentru copii”;
4. Ioan Halas, pentru volumul de epigrame „Umor pandemic”;
5. Radu Botiș, pentru volumul „Sfaturi pentru mântuire, grijă pentru suflet”;
6. Nicoară Mihali, pentru îngrijirea ediției adaptate „Avram Iancu, biografia din 1897” (autor: Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș). (sursa: uzp.org.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 27.09.2022.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply