Reuniune a conducerii UZPR cu filiale din țară, la Constanța. Unitate și consens

0
600
O nouă întâlnire a conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România cu șefi ai filialelor din țară a avut loc la Constanța. După Galați și Călimănești, această nouă ocazie de trecere în revistă a actualității activității celei mai mari organizații de breaslă din țară s-a derulat sub aceleași auspicii ale unității. Conducerea Uniunii a evaluat, împreună cu membrii prezenți, „pulsul filialelor”, felul în are jurnaliștii profesioniști, membri ai Uniunii, depășesc vremurile complicate pe care le traversează România, Europa și lumea, jurnaliștii fiind cei dintâi chemați să informeze rapid și corect întreaga opinie publică.

Ședința care a marcat evenimentul a început prin cuvintele adresate de gazda reuniunii, comandor Ioan Damaschin, președintele Filialei Dobrogea „Vasile Canarache” a UZPR, care a remarcat prezența unor reprezentanți ai filialelor din toată Dobrogea (Mangalia, Tulcea, Medgidia), jurnaliști de calibru, care au făcut istorie în presă scrisă, precum și faptul că Filiala pe care o conduce își respectă pe deplin statutul de utilitate publică, atât în exercițiu, cât și în informare, prin implicarea într-o pleiadă de evenimente, de la volume importante în domeniul presei până la târguri de carte, festivaluri, evenimente culturale, alături de activitatea curentă a jurnaliștilor filialei la posturi de radio, de televiziune, în presa scrisă și online.

Invitat să vorbească despre importanța acestor reuniuni pentru ideea de coeziune a UZPR, președintele Sorin Stanciu a remarcat că au ținut să fie prezenți alături de reprezentanții filialelor membri ai Consiliului Director al UZPR – Mădălina Corina Diaconu, secretar general, Dan Constantin, președintele Comisiei de atestare profesională, Mircea Pospai, președinte al Filialei Dolj, Maria Stanciu, președinte al Filialei Galați, Grigore Radoslavescu, președintele Filialei Iași, Cornel Cepariu, președintele Filialei Bacău, membrii supleanți Lavinia Șandru și Ovidiu Zanfir.

Sorin Stanciu, președinte UZPR: „De aproape un an, de la acel moment trist când l-am pierdut pe Doru Dinu Glăvan, am reușit să ducem mai departe ceea ce începuse și proiectase – să fim o mare echipă. Această echipă unită continuă planurile și programele ambițioase ale elaborate de UZPR. Știți cu toții ce face Uniunea, manifestările importante în care este implicată, ca organizator, co-organizator sau partener, inclusiv această iniţiativă de a ne reuni de fiecare dată când participăm la un eveniment de anvergură. Gândul meu permanent este de păstrare a acestei unități, pe care o promovăm și o prețuim, și a coeziunii care ne-a ajutat să trecem peste vremuri și evenimente dificile”. Totodată, președintele UZPR a reînnoit apelul către membrii UZPR de a direcționa cele 3,5 procente din impozitul pe venit către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, sume de care vor dispune chiar filialele, în conformitate cu o decizie UZPR în acest sens, precum și propunerea de a se constitui la nivelul Uniunii un fond de solidaritate.

Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR: „Vă propun să punctăm împreună, la nivel de filiale și, dacă ne unim forțele, și la nivel național, trecerea unui an de la dispariția lui Doru Dinu Glăvan, întrucât mulți dintre șefii de filiale pot rememora lucruri realizate prin implicarea celui care a fost președintele UZPR. În ce privește activitatea noastră jurnalistică, ne dorim cu toții mai multe dezbateri pe teme de presă, iar dumneavoastră, șefii de organizații din țară, știți mai bine reperele actuale ale deontologiei la nivel local. M-aș bucura să primim la site-ul UZPR, la Revista UZP și la Radio UZP aceste idei, propuneri, dezbateri legate de jurnalism. Radio UZP, acest podcast dedicat jurnalismului, vă așteaptă în continuare pe toți cei care aveți experiență, care aveți ceva de spus în domeniu și aveți o voce avizată. Membrii UZPR trebuie să se facă auziți pe toate platformele. Cu ajutorul dumneavoastră, podcastul Radio UZP poate deveni singurul din lume care tratează strict și exclusiv teme jurnalistice. Menționez și cursurile de jurnalism realizate de UNESCO, cu implicarea UZPR, ca pe un proiect relevant pentru latura care ne definește ca profesioniști și ca uniune de creație și la care vă așteptăm, cu întreaga dumneavoastră expertiză, începând cu 2023”.

Dan Constantin, președinte al Comisiei de atestare profesională a UZPR: „Pandemia ne-a învățat cum să comunicăm fără multă cheltuială. Dezbateri jurnalistice se pot organiza online. Chiar dacă problemele și abordările sunt diferite între București și restul țării și depind de instituția de presă respectivă, problema nu este că oamenii nu sunt interesați de acest tip de dezbatere, ci că nu sunt suficiente posturi în mass-media pentru toți doritorii care și-ar dori să se îndrepte către televiziune, către presa scrisă etc. Din analizarea dosarelor care vin la Comisia de atestare profesională, am concluzionat că membri UZPR vin nu doar din profesia propriu-zisă. Consider că, plecând de la realitatea pe care n-o putem schimba, trebuie să manifestăm o deschidere cât mai mare. Așa cum din jurnalism se poate pleca spre alte profesii, și profesioniști din alte domenii pot activa în jurnalism”.

Lavinia Șandru, membru supleant al Consiliului Director: „Mă bucur că reușim să facem evenimente de anvergură în țară. Este important să ne întâlnim, să comunicăm față în față, pentru că așa suntem mai aproape unii de alții. Experiența Festivalului WonderFest, cu cea mai mare participare a elevilor înregistrată vreodată în România, ne-a dat ocazia să constatăm că la Constanța sunt elevi foarte bine pregătiți și foarte talentați. UZPR are un viitor foarte bun aici. Sperăm să fim tot mai mulți, pentru că toți jurnaliștii merită să fie membri ai unei organizații care le susține interesele și luptă pentru ei, iar aceasta este UZPR”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ovidiu Zanfir, membru supleant al Consiliului Director: „Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România evoluează. Dacă rămânem optimiști și continuăm atragerea tinerilor și adaptarea Uniunii la necesitățile jurnalistice actuale, vom duce organizația mai departe, cu ajutorul dumneavoastră, al celor cu experiență. Suntem o organizație cu aproape 4.000 de membri, iar președinții celor 54 de filiale din toată țara și din Diaspora – suntem pe cale de a mai înființa câteva, pe considerente profesionale – știu ce au de făcut pentru implicarea crescută a acestor membri în organizațiile locale. Cu atât mai mult cu cât viitorul Uniunii va trebui să implice cât mai multe proiecte, pe lângă cele pe care le știți deja și pe care le derulăm. De asemenea, membrii noștri au la dispoziție Radio UZP, disponibil pe site-ul Uniunii, o emisiune specială pe teme de jurnalism, la TVR Moldova, care a devenit post cu acoperire națională, avem revistele oficiale ale Uniunii – Revista UZP și „Cronica timpului” – și site-ul Uniunii, care în curând va avea o nouă față”.

Dumitru V. Marin, președinte al Filialei Vaslui: „Publicația pe care am fondat-o, Meridian Cultural Românesc, în care am semnat peste 2.000 de editoriale din anul 1996 încoace, are aproape 1.000 de colaboratori din toată lumea și poate fi considerată un reper al presei culturale, segment pe care s-a dezvoltat și îl reflectă. Parcurgem una dintre cele mai negre perioade din evoluția spirituală a acestei nații și una dintre temele care trebuie să fie de permanentă dezbatere pentru noi, jurnaliştii profesioniști, trebuie să fie atragerea și reformarea profesională a tineretului, pentru ca jurnalistica – folosesc acest termen din respect pentru jurnaliști, dintre care fac parte – să nu dispară în neant. Chiar și noi, reprezentanții unei anume epoci, trebuie să găsim căile de a face un nou tip de jurnalism, care să ajungă la societatea actuală, diferită. Nu în ultimul rând, domnule președinte Stanciu, nici nu știți cât este de important să ne adunați așa, ca astăzi, ca să curgă ideile bune”.

Maria Stanciu, președinte Filiala Galați: „Suntem la cea de-a cincea ediţie a unui concurs pentru copii – anul acesta a avut tema «Ospitalitate și generozitate la români». Este o coincidență fericită că putem găsi deschidere și spațiu pentru a stimula una dintre concurente publicând-o în revista UZP, care este atât de frumoasă și de serioasă. De altfel, am putea continua acest demers în revistele Uniunii – o dată pe trimestru sau la semestru să găsim spațiu pentru tinerii jurnaliști. Intenționez să facem la Galați și un concurs de fotoreportaj, la care să participe copiii care au fost voluntari la Liceul Tehnic. Mi se pare extraordinar că în cadrul unui liceu există o clasă de fotoreportaj – acești copii vor deveni regizori, operatori, jurnaliști ai acestui segment media. Vreau să inițiez un concurs pentru cele mai bune lucrări ale acestor tineri la nivelul municipiului sau al județului. Un alt proiect care a fost întrerupt de pandemie și pe care îl vom relua este cel despre rescrierea poveștilor de la Dunărea de Jos”.

Cornel Cepariu, președinte al Filialei Bacău: „Am reușit la Bacău să facem la Universitatea «George Bacovia» un curs opțional de jurnalism economic și administrativ cu mare succes, pentru că foarte mulți studenți, inclusiv de la universitatea de stat, au început să vină la acest curs. Și asta pentru că sunt rezultate: dintre acești tineri, unii au avut opțiunea de a lucra în presă – la ziarul «Capital», de pildă, sunt oameni care au absolvit acest curs opțional de la Bacău”.

În cadrul reuniunii de la Constanța s-a mai propus instituirea de către UZPR a unei burse pentru tinerii care doresc să urmeze acest domeniu și, în măsura în care va fi posibil, organizarea unei școli de vară pentru jurnaliștii în formare, s-a punctat prezența importantă a tinerilor în presa de limbă română din Serbia, consolidarea colaborării dintre UZPR și Asociația Română de Istorie a Presei, continuarea eforturilor de promovare a folosirii corecte a limbii române în jurnalism.

O dată în plus, s-a constatat că UZPR continuă pe același drum al unității și al coeziunii și că diversitatea abordărilor, opiniilor, manierelor de lucru, multitudinea de segmente pe care le acoperă membrii care alcătuiesc cea mai mare organizație de breaslă din România nu fac decât să confere dinamism și o certă componentă de utilitate publică prezentului și viitorului UZPR.


Mangalia News, 25.09.2022.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply