Mioara Gram – ROMÂNIA ÎN IMAGINI: TEZAURUL CULTURAL AL PLAIULUI MIORITIC – Luni, 22 august 2022, la Radio ProDiaspora!

0
1035
“Cât de minunată e puterea amintirii! Mereu si mereu pomenesc de ea, căci mă urmărește strania vrajă ce au miresmele – ca o bagheta magică – de a reinvia imagini de mult uitate. Imagini ce amintesc locuri, chipuri omenesti, cuvinte rostite, ganduri faurite. Visuri, frumuseti, incantare… Vraja amintirii!… Dar si mahnirea si dorul de tot ce-a trecut… s-a dus, pare-se, pentru totdeauna și nu se va mai intoarce și totusi e vie in inimă, de neuitat, comoara cu care trăim in toate zilele vietii noastre”.Regina Maria a României.

Formarea si renasterea unei culturi, invigorarea si temeinicia ei se fauresc, mai intai, in inima omului, pentru ca apoi, prin sentimentele de dragoste si devotiune ale omului fata de actele sale creative, prin intelegerea si inteligenta acestora, precum si prin capacitatea culturii in sine de a se integra rationalitatii stiintifice, aceasta sa-si poata justifica scopul si deveni mereu contemporana cu timpul. Cultura romaneasca este, de netagaduit, o dovada vie a acestor criterii si o realitate ale carei valori devin tot mai justificate si universal imbratisate. Constiinta diversitatii si reinvierea ecoului ei secular este, fara exceptie, in mainile noastre.

Stimati ascultatori si iubitori ai plaiului mioritic, daca in editiile anterioare am vorbit despre diversitatea culturala si trasaturile comune ale culturilor, precum si despre sentimentul metamorfozat al neamului romanesc din balada Miorita, expus cu o desavarsita maiestrie de catre scriitorul Victor Ravini, de aceasta data, ne propunem sa facem un “zoom in” in mostenirea culturala romaneasca avand in vedere insemnatatea conceptiilor ei deopotriva traditionale si antropologice.

Cu aceasta ocazie, echipa de coloboratori, impreuna cu gazda emisiunii “Arta, Stiinta si Religie – In Cautarea Drumului Comun” va invita, luni, 22 august 2020, incepand cu ora 20:00 a Romaniei, la o noua editie culturala, intitulata: “Romania in Imagini: Tezaurul Cultural al Plaiului Mioritic”.

Intrebarile de referinta ale acestei editii sunt:
1) Ce au avut, ce au pierdut si ce au pastrat valoric românii de pe plaiul lor mioritic?
2) Intr-un context de incertitudini si stratificari sociale, care este rolul patrimoniului cultural?
3) Cum putem proteja si conserva mostenirea culturală traditională si arheologică a natiunii române?

Ca de obicei, va asteptam cu mare drag si bucurie la banchetul conversatiilor semnificative de pe Grupul de Facebook <Radio ProDiaspora-In Direct> din timpul redifuzarii editiei in vigoare. Emisiunea “Arta, Stiinta si Religie – In Cautarea Drumului Comun” poate fi ascultata folosind link-urile: http://prodiaspora.de
http://tunein.com/embed/player/s106078/
sau http://www.romaniaradio.ro/radio/radio-prodiaspora.shtml
sau http://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Felicitări, pentru emisiune, Mioara Gram! Pe cititorii cotidianului Mangalia News îi invităm să citească și celelalte articole semnate de Mioara Gram, minunata noastră concitadină, texană ”adoptivă”, materiale publicate de-a lungul anilor în ziarul nostru online: https://bit.ly/3xI8Icc.


Mangalia News, 22.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply