Femeia Antreprenor 2022 – Joi, 18 august, se va deschide apelul de finanțare, pe platforma granturi.imm.gov.ro

0
951
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului continuă seria de măsuri privind încurajarea și stimularea înființării de întreprinderi mici și mijlocii, prin lansarea Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor.

“Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis în anul 2022 pentru IMM-urile din România. De această dată, vizăm diminuarea decalajelor dintre femeile și bărbaților antreprenori, mai ales că doar 36,84% din asociați/acționari sunt femei. Suplimentar, observăm că în ultimele luni, ponderea asociaților/acționarilor din cadrul persoanelor juridice favorizează decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori. Deși nominal, de la începutul anului a crescut numărul de asociați/acționari femei, creșterea este mult mai mică față de creșterea numărului bărbaților care sunt acționari sau asociați ai societăților. Programul contribuie, totodată, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen în domeniul antreprenorial fiind o măsură personalizată, care asigură accesul la finanțare a femeilor antreprenor. Egalitatea de șanse se obține, în primul rând, prin micșorarea deficitului sistematic existent”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local.

Societățile eligibilite trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.

Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei, iar beneficiarele pot obține maximum 200.000 lei/societate. Numărul de societăți beneficiare este aproximativ 785, pentru anul 2022.

Înscrierea în cadrul programului, dar și toată implementarea și derularea măsurii de sprijin se va face exclusiv on-line prin intermediul aplicației Ministerului antreprenoriatului și turismului IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale ce permite digitalizarea completă a raportului dintre administrație și aplicanți, eliminând complet atât interacțiunea dintre funcționari și reprezentanții societăților aplicante, cât și depunerea de documente emise de alte instituții ale statului.

Data de la care va fi activă aplicația informatică de înscriere și gestiune a programului Femeia Antreprenor este 18 august 2022, pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro , începând cu ora 10.00 a.m., iar numărul de Call Center pentru informații legate de particularitățile măsurii de sprijin este 021-9059. Solicitantele au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru depunerea aplicației pentru obținerea finanțării.

Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 5.000 de beneficiare, Bugetul estimat pentru întreaga perioadă fiind 1.000.000.000 lei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Procedura pusă în dezbatere publică pe data de 24 iunie 2022 a fost publicată, astăzi, 11 august a.c, în Monitorul Oficial, Partea 1,  nr. 799/11.08.2022.

În continuare, puteți consulta procedura de implementare a programului, precum și anexele acesteia, în forma publicată în Monitorul Oficial (varianta editabilă):
Procedura Femeia Antreprenor 2022
Anexa 1-Formular Inscriere
Anexa 2-declaratie ajutor de minimis
Anexa 3-declaratie IMM
Anexa 4-calcul intreprinderi
Anexa 5-lista agentii
Anexa 6-acord de finantare
Anexa 7-cerere de rambursare
Anexa 8-formular decont
Anexa 9-cerere tip renuntare
Anexa 10-imputernicire.


Mangalia News, 13.08.2022.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply