Guvernul a aprobat ORDONANȚA DE URGENȚĂ privind PLAFONAREA PREȚURILOR la ENERGIE ELECTRICĂ și GAZE NATURALE, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 [VIDEO]

0
810

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Actul normativ prevede plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru consumatorii non-casnici.

Noile măsuri se vor aplica pentru un an, respectiv în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

I. MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:
– Plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;
ENERGIE ELECTRICĂ:
– Niciun cetățean nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul realizării unui consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh;
– Se plafonează la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
– În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali este mai mic decât prețul maxim stabilit prin Ordonanța de Urgență, se aplică prețul contractual.
GAZE NATURALE:
– Începând cu 1 aprilie, va fi aplicat un preț reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

II. MĂSURI CONSUMATORI NON – CASNICI
Pentru protejarea economiei și păstrarea locurilor de muncă, se plafonează prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei.
ENERGIE ELECTRICĂ:
– Prețul maxim aplicat va fi 1 leu/kWh, cu TVA inclus;
GAZE NATURALE:
– Prețul maxim va fi de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Citiți și: Guvernul a adoptat noile plafoane pentru energia electrică și gaze, care se aplică de la 1 aprilie. Ce obligații vor avea producătorii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 19.03.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply