Corina Cretu: România este, din păcate, țara europeană cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate. E nevoie urgent de un plan ambițios și coerent, pentru restabilirea rolului esențial pe care acest domeniu îl are pentru viața fiecărui cetățean

0
681

farmec.ro
carturesti.ro%20

Un studiu realizat de către Comisia Europeană arăta că România este țara europeană care înregistrează cele mai mici cheltuieli pentru sănătate (vezi graficul de mai jos). Același studiu indică – deloc suprinzător – faptul că sănătatea este subfinanțată cronic: în 2019, pentru fiecare cetățean, România cheltuia aproximativ 1029 EUR – ceea ce este cu mult sub media UE de 2884 EUR. Totodată, România înregistrează și printre cele mai mici cheltuieli pentru prevenție – doar 18 EUR pentru fiecare persoană (adică 1,7 % din totalul cheltuielilor pentru sănătate), aproape de două ori mai puțin față de nivelul UE.

Sănătatea trebuie să devină o prioritate pentru orice Guvern responsabil. Această pandemie ne demonstrează încă o dată că investițiile minimale nu doar că sunt insuficiente, dar sunt de-a dreptul periculoase, pentru că împing la inovații de rău augur.

Fondurile guvernamentale și fondurile europene trebuie folosite cu precădere pentru investiții masive în infrastructură și în resursa umană: sistemul de sănătate din România rămâne profund afectat de deficitul de cadre medicale: avem doar 2,9 medici practicanți la 1000 de locuitori (media UE este de 3,6) și 6,7 asistenți medicali la 1000 de locuitori (media UE este de 8,5). Așadar, e nevoie de o viziune largă, integratoare. Orice jumătate de măsură va pune și mai mult în pericol sistemul medical și, ca o consecință, viața pacienților.

Și revin la obsesia mea: Spitalele regionale!

Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale în 2015 (acum 7 ani!) și au fost parcați acești bani încă din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele Guverne ale României au decis ca banii să fie folosiți din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Nu înțeleg nici acum de ce această decizie și nici motivul pentru care nu se revine asupra acesteia, având în vedere că nu mai sunt niciun fel de restricții în utilizarea banilor și (așa cum arată datele oficiale ale Comisiei Europene – România a reușit să cheltuie doar puțin mai mult decât jumătate din suma totală pe care țara noastră o avea la dispoziție în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De ce nu se folosesc banii rămași pentru începerea construcțiilor spitalelor regionale? Au trecut aproape doi ani de când finanțările au fost aprobate de către Comisia Europeană. De atunci nu se mai aude absolut nimic, deși într-o asemenea situație proiectele Spitalelor Regionale sunt de urgență naționala. Cred că e absolut necesar să se încheie această lentoare și să se accelereze faza de construcție.
Sincer, am încredere in acest nou Guvern si sper ca aceste apeluri repetate – din partea mea, din partea specialiștilor, a cadrelor medicale, a pacienților – să își găsească un răspuns cât mai rapid și cât mai eficient.
Numai bine tuturor, multă sănătate! O zi frumoasă!


Mangalia News, 04.02.2022. (sursa: facebook.com/EUCorinaCretu).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply