Când se termină plățile la Măsura 2 și Măsura 1. Când începe Start-Up Nation 2022 – interviu VIDEO cu ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu

0
422

Ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a avansat, vineri, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, o serie de termene de finalizare a plăților la Măsura 2 – granturi e capital de lucru  de câte 2.000-150.000 euro pentru firme, respectiv la sesiunea a doua a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 euro. El a spus și când își propune să lanseze ediția a treia a programului Start-Up Nation, cu un buget de credite de angajament de 500 milioane lei, și a menționat și condițiile suplimentare care vor fi introduse.

De asemenea, ministrul Cadariu a dat detalii și despre alte scheme de finanțare pentru IMM-uri, cum sunt Microindustrializare și Comerț-Servicii, precum și un program mai nou, de accelerare a dezvoltării firmelor.

Urmărește interviul video cu toate detaliile oferite de ministrul Cadariu.

Cele mai importante declarații ale ministrului Antreprneoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, la StartupCafe.ro:

Plățile la Măsura 2 pentru ultimele 2885 de firme în așteptare

– Cadariu despre întârzierile de la M2: „La Măsura 2, mai sunt aproximativ 2.900 de firme care așteaptă banii, din totalul celor aproape 17.000 admise la finanțare. În momentul în care am ajuns la minister, am găsit următoarea situație și anume faptul că această măsură care a avut inițial 350 milioane euro a fost suplimentată cu încă 400 și ceva de milioane de euro, când s-a închis Măsura 3 și banii tot nu au ajuns. Și atunci mai era nevoie de 570 milioane lei pentru a închide Măsura 2. Discutând cu MIPE, am primit răspuns că banii europeni nu mai există, nici în POC, iar în React EU a fost în funcție de creșterea economică a României. Pentru că noi în anul 2021 am avut creștere economică, s-a diminuat suma repartizată României și atunci am rămas fără banii europeni, fără posibilitatea de a face aceste plăți. Acesta este motivul pentru care atunci când s-a negociat între MAT și Ministerul Finanțelor cerința pentru bugetul de stat, am cerut ca această sumă să fie repartizată din fonduri naționale. S-a acceptat și avem banii prevăzuți în buget”.

„Practic, ordonanța o inițiem noi, MAT, împreună cu cei de la MIPE, iar Ministerul Finanțelor dă avizul. Am avut o discuție tripartită, am ajuns la o soluție. Așteptăm prima ședință sau cel mult a doua ședință din februarie pentru a putea înainta spre aprobare ordonanța de urgență, pentru că în vacanța parlamentară nu puteam propune ordonanțe de urgență, noi nu eram prinși (în legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe simple). Deci trebuie definirea unui alt titlu bugetar plus un act adițional între ministere, lucruri pe care le vom rezolva accelerat când va veni ordonanța de urgență. Banii sunt în bugetul Ministerului Antreprenorialului ți Turismului, iar ăsta e cel mai important, pentru că altfel era nevoie de rectificare bugetară”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Când primesc ultimele firme banii de la stat. „E doar speranță, dacă toate lucrurile decurg normal, ca în cursul lunii februarie să putem face acest lucru (plățile către firme – n.r.), sperăm să nu avem alte sincope. Cel târziu în martie. Măsura 2 este cel mai mare program finanțat vreodată în România, valoric. Se îndreaptă spre 1 miliard de euro”.

Măsura 1 – plata microgranturilor de 2.000 EUR de la ediția a doua

– Cum se fac plățile„La Măsura 1, în sesiunea a doua sunt aproximativ 33.000 de cereri depuse. S-a luat decizia în felul următor: se fac analize pe calupuri de câte 5.000 de solicitanți, se încheie contracte de finanțare, se fac plăți și tot așa până vom închide complet etapa a doua din Măsura 1. E posibil să rămână bani necheltuiți. Noi mai avem 65 de milioane de euro, sunt 33.000 de solicitanți, dacă ar fi să fie toți eligibili dacă s-ar încadra”.

„Primele plăți vor începe în cursul lunii februarie, cu primul calup de 5.000 de dosare analizate, vom vedea câte ajung la stadiul de a semna contractele de finanțare și vom face viramentele. Acum, din cele 33.000 se fac analize, am început de la 1 ianuarie 2022. Dacă facem paralela cu sesiunea I, atunci când s-au înscris aproape 30.000 de firme și au fost eligibile doar 17.000, vom vedea, poate între timp s-a învățat lecția din prima sesiune și vor fi mai puține respingeri”.

– Vești rele pentru firmele care au primit micrograntul de 2.000 euro și li se cer banii înapoi, pentru că nu au depus raportul de progres. „În orice contract de finanțare, în cazul acesta vorbim de o schemă de ajutor din partea statului, există parte de finanțare și parte de obligații. În momentul în care ajungi în situația și nu respecți obligațiile asumate în contract, sunt sancțiuni. În cazul acesta este returnarea sumelor, pentru că nu ne putem juca, sunt bani europeni. Indiferent de situație, dacă nu respectăm procedurile, vom fi sancționați de Comisia Europeană și nu vom primi banii. Succesul oricărui program presupune eforturi din partea tuturor. Noi, ca minister, facem tot ceea ce este omenește și pe prevederile legale. Mai mult de atât nu putem face. În momentul de față evidența mea spune că din cei 17.500 (antreprenori acceptați la finanțare), 3.900 nu au îndeplinit toate obligațiile din contract și sunt nevoiți să returneze acei 2.000 de euro pentru că așa s-au angajat”.

– O sesiunea a treia la Măsura 1? „În momentul în care vom avea evidența finală, după închiderea sesiunii a doua a Măsurii 1, vom discuta cu cei de la MIPE dacă mai e timp pentru o sesiune a treia a Măsurii 1. Din prevederile lor cu Comisia Europeană, nu știu cum stau lucrurile acolo, dar dacă mai e posibil vom face o nouă etapă. Ar fi păcat să pierdem din aceste sume, pentru că sunt decontate din fonduri europene”.

Schema HoReCa – finalizarea plăților

Continuarea, în startupcafe.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply