Șeful IPJ Constanța avertizează școlile în legătură cu riscurile asociate jocului ROBLOX. Ce trebuie să facă părinții și profesorii? DOCUMENT

0
1298

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Constanța, prin Biroul de Siguranță Școlară, atrage atenția asupra riscurilor asociate jocului ROBLOX, foarte popular printre copii. În adresa semnată de chestorul de Poliție Constantin Adrian Glugă, IPJ confirmă că au existat mai multe amenințări cu suicidul ale unor minori cărora administratorii ROBLOX le-au suspendat conturile.

Vă readucem aminte, dragi părinți, conform Legii nr. 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic. Inspectoratul Școlar Județean a preluat mesajul IPJ și l-a transmis mai departe către școli, recomandându-le să abordeze subiectul în discuțiile cu părinții.

Focus Press a obținut adresa semnată de chestorul Adrian Glugă, pe care o prezentăm integral. Iată textul documentului transmis de IPJ Constanța către ISJ:

“CĂTRE,

Inspectoratul Școlar Județean Constanţa – în atenția unităților de învățământ

Ca urmare a multiplelor semnale primite din partea BNI Washington ce fac referire la amenințări de suicid din partea unor tineri game-ri, atât din România cât și din străinătate, ce utilizează cu precădere platforma ROBLOX, dar și pentru că este obligația noastră, Poliție, Părinți, Școală, să fim atenți cu copiii noștri, în special cu cei cu vârsta între 6-16 ani, pentru a preveni înregistrarea unor evenimente negative, dorim să vă supunem atenției un caz concret de astfel de amenințare, precum și câteva sugestii de abordare, după cum urmează:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un minor de 12 ani, utilizator al unei platforme de jocuri online a avut o dispută cu un alt utilizator al platformei în urma căreia contul celui dintâi a fost blocat de către administrator. Fiindu-i imposibil să-și continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a amenințat că se sinucide dacă nu-și recuperează contul de joc. Reprezentanții site-ului au alertat imediat Interpol Washington, care ulterior a alertat BN Interpol România.

Cu sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean competent teritorial, pe raza căruia își avea domiciliul minorul, s-a reușit identificarea acestuia și prevenirea unui eventual incident care i-ar fl pus viața în pericol. În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de determinarea sau înlesnire a sinuciderii, sub forma tentativei.

Ce trebuie sa știu dacă:
Sunt părinte:
  • Jocurile online reprezintă modalitatea preferată de petrecere a timpului liber de către copilul meu? Da, dar trebuie să îl determin să practice un sport ori să-i direcționeze atenția și către alt tip de activitate care să-l solicite atât fizic cât și intelectual.
  • Jocul online îi crește creativitatea, spiritul de echipă, îi stimulează învățarea de lucruri și gândire strategică? Da, dar discut cu el în fiecare zi și îmi povestește nivelul la care a ajuns, ce puteri are avatarul lui, îi explic că realitatea virtuală nu este realitatea de zi cu zi, că puterile personajelor sunt ireale și că identitatea lui este cea pe care o construim împreună în familie și nu cea pe care o construiește cu persoane pe care nu le cunoaște cu adevărat!
  • Constat că lipsește o parte din banii deținuți pe card, de și personal nu am făcut cumpărături? Verific și se confirmă faptul că au fost utilizați la achiziționarea unor itemi și îi explic diferența între banii economisiți și banii munciți.
  • Are cearcăne și este obosit? Da, deci trebuie să-i reduc timpul petrecut online, iar dacă este necesar, ne consultăm în vederea valorificării timpului liber într-o altă direcție decât cea preponderent statică.
  • Este furios că a pierdut în joc? Îi explic că este normal să fii furios și eu sunt câteodată, dar starea aceasta este trecătoare și la fel ca avatarul lui, va fi mult mai inspirat la următoarea încercare!
  • Este supărat că administratorul i-a blocat contul? Îi explic că ce este interzis în viață este interzis și în joc, iar greșeala se pedepsește! Să nu uite că doar în joc poate avea mai multe vieți sau poate reîncepe joaca cu alt personaj!
Sunt învățător sau diriginte:

Îmi pun toate întrebările unui părinte, răspund la acestea, după care manifest atenție și mă preocup de:

  • Elevul obosit în timpul orelor, care este dezinteresat sau are tendința de a adormi!
  • Elevul care în pauză, în mod repetat, discută despre jocuri online în care personajele mor rapid și despre dorința lui de a ajunge foarte repede la un nivel avansat al personajului tărcând prin multe vieți!
  • Elevul care la test a înlocuit textul din manual cu textul din realitatea virtuală.
Sunt copil:
  • Viața mea este printre oameni, cu părinții, frații, surorile sau prietenii pe care îi cunosc în realitate! Online sunt elemente imaginate din viața mea reală, pe care le transpun cum vreau! Doar în online pot avea mai multe vieți!
  • Cum vreau să fiu peste 5 ani? Visând în fața unui calculator, scriind mesaje online unor prieteni virtuali sau cu un grup de prieteni în drumeții, gândindu-mă la ceea ce îmi place într-adevăr să fac în viață?

Polițiștii reamintesc atât părinților cât și cadrelor didactice că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea și respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cybernetic:

art. 89 alin. (1) copilul are dreptul  de  a  fi  protejat   împotriva  abuzului,  neglijării, exploatării,  (. .),  pornografiei prin  internet,  precum, și   a  oricărei  forme  de  violență,  indiferent  de  mediul   în  care acesta  se află: familie,  instituții  de  învățământ  (. .) internet, mass-media,  comunitate, etc.

art.89 alin. (2) orice persoană fizică sau juridică, precum și copilul pot sesiza Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului  din județul de domiciliu să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violență.

Vă rugăm ca materialul informativ prezentat mai sus să fie diseminat unităților de învățământ preuniversitar în vederea prelucrării cu cadrele didactice și valorificării în cadrul orelor de dirigenție, ședințelor cu părinții, cu scopul prevenirii evenimentelor în care pot fi implicați elevii în calitate de victime sau autori de infracțiuni“.

În altă ordine de idei, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța, au derulat zilele trecute activități în unitățile de învățământ, conform Proiectului ”Independent de violență”, proiect inițiat de IPJ Constanța.

Scopul acestor activități este preîntâmpinarea unui comportament violent în unitățile de învățământ, în vederea asigurării desfășurării activităților educative într-un climat favorabil elevilor. Polițiștii acționează și pentru prevenirea și combaterea manifestărilor violente în rândul minorilor și a formelor de bullying conturate în rândul acestora, precum și a consumului de țigări, alcool sau alte substanțe, dar și pentru prevenirea traficului de persoane.

Alexandra VASILE, focuspress.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply