Momentele de aur ale echipei naționale de Fotbal au prins viață într-o carte de benzi desenate semnată de Mihai Ionuț Grăjdeanu

0
539

Vă era dor de momentele care ne-au făcut să ieșim în stradă de atâtea ori pentru echipa națională? De golurile de poveste ale lui Hagi, Popescu, Chivu sau Mutu?

Acum aveți ocazia să le regăsiți într-un volum special, o premieră după Revoluție în România. Toate poveștile de la participările naționalei la Europene au prins viață, prin mâna lui Mihai Ionuț Grăjdeanu, într-o carte de benzi desenate, numită „Super eroii din istoria fotbalului românesc”.

Scenele de joc sunt înfățișate într-o dinamică atractivă, unghiuri diferite ale acțiunii unor faze, ocazii de gol și goluri de poveste marcate de Florea Dumitrache, Nicolae Dobrin sau Gheorghe Hagi.

Printre altele este redat și celebrul comentariu al lui Cristian Țopescu din 1983 de la meciul Suedia – România unde afirma că jucătorii români ar trebui lăsați să joace pentru echipe din vestul Europei pentru a evolua mai bine și la echipa națională, după care jurnalistul a primit o suspendare din partea Partidului Comunist.

În trecut au existat două seriale cu subiect din fotbal în publicațiile pentru copii înainte de 1990. Unul apărut chiar în ultimele numere ale revistei „Cutezătorii”, din lunile octombrie-decembrie 1989, iar celălalt a fost publicat în „Almanahul Copiilor”, tot în același an.

– Mihai, de unde pasiunea pentru benzi desenate?
– De mic mi-am dorit ceva mai mult de la desenele pe care le făceam pe hârtie sau pe asfalt. Am vrut să prindă viață și am descoperit că prin banda desenată pot să mișc personajele, să le fac să vorbească, dar mai ales să pot introduce orice în povestea pe care o desenez.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La început am făcut mai multe legături între desen și animații, între desen și filmul de cinema. Deși am avut reviste cu benzi desenate în copilărie, am fost stimulat mai mult de film, poate datorită sunetelor și impactului filmelor de acțiune pe care le vedeam în sala de cinema. Eram fascinat de acea persoană care a creat imaginile pe care le vedeam”.

– Cum se nasc desenele tale?
– Le realizez mai întâi cu creionul pe hârtie, după care le scanez. Lucrez pe o tabletă grafică profesionistă în programe speciale de benzi desenate, care conțin diferite instrumente digitale ce îmi permit să lucrez în oricare tehnică, de la efectul unui cărbune până la paleta de culori a unui pictor clasic. Stilul digital îmi permite să lucrez mai repede și pot să revin la anumite etape din lucru fără să șterg sau să reiau de la capăt tot procesul de creație.

„Benzile desenate și fotbalul mi-au marcat copilăria” […]

Vă invităm să citiți articolul integral pe gsp.ro/gsp-special

Cine este Mihai Ionuț Grăjdeanu

– autor de bandă desenată și romane grafice;
– artist colaborator al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO;
– inițiator al unor proiecte editoriale, precum: Comics Didactic – benzi desenate din literatura română și BD Historia – benzi desenate istorice;
– inițiator al Olimpiadei de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român,
susține cursuri și ateliere de benzi desenate în cadrul festivalurilor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară;
– este profesor de benzi desenate la Școala Primară Montessano și Scoala Aletheea;
– fondatorul cluburilor de benzi desenate din Mangalia, Râșnov, de la colegiul Spiru Haret București, Opera Comică pentru Copii București și Școala Aletheea;
– organizatorul Salonului BD – “Povești din București în benzi desenate” la Muzeul Municipiului București (2014-prezent), curatorul seriei de expozitii ”Maeștri ai benzii desenate românești” la Palatul Suțu si Casa Filipescu Cesianu (2018 – prezent);
– co-inițiatorul Salonului BD Brașov 2018 – “România 100 în benzi desenate”;
– organizatorul Festivalului “Povestiri istorice în benzi desenate” la Muzeul Național de Istorie a României (2021).


Mangalia News, 13.11.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply