„UN VIITOR PENTRU TRECUT” – proiect generos, cu programe de pedagogie muzeală, în cadrul expoziției inovative și interactive de la Muzeul de Arhelogie ”Callatis” 

0
776

Dorim să vă facem cunoscută oferta educațională a Muzeului de Arheologie ”Callatis”, din Mangalia, județul Constanța, care derulează programe de pedagogie muzeală în cadrul expoziției inovative și interactive „Un viitor pentru trecut”, dedicată publicului de toate vârstele, în perioada 01.10.2021 – 15.06.2022.

Tematica expozițională vizează trei direcții:
• prezentarea materialului numismatic, epigrafic și sculptural, de o valoare patrimonială deosebită, restaurat și clasat în cadrul proiectului;
• reconstituirea virtuală a unui templu antic, din elemente arhitectonice și sculpturale aflate în colecția muzeului callatian, ce constituie componenta inovativă a proiectului expozițional;
• explorarea a 20 de exponate muzeale scanate 3D și reconstituite virtual, reprezintă componenta interactivă a expoziției.

În vederea creșterii gradului de atractivitate a ofertei muzeale și valorificarea potențialului turistic și cultural al zonei, în cadrul expoziției, muzeul organizează ateliere educative de modelaj în lut și de croitorie fără ac. Scopul demersului este readucerea în actualitate a unor tehnologii vechi, specifice comunității și atragerea publicului tânăr către istorie, arheologie și artizanat.

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, este implementat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, serviciul Muzeul de Arheologie, în calitate de Promotor de proiect și Universitatea „Ovidius” din Constanța, în calitate de Partener. Valoarea totală a proiectului este de 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 Euro, reprezentând 100% din costurile totale eligibile. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea managementului cultural, iar obiectivele specifice sunt: consolidarea sustenabilă a echipei muzeului, valorificarea patrimoniului cultural prin realizarea unor expoziții inovative cu bunuri culturale clasate și restaurate și creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde Euro, între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai mult detalii sunt disponibile pe www.eeagrants și www.ro-cultura.ro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vă așteptăm!
Manager proiect,
Dr. Tatiana ODOBESCU.


Mangalia News, 09.10.2021.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply