Bătălia Cărților, concurs național de lectură, lansat de Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca, se află la cea de-a opta ediție [VIDEO] 

0
872

”Ar trebui să mergem cu toții pe la școli, licee, facultăți și să le vorbim tinerilor despre marea Literatură română, care face parte din Literatura universală, să le vorbim despre marii scriitori români și bineînțeles, sunt și mari scriitori români în viață, care trebuie să fie descoperiți!” (Lucian Ciuchiță, scriitor).

România este pe ultimul loc în Europa, atunci când vine vorba de citit. Potrivit celor mai recente statistici, puțin peste 6 la sută dintre români citesc măcar o carte pe an. Scriitorii autohtoni sunt îngrijorați mai ales când privesc spre tânăra generație, care este preferă rețelele de socializare și distracția. Pentru a încuraja cititul, Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca a lansat cea de-a opta ediție a concursului național de lectură – Bătălia Cărților.

Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărţilor”

„Bătălia Cărţilor” este un  concurs naţional de lectură,  iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” în anul 2014. Se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România și la Chișinău.

Concursul şi-a propus ca scop cultivarea gustului pentru lectura de plăcere în rândul copiilor (11-13 ani) şi  adolescenţilor (14-18 ani) şi cuprinde mai multe etape:

  • Selecţia şi întocmirea listelor de câte 10 titluri pentru fiecare categorie de vârstă.
  • Lansarea concursului, înscrierea participanţilor şi perioada de lectură (martie-septembrie). Pentru calificare în finala concursului fiecare participant trebuie să citească toate cele 10 cărţi, să întocmească Fişe de lectură pentru fiecare carte din concurs şi să acorde, în Carnetul de lectură, puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită.
  • Organizarea Finalei – „bătălia” propriu-zisă şi desemnarea câştigătorilor – luna octombrie.

În cadrul FINALEI, concurenţii îşi susţin cartea preferată, răspund la un şir de întrebări pe marginea cărţilor citite, primite de la ceilalţi finalişti, iar juriul desemnează Cititorii anului la ambele categorii de vârstă. Se mai acordă premii pentru cea mai bună Fişă de lectură, pentru implicare în dezbatere, pentru cea mai echilibrată şi raţională pledoarie şi altele, la decizia juriului.

După centralizarea voturilor din Carnetele de lectură, sunt  desemnate Cărţile anului pentru fiecare categorie de vârstă.

Pentru adulţi, Bătălia cărților se derulează sub forma unui club de lectură. Aceștia pot lectura în limbile română sau maghiară.
Regulamentul concursului
Formular de înscriere
Fişa de lectură copii
Fişa de lectură adolescenți
Lista titlurilor Bătălia cărţilor 2021.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 17.04.2021.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply