Cornel Udrea – Onisîm autobiografic

0
933

Cornel Udrea – Onisîm autobiografic.

Prin prezenta autobiografie a mea, supsemnatul Onisîm Dudaș a Nialcoșului depun urmetorul Civiu, pentru a ocupa funcția postului de bocter nocturn la Fabrica de Bunboane Specialităț ciocolate “Evropa”, ‘nainte vreme fabrica “Octombre Roșu spețialnîi konfetî”, pînă în 1958, cînd s-or cam cărat de la noi. Ajunsasără să și esporte bumboane jumelate și cu încărcător de 30 de praline de 7,62 milimetăre. În vremea interbelitică o fo’ “Salon Czukorka es Edeség”, diabet de ocupație.

Sunt o garanție, căci nu iubesc dulciurile, num place să sug, mie dacă îmi dai o felea de horincă sara, îți păzesc cu mînurile goale Guvernu, cu toate că ar fi păcat.

Mama mea o fo’ femeie. Cumsecade draga de ea, harnică, discretă comportamental, ca să ma esprim ca atare, în schimb tata o fo un curvari escepțional, o ajuns și folclor, fincăci era frumos derbedeu’, o frumușată de futalău agricol pedestru, de aia îi ziceau Nialcoș. Zice-se că avé un dărab de libidău ce nu sa egzistat, dar poate fi un facke news, nu băgăm mînurile în foc!

Am făcut 8 clăși, restu’, pînă la a dousprezecea, încă 4, deci, le-o făcut altă echipă de zidari. M-am însurat c-o defecțiune tehnică, Filigoria Năpraznic Ustupuș, rezultată dintr-o zgîrcenie pă zgîrci: socru-mio, Visarion Ustupuș, alcolist profesionist mi-o mărturisit înt’on moment greu al egzistenții, tri zile n-o avut voie să bé, operat find cu maiu, că și-o beut banii de gume și i-a pus la una mai neflendurită, on petec cald! Cînd s-or năpustit băieții, ala mai voinic, numa’ ce o pus umerii și odată o zburat peticu’ și o început Filegoria mea dezvoltarea!

Am făcut armata la trupele terestre de parașutiști. Pe parașuta mé o chemat-o Ambrosia Metodă, faină și pricepută, mi-o dat clipe de satisfacție. De asemenea, mi-o dat și insecte. Nu o fost mare problemă, căci fiind la parașutiști, insectele or zburat. La alții nu o decolat, ba mai mult s-o îngropat la sol. Chinu’ di pe lume să scoți inamicu’ din dispozitiv, cu petroleum, apoi dai cu aparatu’ de barberit, contra, tulaoaie, prinprejur la frigăruie!

La armată noi am avut un caporal prost ca on fier de călcat. În ajun de liberare i-am pus pătura în cap și i-am futut o bătută someșană, numa’ la coste, că dacă dădeai la cap, suna ca clopotu’, de gol ce era plin. Doo zile o vorovit numa’ cu consoane ! Am crezut că așé rămîne, da’ n-o rămas. L-am văzut în parlament: îi vinise graiul, dădea și din mînuri.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Politică nu fac, io așe știu de la părinți: nu faci politică în drum, meri în tufă, unde-i frunza mare și țapână. Persona care vroia și ea postul de boctăr s-o retras pă motive de boală deodată, o făcut on covid sub ochiu’ stîng, așé ni, cît on ce-o fost avută ministru toderaș pă bucuța feții. Am doi copii mari în Italia. Acasă nu mai am decît porcu-n cătreț și pă Filegoria. Drept care înaintez autobiografia. Referințe luaț de la primaru’ Galambos Tiberiu. Îi on pic bîlbîit de limbă maghiară, da’ nime’ nu-i bagă vină păntru asta.

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.


Mangalia News, 15.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply