DOR DE COBADIN | Albumul cu amintiri al profesorului Traian Lupu | „Fetele din Cobadin”

0
6630

farmec.ro
carturesti.ro%20

Prof. Traian Lupu

 ~ File din ALBUMUL CU AMINTIRI ~

„Fetele din Cobadin, grădina florilor de crin…”

Corul de femei – „Privighetorile de la Cobadin”…

Renumitul Cor de femei din Cobadin, dirijor Emanoil Frusinescu. (foto: Traian Lupu, cu Zeiss Ikon, film de 6x9cm).

In acea perioadă (la vremea anilor 1972-1977), ca director al Căminului cultural, am contribuit la performanţele Corului de femei din Cobadin, laureat al mai tuturor concursurilor naționale, judeţene şi interjudeţene. Am reuşit „să adunăm” cu vestitul Cor de femei de la Cobadin (care devenise între timp clasă de artă corală a Şcolii populare de Artă din Constanţa), cam toate diplomele şi premiile naţionale, printre care Trofeele „Ion Vidu”, la Lugoj şi „D.G.Chiriac” la Piteşti, sub forma unor statuete valoroase din bronz.

…Să le fi văzut pe fetele noastre de la Cobadin, transfigurate, ascultând superbele colinde româneşti interpretate de Corul „Ion Vidu”, la Catedrala din Lugoj, în ajunul Crăciunului din anul 1974…

În deplasările prin ţară sau în Bulgaria, la Şabla – localitate cu care era înfrăţit Cobadinul, eram însoţiţi de „echipa de aur” de la CAP-ul din localitate – vestitul preşedinte Sabri Emurla, Erou al Muncii Socialiste şi inginerul agronom şef Dumitru (Bibi) Anghelina, împreună cu frumoasa lui soţie Didona, prieteni de familie…

Ani la rând am locuit alături, în acelaşi bloc „al IAS-ului” şi ne-am crescut copiii împreună… (…Între timp, amândoi dragii noștri dragi prieteni, ne-au părăsit, și Didona și Bibi… Dumnezeu să-i odihnească în pace…).

…Se afla lângă noi, ori de câte ori era nevoie, doctorul veterinar Puiu Ştefănică, naşul lui Andri al nostru, un ardelean de mare omenie, directorul Complexului de porci de la Cobadin, stins din viaţă, din păcate, înainte de vreme…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Foto: După concertul coral, seara, la Şabla, în Bulgaria, prin anii 1974-75.

Ajunsese Corul de femei din Cobadin să interpreteze, sub bagheta marelui Om şi dirijor, Maestrul Emanoil Frusinescu, piese de o dificultate demnă de corurile profesioniste – melodii din operete, care se încheiau pe şapte voci! (Solist și recitator, Elena Mocanu).

Foto: 3 martie 1974 – Constanța, după finala concursului “Cantare patriei”, la Monumentul lui Mihai Eminescu.

Cel de al doilea pasionat dirijor al renumitului cor în care activau trei generaţii de femei – mame, fiice şi bunici, era domnul Gheorghe Florescu, secretarul de atunci al Liceului din Cobadin…

Şi cum erau primite coristele în triumf, de tot satul, acasă, ori de câte ori se întorceau învingătoare!

Din cor făceau parte cadre didactice şi eleve de la Liceu, educatoare de la grădiniţă, funcţionare de la instituţiile publice, dar şi cooperatoare sau femei casnice care aveau această frumoasă pasiune… (vezi tabelul de la pagina 11). Corul de femei din Cobadin a mai fost dirijat pentru scurte perioade și de prof. Vasile Kreibik, apoi de prof. Teodor Rădulescu, de la Școala populară de artă din Constanța…

…În acei ani, la Cobadin, pot să spun că am descoperit şi sufletul aromânilor, atunci când, împreună cu economistul Stere Mergeani, mergeam din casă în casă, pentru a ne uita prin lăzile cu zestre ale armâncelor şi a le convinge să vină la Căminul cultural şi să ne încânte cu vechile lor costume populare şi cântările neasemuite.

Aşa am înfiinţat Grupul feminin de folclor autentic armânesc de la Cobadin, acompaniat de vestitul „Lali Mişa” la cimpoi. Tot atunci am ascultat pentru prima dată Imnul aromânilor, melodia „Pârinteascâ dimândari”, cântată în surdină, acasă la el, de domnul Stere Mergeani, un bărbat chipeş, machedon demn şi hotărât… Cutremurat de linia melodică şi de versurile acestui cântec, am înţeles cum au dăinuit armânii, cu limba şi obiceiurile lor, peste atâtea veacuri, prin locuri şi vremuri de mare restrişte…

Foto: Grupul feminin de folclor aromân de la Cobadin.

Mai pot aminti aici trupele de muzică uşoară şi muzică populară pe care le-am înfiinţat, formaţia de dansuri populare româneşti, un ansamblu de dansuri turceşti şi tătăreşti, o formaţie de teatru la Cobadin, alta la Viişoara, sau pe copiii şi tinerii din comună pe care i-am învăţat să cânte la diferite instrumente, sau să picteze în diverse tehnici… (P.s: Îmi amintesc cu mare drag cât de ușor și de frumos a învățat să cânte la chitară Leni Celnicu, pe vremea aceea elevă la Liceul din Cobadin… Leni a fost prima soție a marelui fotbalist Gică Hagi…).

Formația “Orient Express”: La baterie, Ismail Ridvan, cel care “mânca” tobele la început, când i-am pus beţele în mână, apoi a ajuns să cânte cu trupe mari din Constanţa, în Grecia şi în Suedia… În foto, lângă el, sunt Vasile Grădinaru, la acordeon și Traian Lupu la chitară, acompaniind frumoasele soliste ale Liceului din Cobadin, printre care Veronica Pisică și Elena Cioacă, dar și pe îndrăgitul solist de muzică populară Mihai Pașol. La balurile vestite de la Cobadin și la spectacolele proprii, contribuiau și ceilalți foarte buni instrumentişti de care-mi amintesc: Ali Menduan”chitară solo”, Nazif Ecrem, talentat și ambițios solist vocal și instrumentist, cel care a avut ambiția să-l învăț să cânte pe note la mandolină, apoi și-a făcut renumita sa formație de nunți… Lor li se adăugau: Vasile…, la chitară, Costel… și Nea Pașol, la acordeon, Nicu Chiriță, la chitară bas și mulți alții… Pe toți îi rog, dacă au poze din acea perioadă, să mi le trimită, pentru a completa ”Galeria amintirilor cobadinene”.

(1 Mai 1977, în pădure, spre Negrești – formația Căminului cultural Cobadin, cu generatorul de curent după noi… O remorcă de tractor era scena!).

Tot la Cobadin, în studioul local amenajat la etajul Poştei, realizam emisiuni la staţia de radioficare a comunei, care “bătea” în toate satele aparţinătoare: Viişoara, Negreşti, Conacu şi Curcani, iar oamenii ascultau la difuzoare ştirile locale şi muzică preferată. Semnalul de deschidere şi închidere al emisiunilor era refrenul melodiei “Fetele din Cobadin”, melodie pe care o interpreta renumitul cor de femei, întotdeauna, la deschiderea concertelor pe care le prezenta în ţară sau peste hotare.

Stagiuni estivale de spectacole la Cobadin!!!

Da, dragii mei, aşa era: în paralel cu spectacolele susţinute de artiştii amatori locali, imediat după inaugurarea noii clădiri a Căminului cultural, am invitat formaţii profesioniste să susţină adevărate stagiuni permanente de spectacole pentru cobadineni. Teatrele din Constanţa veneau la Cobadin, înainte de premierele din Constanţa şi verificau „priza” la public a pieselor pe care le aveau în repertoriu.

În colaborare cu ARIA Constanţa, pe timpul verii, am introdus Cobadinul în circuitul litoralului, pentru teatrele profesioniste şi ansamblurile folclorice din întreaga ţară şi aveam câte două-trei spectacole pe săptămână, cu sălile arhipline… Sunt sigur că locuitorii Cobadinului își amintesc acele vremuri…

Căminul cultural Cobadin, în prezent.

Pentru copiii cobadinenilor, am înfiinţat la Căminul cultural cursuri de balet, cu instructori calificaţi, de la Teatrul de balet din Constanţa. La fel, am adus dirijori, actori și regizori profesionişti din Constanţa, care au pregătit artiştii amatori din Cobadin.

Tot în acea perioadă am început și activitatea de corespondent voluntar al ziarului ”Dobrogea Nouă”, actualul ”Cuget Liber”. Bunul meu prieten, Costin Constandache era redactor pe domeniul cultural și lui îi trimiteam spre publicare materiale despre activitățile cultural-artistice care aveau loc la Cobadin și în satele aferente comunei.

Pe plan strict profesional, ca profesor de desen, îmi amintesc de Cabinetul de Arte plastice complet dotat, cu bănci care se transformau în şevalete verticale și truse de pictură în ulei şi culori de apă, blocuri de desen şi pensule, materiale gratuite pentru toţi elevii, mese de modelaj-ceramică şi roata olarului, cu alte cuvinte o dotare ideală, cabinet realizat la Liceul din Cobadin, cu sprijinul conducerii instituţiei din anii `8o (director – profesor Octavian Barbu), din banii pe care-i strângeau pionierii pe sticle şi borcane, sau de la muncile agricole… Mai amintesc expoziţiile permanente cu lucrări de mari dimensiuni în ulei, tempera şi acuarelă pe pânză, carton sau hârtie, organizate în clădirea generoasă a Liceului din Cobadin şi numeroase alte expoziţii în noul Cămin cultural din localitate.

Foto: Liceul din Cobadin.

…Şi, tot la Cobadin, mergeam la aşa-zisa practică în agricultură, în unii ani până prin luna decembrie, la recoltat de porumb și sfeclă de zahăr, cu elevii de la Liceu și Școala generală după noi, de ne îngheţau şi mâinile şi sufletul la toţi; ne mai încălzeam cu câte o cană de ceai adusă de cei de la CAP sau de la IAS…

Iar primăvara, de prin aprilie, ne scoteau din nou de la ore cu elevii, la adunat resturi vegetale de pe câmp, fapt ce ne-a făcut să ne hotărâm să plecăm de la Cobadin, imediat ce s-a ivit ocazia, în anul 1984. Atunci am fost propus de domnul Vasile Bârlădeanu, cel care plecase din funcţia de director, să preiau Casa orăşenească de Cultură de la Mangalia şi am acceptat, pentru şcoala copiilor, în primul rând…

Aşa s-a mai încheiat o etapă a vieţii mele, cu multe bucurii, cu prietenii frumoase şi durabile, dar şi cu destule umbre, datorate în primul rând vremurilor de atunci…

…Ce regret cel mai mult este faptul că nu am avut destul timp pentru copiii noştri minunați – Alina, Dana şi Adrian (Andri), care s-au crescut unii pe alţii, pentru că noi, amândoi părinţii – şi Elena şi eu, am avut serviciile de asemenea factură încât, atunci când toată lumea era liberă şi se distra, noi eram cei mai ocupaţi, eu la Căminul cultural, soţia, la cinematograf, zi de zi, seară de seară, ani de zile la rând…, şi la Cobadin şi la Mangalia… Le mulțumesc pentru tot, îi îmbrățișez și îi iubesc!

”Dau și din casă”: Fetele lui tati – Alina și Dănuța, pe vremea când cântau la vioară, mandolină și chitară, sau erau soliste pe scenă, la Cobadin, sau pe la concursurile artistice de la Constanța… (Andri era prea mic pe vremea aceea, ca să cânte la vreun instrument… El făcea vocalize). 🙂


Comentarii pe blogul personal:

Dana Isabella Onofrei, 06 martie 2012:
Iar m-ai făcut să plâng…, de dragul amintirilor…
Am recunoscut-o și pe Ina în fotografia din pagina numărul 8 (cu desenele copiilor). 🙂 Oare eram si eu pe acolo??? Aveam numai 5 ani si, totusi, îmi aduc aminte de „petrecerile” de la pădure, de 1 Mai. Ce vremuri…, ce vremuri… Si ce copilărie fericită am avut la Cobadin!!!

– Mă bucur, Dănuța mea dragă, pentru că ai apreciat paginile noastre de amintiri frumoase de la Cobadin… Le vor aprecia cu siguranță și iubiții noștri nepoței, Tudor, Adrian și Horia-Andrei!!! 🙂 Urmează perioada „culturală” de la Mangalia, apoi cea de dascăl, la Școala 5 „Gala Galaction” ș.a.m.d.

Tania Abduraman, 06 martie 2012:
„Cobadin!!! Aici m-am nascut eu, dar nu aveam decat cateva luni cand l-am parasit, deci nu mai stiu nimic. :D”


Varianta PDF:

Corul de femei – „Privighetorile de la Cobadin”…


MN – Urmează episoadele:

-Mangalia – Casa de cultură: 1984-1991; Şcoala nr.5 „Gala Galaction”, 1991 – 2010;
-Mangalia, 2010 – 2021: Mangalia News, ”copilul meu de suflet”. ”Campania culturală” continuă, în mediul virtual! Proiecte, realizări, performanțe…
-Alte articole despre profesorul Traian Lupu, publicate de Mangalia News, pot fi vizionate AICI.

COMENTARII:
Gabriela Aldea: ”Tot respectul, Domnului Profesor LUPU TRAIAN. Mi-ați mîngîiat sufletul cu aceste minunate amintiri. Frumoase și de neegalat amintiri. Bunul D-ZEU să vă binecuvânteze”.
Vasile Mihaela: ”Ce vremuri frumoase!”
Eugenia Frincu: ”Fetele din Cobadin, / Grădina florilor de crin…”
Mirleneanu Veronica: ”Amintiri dragi! Multumesc domnului profesor pentru frumoasa descriere a activității culturale din acea perioadă și pentru tot ceea ce dumnealui a făcut atunci la Cobadin! Am cântat în cor, în grupul vocal și solo, am avut atât de multe satisfacții pe scenă în tinerețe! A fost minunat!”  
Traian MN: Eu vă mulțumesc, dragile mele, dragii mei, pentru tot ceea ce ați făcut atunci și pentru tot ceea ce sunteți, ca Oameni și Prietene / Prieteni. Mă înclin, vă îmbrățișez și Vă iubesc! La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii! Prof. Traian Lupu, coordonator programe Mangalia News – https://www.mangalianews.ro/, (Tr MangaliaNews, pe Fb).

P.s: După pensionare, am continuat să fac ceea ce mi-a fost întotdeauna drag, de data asta în mediul virtual… Rezultatele se văd în poza de mai jos. (Avem peste 9 milioane de cititori, pe toate meridianele lumii!). Vă invit să ne scrieți pe adresa de e-mail a redacției: [email protected]


Mangalia News, 07.02.2021. (Actualizare, 17.04.2023).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply