Proteste la Mangalia: 49 de familii sunt disperate că vor fi debranșate de la rețeaua spitalului, deși li s-a spus să încheie contracte cu ENEL

0
1280

Proteste la Mangalia: 49 de familii sunt disperate că vor fi debranșate de la rețeaua spitalului, deși li s-a spus să încheie contracte cu ENEL.

Mai multe persoane care și-au construit case în zona Spitalului Mangalia, riscă să fie debranșate de la rețeaua electrică. Este vorba despre un număr de 49 de familii care au fost alimentate cu curent din rețeaua electrică a unității spitalicești, însă conducerea acestuia a decis debranșarea lor, pentru evitarea vreunui incendiu generat de suprasolicitarea rețelei. Acum oamenii protestează pentru că rămân fără curent, deși li s-a spus de multe ori să încheie contracte cu ENEL.

Casele persoanelor în cauză sunt amplasate în zona din spatele spitalului Mangalia, o zonă destul de mare cunoscută sub denumirea de ”curtea spitalului”. În fapt, oamenii afectați de această decizie, de debranșare, și-au manifestat intenția de a protesta în fața Primăriei Mangalia, pe motiv că vor fi debranșați.

”Suntem 49 de familii cu case în curtea spitalului Mangalia care, începând de vineri, orele 10:00, nu vom mai avea curent, în plină iarnă. De mai mulți ani, primăria ar fi trebuit să asigure rețeaua de energie electrică în acest cartier, dar nu s-a făcut nimic. Spitalul ne-a ajutat conectandu-ne la rețeaua sa. Somați fiind ianuarie să ne conectăm in altă parte am depus toți cereri la EENEL. Acesta, in urma legii din 19 dec 2020, este obligat să ne găsească o soluție. Implementarea oricărei soluții durează cel puțin 3 luni, mai ales că în acest moment sunt tensiuni între ENEL și primărie legate de finanțarea  investiției pentru extinderea rețelei. Ne dorim ca primăria să intervină și să oprească procedura până la conectarea efectivă în altă parte. Sunt familii disperate cu copii, bătrâni care nu au unde merge. Dacă ne puteți sprijini, vă mulțumim”, au scris oamenii pe Facebook.

Pentru a lămuri situația, am cerut explicații reprezentanților Primăriei Mangalia. Aceștia susțin că persoanelor în cauză li s-a spus de ani buni, încontinuu, să își rezolve problema alimentării cu curent, însă doar o parte dintre ei s-au conformat.

”În urmă cu mulți ani, pe vremea unui fost primar pe nume Iorguș, acesta a dat locuri de casă unor apropiați de-ai săi, chiar în zona dintre spital și mare, cunoscută sub numele de <<curtea spitalului>>, urmând ca aceștia să se descurce singuri în privința utilităților. Spitalul din Mangalia i-a ajutat cu curent, iar ei plăteau în sistem paușal. Însă nu asta era problema, ci faptul că erau branșați ilegal. Primăria Mangalia le-a pus în vedere de ani buni să se branșeze la ENEL, iar unii chiar au făcut-o. Există rețea în zonă, la care sunt racordate mai multe locuințe, în mod legal. Dar restul s-au mulțumit să primească energie electrică de la spital, un lucru total anormal, pentru că, din cauza creșterii consumului, la spital aveau loc frecvent căderi de tensiune, chiar și în timpul operațiilor. Li s-a adus la cunoștință, din nou, proprietarilor respectivi să se conecteze la rețeaua ENEL. Ei găseau mereu motive, ba că nu vor cei de la ENEL, ba că nu au rețea, însă nu este adevărat, rețea există, pentru că sunt abonați ENEL racordați, cu contract”, susțin reprezentanții primăriei.

Potrivit acestora, decizia de debranșare aparține conducerii Spitalului Mangalia și are ca scop evitarea unor tragedii cauzate de suprasolicitarea rețelei electrice care ar putea genera adevărate tragedii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

”În urma verificărilor celor de la ISU și a ultimelor evenimente tragice din spitalele din România, s-a decis debranșarea tuturor celor care au fost racordați la rețeaua spitalului. Acum s-au trezit că rămân fără curent și vor să protesteze, asta după ce li s-a spus, ani la rând, să încheie contracte cu ENEL”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Mangalia.

De remarcat că o situație oarecum asemănătoare întâlnim și în zona cartierului Tomis PLus din Constanța, acolo unde locatarii unui bloc erau alimentați de la rețeaua Tomis Plus, dar care nu încheieat contracte individuale cu furnizorul de energie electrică ENEL, iar în momentul în care li s-a spus că vor fi debranșați, au început să protesteze în fața primăriei.

Oamenii protestează împotriva debranșării de la reteaua electrică a Spitalului Mangalia, unde au fost branșați ilegal.

Daniel ALBU, FocusPress.ro, 03.02.2021.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply