Tenn lys (Aprindeți lumânările)! | Episodul 1 | La pas, prin Țara lui Moș Crăciun, cu Liliana Pintilie | VIDEO

0
1097

Tenn lys (Aprindeți lumânările)! | Episodul 1 | La pas, prin Țara lui Moș Crăciun, cu Liliana Pintilie | VIDEO. 

Vin sărbătorile, vin sărbătorile! Chiar dacă pandemia ne dă de furcă mai mult decât ne-am așteptat, spiritul Crăciunului înflorește în fiecare dintre noi. Am observat că religia nu ocupă un spațiu prioritar în preocupările cetățenilor de rând, (sau nu se vorbește în public despre acest subiect), însă există o tradiție frumoasă și probabil unică, înainte de Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, despre care vreau să vă povestesc în duminicile ce urmează. 

Tenn lys (Aprindeți lumânările) este un cântec obișnuit, în această perioadă, scris în 1988 de preotul Eyvind Skeie, pe melodia lui Sigvald Tveit. Mai mult ca sigur are legatură cu schimbările sociale (mai ales nefericite) prin care trece întreaga omenire, schimbări față de care Norvegia nu a rămas insensibilă. Cântecul a fost auzit prima dată pe un canal TV pentru copii al televiziunii naționale și de atunci a fost îmbrățișat de cei mici și cei mari, deopotrivă, cântându-se în fiecare grădiniță, școală, biserică, sau chiar familie. Cântecul are patru strofe (ba chiar cinci, ar spune unii), fiecare strofă cântându-se în fiecare din cele patru duminici premergătoare Crăciunului, ritualul fiind însoțit de aprinderea unei lumânări, pentru fiecare duminică în parte. 

Când copiii mei au participat la această ceremonie cu școala, am fost plăcut impresionată să văd (da, știu, m-am amestecat și eu printre pici) copii și adulți de diferite naționalități și religii, intrând în biserică, pentru a celebra Lumina. Căci până la urmă, despre asta este vorba, despre Sărbătoarea Luminii. E lesne de înțeles că, pentru a împlini ritualul celor patru duminici, ceremonia desfășurată cu preșcolari și școlari cuprinde cele patru strofe odată, aprinzându-se mai multe lumânări deodată. Pentru înlesnirea participării la această sărbătoare atât de însemnată, pe un perete interior al bisericii se proiectează versurile cântecelor/colindelor. 

Dar ce simbolizează aceste lumini, mă veți întreba. Ei bine întunericul toamnei târzii se alungă cu aceste lumini aprinse pe străzi (prin decorațiunile de crăciun), la ferestre (unde se agață o stea iluminată), sau pe mesele din casele noastre, unde lumânările ocupă un loc de cinste. Asta pentru că Lumina încălzește sufletele reci și topește inimile de gheață, aducând speranța, în aceste zile mohorâte și întunecate de decembrie. Aprindem lumânări cu gândul la El, cel care a venit să aducă Lumina Vieții pe pământ, cu speranța și credința într-o lume lipsită de ură, însă îmbelșugată de iubire. Ne amintim astfel de cei care, asemeni Sfinților Părinți, cutreieră flămânzi prin întuneric și frig, în căutare de adăpost. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tenn lys, et lys skal brenne, for denne lille jord,
den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor
må alle dele håpet, så gode ting kan skje
må jord og himmel møtes, et lys er tent for det. 
……………..
Aprindeți o lumânare, să ardă pentru planeta noastră,
Stea strălucitoare acolo unde noi toți locuim,
Cu toții să împărțim speranța în binele ce-o să triumfe,
Precum în cer așa și pe pământ, o lumânare pentru asta să aprindem. 

Dumnezeu a creat cerul și pământul și a dăruit Lumina tuturor oamenilor pe pământ. Să dăruim așadar și noi lumină și speranță celor din jur. Vă invit să vă încântați urechea cu prima strofă și, dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii. Romani, 12:18.


Liliana Pintilie, Sandvika, Norway, noiembrie 2020.

MN: Alte gânduri scrise atât de inspirat de Liliana Pintilie, corespondenta noastră dragă din ”Nordul îndepărtat” și publicate de Mangalia News, sub genericul ”La pas, prin Țara lui Moș Crăciun”, puteți citi AICI.


Mangalia News, 01.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply