Zestrea României din Patrimoniul UNESCO, adusă în lumina reflectoarelor

0
1000

Zestrea României din Patrimoniul UNESCO, adusă în lumina reflectoarelor.

Duminică, 18 octombrie 2020, pe Trinitas TV, de la orele 20.30, are loc lansarea proiectului cultural ”Arta și Patrimoniu”, prin difuzarea primei ediții dintr-o serie de 48 de episoade. Spații sacre, unice în lume ale României, care se află și în patrimoniul mondial UNESCO, vor fi ”personajele principale” ale documentarului.

Proiectul cultural ”Artă și Patrimoniu” este realizat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, în parteneriat cu Trinitas TV, Asociația Culturală ”ArtHalle”, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Institutul Cultural Român.

”Este un prilej excelent de a aduce în centrul atenției frumusețile și bogățiile țării, vestigiile arheologice, lăcașurile de cult și siturile românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO” – a declarat Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București. ”Sunt moșteniri culturale și istorice pe care le-am primit de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le păstrăm și să le promovăm. Vom realiza și un film documentar de prezentare a acestor comori ale României care va include secvențe reprezentative din emisiune și care va fi difuzat la sediile ICR și la Ambasadele României de pretutindeni. Dorim să suplinim nevoile culturale ale persoanelor de vârsta a treia și să le aducem raze de speranță și momente de bucurie sufletului și spiritului”.

Emisiunea este moderată de Nicoleta Zagura, expert UNESCO în Educaţie Artistică pentru Patrimoniu, inițatoare a acestui proiect cultural, prin Asociația Culturală ”ArtHalle”.

”<<Artă și Patrimoniu>> are un scop educațional, informativ și de popularizare  a obiectivelor patrimoniului cultural din România. Este conceput ca un curs de istoria artei pe înțelesul tuturor și ilustra prin imagini grăitoare călătoriile virtuale în spațiile sacre din România, iar subiectele descrise și povestite în aceste lecții și călătorii virtuale se vor regăsi pe site-ul și pagina de FB a CSMB. Nu în ultimul rând, unul din scopurile proiectului este digitalizarea imaginilor obiectivelor patrimoniului cultural de importanță națională, regională și universală, pentru a servi ca material ilustrativ și de cercetare generațiilor viitoare.” – a spus Nicoleta Zagura.

În cele 48 de episoade sunt prezentate monumente din Nordul Moldovei, din Maramureș și din Oltenia: mănăstirile și bisericile Arbore, Pătrăuți, Voroneț, Probota, Sucevița Moldovița, Bârsana, Rogoz, Ieud Deal, Budești, Desești și Hurezi, satele cu biserici fortificate din Transilvania și bisericile de lemn din Maramureș.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Fiecare episod ”Artă și Patrimoniu” va avea durata de 25 de minute și va fi difuzat săptămânal la Trinitas TV, propunând câte o călătorie fascinantă prin siturile UNESCO din România.


Mangalia News, 18.10.2020. (A transmis Oana Georgescu).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply