ROMANIA IN IMAGINI: TEZAURUL CULTURAL AL PLAIULUI MIORITIC – Emisiune realizată de Mioara Gram, pentru Radio ProDiaspora

0
1440

ROMANIA IN IMAGINI: TEZAURUL CULTURAL AL PLAIULUI MIORITIC – Emisiune realizată de Mioara Gram, pentru Radio ProDiaspora.

“Cat de minunată e puterea amintirii! Mereu si mereu pomenesc de ea, caci ma urmareste strania vraja ce au miresmele – ca o bagheta magica – de a reinvia imagini de mult uitate. Imagini ce amintesc locuri, chipuri omenesti, cuvinte rostite, ganduri faurite. Visuri, frumuseti, incantare… Vraja amintirii!… Dar si mahnirea si dorul de tot ce-a trecut… s-a dus, pare-se, pentru totdeauna și nu se va mai intoarce, și totusi e vie in inima, de neuitat, comoara cu care traim in toate zilele vietii noastre.” – Regina Maria a Romaniei

Formarea si renasterea unei culturi, invigorarea si temeinicia ei se fauresc, mai intai, in inima omului, pentru ca apoi, prin sentimentele lui de dragoste si devotiune fata de actele sale creative, care alcatuiesc cultura, prin intelegerea si inteligenta acestora, precum si prin capacitatea culturii in sine de a se integra rationalitatii stiintifice, aceasta sa-si poata justifica scopul si deveni mereu contemporana cu timpul sau. Cultura romaneasca este o dovada vie ale acestor criterii si o realitate ale carei valori devin tot mai justificate si universal imbratisate. Constiinta diversitatii si reinvierea ecoului ei secular este, fara exceptie, in mainile noastre.

Stimati ascultatori si oameni minunati ai acestui intreg planetar, daca in editiile anterioare am vorbit despre diversitatea culturala si trasaturile ei comune, precum si despre sentimentul metamorfozat al neamului romanesc din balada Miorita, expus cu o desavarsita maiestrie de catre scriitorul Victor Ravini, de aceasta data, ne propunem sa facem un “zoom in” in mostenirea culturala romaneasca, avand in vedere insemnatatea conceptiilor ei, deopotriva traditionale si antropologice.

Cu aceasta ocazie, echipa de colaboratori impreună cu gazda emisiunii: “Arta, Stiinta si Religie – In Cautarea Drumului Comun” vă invita sa participati, luni, 28 septembrie, 2020, incepand cu ora 20:00 a Romaniei, la o noua editie culturala, intitulata: “Romania in imagini: Tezaurul cultural al plaiului mioritic”.

Intrebarile de referinta ale acestei editii sunt:

1) Ce au avut, ce au pierdut si ce au pastrat valoric romanii de pe plaiul lor mioritic?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

2) Intr-un context de incertitudini si stratificari sociale, care este rolul patrimoniului cultural?

3) Cum putem proteja si conserva mostenirea culturala traditionala si arheologica a natiunii romane?

Ca de obicei, va asteptam raspunsul sau raspunsurile si contributia dumneavoastra de valoare la tema in vigoare, pe Grupul de Facebook Radio Prodiaspora-In Direct.

MENTIUNE: Pentru ca postarile dvs. sa fie difuzate in cadrul editiilor radiofonice, va rugam sa aveti in vedere ca ele sa nu depaseasca mai mult de o jumatate de pagina. In cazul in care acestea sunt mai mari de o jumatate de pagina, va trebui sa le reduc la 3-4 minute de difuzare, pentru a le putea acoperi, pe cat posibil, pe toate. Deasemeni, pentru cei care doresc sa trimita inregistrari vocale, acestea sa nu fie trimise mai tarziu de ultima miercuri dinaintea difuzarii emisiunii.

Emisiunea: “Arta, Stiinta si Religie – In Cautarea Drumului Comun” poate fi ascultata folosind link-urile:
http://tunein.com/embed/player/s106078/
sau http://www.romaniaradio.ro/radio/radio-prodiaspora.shtml
sau http://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm
ori folosind fisierul de ascultare pe care il puteti descarca aici: http://prodiaspora.de/prodiaspora

Emisiunea a fost difuzată Luni, 28 Septembrie, 2020, ora 20:00 (RO).

Aici puteți asculta emisiunea: mioara-gram/romania-in-imagini-tezaurul-cultural-al-plaiului-mioritic

Mioara Gram: Mii de multumiri, stimate dle Traian Lupu, pentru onoarea pe care mi-o faceti de a transmite ecoul acestei editii si pe meleagurile dobrogene, si in orasul meu de acasa, Mangalia!! In curand, vom avea o editie dedicata in exclusivitate culturii dobrogene, dupa care vom patrunde in tainele Bucovinei, de unde vom face un itinerariu cu toate comorile culturale ale diferitelor parti ale plaiului mioritic. Va imbratisez cu toata aprecierea, si va doresc sa pastrati mereu spiritul curat al frumusetii si prieteniei intre oameni!! 

Traian MN: Este minunat tot ceea ce faci pentru Cultura românească, pentru Neamul nostru, dragă Mioara! Mangalia News este o mică oglindă a marilor valori românești, oriunde s-ar afla ele… https://www.mangalianews.ro/category/diaspora/

MN: Articolele cu și despre Mioara Gram, concitadina noastră dragă, publicate de Mangalia News, pot fi urmărite AICI.


Mangalia News, 28.09.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply