Cel mai mare deșert de sare din Anzi? Nu! Ceea ce vedeți este ce a mai rămas din lacul Nuntași, în Dobrogea pârjolită de secetă [Foto/VIDEO]

0
1577

farmec.ro
carturesti.ro%20

”Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el.

Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial.

Situația stă în felul următor: Din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult.

În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc miercuri, 12 august, la sediul Prefecturii Constanța, pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.

Diseară voi reveni cu un clip foarte sugestiv, prin care vă veți putea da seama și mai bine de dimensiunea problemei”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

George-Sergiu Niculescu, Prefectul Județului Constanța.


UPDATE – Bogdan Bola:
🛑Așa arată acum lacul Nuntași din Dobrogea, care avea o suprafață totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puțin de două luni, este secat în proporție de 95%…
⚠️Lacul Nuntași se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării (#ARBDD), precum și lacurile adiacente – Sinoe și Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea și exploatarea în condiții normale a acestor lacuri..
☀️Condițiile climatice semiaride determină o evaporație mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calități balneo-terapeutice. De aici și culoarea albă a solului din filmare…
⏱️Acum mai puțin de 24 de ore, Primăria Istria a notificat Prefectura Constanța cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntași. Prefectul George Niculescu ne-a contactat imediat și a solicitat să îl acompaniem de urgență pe teren.
↗️Astăzi, împreună cu domnul prefect ne-am deplasat pe teren pentru a evalua la fața locului dimensiunea dezastrului. Specialiștii #ABADL monitorizează periodic lacul Nuntași privind calitatea apei și potențialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaște evoluția lui de la an la an. Ea se efectuează trimestrial, ultima fiind în luna aprilie 2020.
📊Menționez faptul că acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea / controlarea nivelului dintre ele.
⚠️Pentru a putea acționa de urgență, prefectul județului #Constanța a decis ca mâine dimineață să facem o întâlnire de urgență cu reprezentanții ARBDD, administratorul de drept al lacului și Primăria Istria. ABADL poate acționa rapid DOAR DACĂ cei de la Rezervație ne vor solicita acest lucru.
🌧️Fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când lacul Nuntași a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului.
🚜În cazul în care ni se va solicita și după discuțiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient și vom putea acționa pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiționate însă de fenomenele meteo – seceta hidrologică. Sperăm doar că în perioada de toamnă și iarnă, vremea din Dobrogea să fie bogată în precipitații….
💡Planul nostru este simplu: #ABADL va trebui să intervină de urgență pentru decolmatarea canalelor care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă…
⏳Acum…, așteptăm ziua de mâine să vedem ce decizie se va lua cu privire la acest fenomen extrem. Până atunci, noi vom face planul de bătaie, ne vom pregăti să intervenim în acea zonă afectată și vom mobiliza orice resurse de care dispunem. Altfel, încetul cu încetul, problema aceasta se va generaliza în Dobrogea…


Mangalia News, 11.08.2020. (preluare de pe Fb).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply