OPINII CIVICE: ‘Nu pădurea de șezlonguri și umbrele (a câtorva proprietari de hoteluri de pe faleză), pe o plajă vestită a litoralului românesc, este frumusețea Mangaliei!’

0
1105

Emil-Corneliu Ninu: Nu pădurea de șezlonguri și umbrele (a câtorva proprietari de hoteluri de pe faleză), pe o plajă vestită a litoralului românesc, este frumusețea Mangaliei! Ne întrebăm dacă, nu cumva, imaginea ar putea fi folosită ca o probă în justiție privind nerespectarea închirierii plajelor și a neasigurării celor 30% din suprafață pentru populație.

Plaja Mangalia nu este un loc pustiu, descoperit, acum, de către hotelieri, ci locul în care mangalienii s-au simțit, dintotdeauna, ca la ei acasă, beneficiind din plin de efectele curei heliomarine de pe cearșafurile și prosoapele aduse de acasă.

Or, acum, înghesuiți între stabilopozii digului, pe niște porțiuni pline de scoici tăioase și alge în putrefacție, nu credem că vor rămâne cu gurile căscate de admirație, privind în jur, la șezlongurile și umbrelele care îi înăbușă cu prezența lor!”

Emil-Corneliu Ninu: ”Va trebui regândit de către un comitet de inițiativă, pe baza unei liste de semnături, proiectul de amenajare a plajei și distribuire a spațiilor, prin intermediul Primăriei, în sensul favorizării localnicilor, nicidecum a celor patru-cinci proprietari de hoteluri de pe faleză”.


UPDATE: Operatorii de plajă trebuie să asigure o suprafața de plajă destinată şezlongurilor și turiştilor cu accesorii proprii, potrivit art. 18 si 19 din Ordinul M.D.R.T. nr. 1204/2010.

ART. 18. „Suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajä.”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

ART. 19 „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilitä în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă.

Utilizatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu A.B.A.D.L. au principalele obligații:

  • să întrețină și să igienizeze zilnic și ori de câte ori este nevoie suprafața de plajă utilizată
  • să nu realizeze pe plajă construcții şi dotări cu alte destinații decât cele prevăzute în lege. Astfel, pe sectorul de plajă se vor amplasa numai dotările de plajă prevăzute în P.U.Z.-ul pentru amenajarea plajei şi Ordinul MDRT nr. 1204/2010 și numai cu acordul A.B.A.D.L.
  • să permită accesul liber pe plajă şi libera circulație a persoanelor în spațiul plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă.
  • să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere;
  • să se asigure pemanent o suprafață de plajă liberă pe toată lungime sectorului de plajă, corespunzătoare unei lățimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare şi ecologizare mecanizată. Pe această suprafață de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.

„Operatorii de plajă au termen de 5 zile de la primirea notificărilor să dezafecteze construcțiile sau extinderile ilegale pe sectorul de plajă ce face obiectul contractului de închiriere, neprevăzute în P.U.Z. – Amenajare plajă. În caz contrar, se vor aplica prevederile art. 14 Cap. Răspunderea contractuală din contractul de închiriere, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea contractului. Ca în fiecare an, inspectorii A.B.A.D.L. vor monitoriza pe parcusul sezonului estival plajele litoralului românesc, pentru a se asigura că legea este respectată”.


Mangalia News, 27.07.2020. (foto: Claudiu Stamate).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply