‘Nu cred că imaginea pe care o avem acum despre “concert” se va schimba vreodată’, afirmă Adrian Ordean

0
705

Imediat după 1989, cineva mi-a făcut cunoștință cu Adrian Ordean, aflat în studioul său de înregistrare din fosta Casă de Cultură MIHAI EMINESCU. Nu l-am mai întâlnit ani de zile, dar recent am văzut un afiș fabulos, cu un concert aniversar al său, care va avea loc în noiembrie și i-am solicitat câteva opinii, în contextul situației actuale prin care trecem.

Visez cândva să ajung în studioul dumneavoastră și să realizăm un interviu mult mai amplu, pentru presa nord-americană. Care este legenda acestui studio și ce artiști au trecut pe acolo?

– E foarte mult de vorbit despre acest studio, primul studio de înregistrări particular din România. De aceea voi fi scurt… Mulți mă întreabă dacă mai știu cu cine am imprimat, începând cu 1991, atunci când a pornit treaba. Mai bine mă întrebi cu cine nu am înregistrat. Cred că ar fi mai simplu. Aș putea să vă dau câteva nume, dar mi-e teamă că am să uit foarte multă lume, persoane importante… Oricum, studioul a fost raza de speranță a multor artiști români care, dintr-o dată, cu un preț decent, aveau unde să își înregistreze creațiile muzicale, la o calitate bună, fără să mai spere la un “spațiu” de 4 ore pe la porțile TVR sau RR, cândva. Oamenii dădeau telefon și își rezervau studioul de înregistrare, începand de la o oră, până la săptămâni întregi. Am înregistrat cu trupe de rock, soliști independenți, tarafuri, coruri, CD-uri cu cursuri de limbi străine, audio-book-uri… Noaptea înregistrau trupe și soliști de manele. Studioul funcționa 24/24, non-stop. Am ajutat și la descifrarea cutiei negre a avionului care s-a prăbușit la Balotești și câte și mai câte. A fost grozav!

–  In contextul pandemiei actuale, cand totul devine “o afacere online”, care sunt estimările dumneavoastră privind evoluția industriei muzicale?  Se va ajunge să existe doar spectatori virtuali? Care iși vor plăti biletele doar… in monedă virtuală?

– Nu cred că imaginea pe care o avem acum despre “concert”, se va putea schimba vreodată. Nu cred că spectatorul va putea să se desprindă de tribunele stadioanelor, de scenele pline de amplificatoare, chitare, tobe, sau de oceanul de lumină care învăluie într-un fel magic imaginea artiștilor care se produc acolo. Cum nici artiștii nu se vor putea manifesta așa cum îi știm și cum îi iubim, fără mulțimile din fața lor și fără ritualul global numit: aplauze. Vă rog să vă imaginați un concert “Aerosmith”, evoluând în fața unor camere video, în loc de spectatori, iar aceștia urmărind evenimentul pe niște ecrane mici și cu un sunet și mai mic, venind din două difuzoare de 2 watti… Să mai avem puțintică răbdare…

(Fragment dintr-un interviu realizat în exclusivitate de Ioan Iacob).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Mai multe despre Festivalul National de Rock 2020 – Aniversare Adrian Ordean, aici: https://www.blt.ro/festivalul-national-de-rock-2020.html


Mangalia News, Duminică, 26.04.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply