Regina Maria, despre Palatul său din Mamaia: ”Scumpă casă albă, mică și simplă/ Adorat refugiu clădit după gustul meu”

0
1168

farmec.ro
carturesti.ro%20

Momentan, Palatul Reginei Maria din Mamaia se află într-un stadiu avansat de degradare, după ce monumentul și curtea sa de 1,5 hectare au fost vândute ilegal, la prețuri derizorii, fără avizul Ministerului Culturii, de către nimeni altul decât Mazăre. Pasarela din stațiune, parte componentă a Palatului, inaugurată tot atunci, a fost propusă pentru a fi demolată, deoarece… atâta s-a putut!

Regina Maria nu numai că a petrecut timp la Palatul său din stațiunea Mamaia, dar l-a și descris în cuvinte superbe: „Scumpă casă albă, mică și simplă, dar deschisă tuturor celor ce bat la ușă. Nu e un castel, nici un palat, ci o simplă locuință în coloarea zăpezei, unde domnește armonia complectă. Și în serile când luna argintează locașul nostru alb, plin de pace, stăm împreună, Ileana și cu mine pe pridvorul ce pare că atârnă peste apă și ascultăm eternul cântec al valurilor”. (Bogdan Bola).

Regina Maria a amintit, în paginile revistei culturale ”Cele trei Crișuri”, în ediția închinată semicentenarului unirii Dobrogei cu România (septembrie-octombrie 1928), de vizitele sale în Mamaia, în timpul cărora locuia într-un pavilion al palatului (Bar Orient, astăzi o ruină), pe care l-a construit împreună cu Regele Ferdinand.

”Constanța, Mamaia, Balcic, erau sortite să-mi devie dragi”, scrie Regina Maria în ediția din septembrie-octombrie a publicației din Oradea, făcând referire la reședințele membrilor Familiei Regale a României, construite la malul mării, pe care Regina o iubea atât de mult.

Astăzi, 92 de ani mai târziu de la scrierile Reginei, Palatul său din Mamaia se află într-un stadiu avansat de degradare, după ce monumentul și curtea sa de 1,5 hectare au fost vândute ilegal, la prețuri derizorii, fără avizul Ministerului Culturii.

În septembrie 2018, George Ivașcu, ministrul Culturii de la acea vreme, a cerut în instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare și întoarcerea monumentului istoric în patrimoniul statului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Info Sud-Est a publicat pentru prima dată povestea Palatului Reginei Maria din Mamaia și, în ultimii 5 ani, am desfășurat mai multe campanii care au urmărit, printre altele, mediatizarea stării în care monumentul se află și recuperarea lui.

Palatul Regal din Mamaia este și unul dintre punctele centrale ale celei mai recente campanii Info Sud-Est, prin care ne propunem să înființăm prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județul Constanța: #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut. Memorie pentru Viitor.

Citiți articolul integral pe info-sud-est.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply