Portret / Traian Lupu, profesorul de Desen, cu suflet de muzician

1
2285

Portret / Traian Lupu, profesorul de desen cu suflet de muzician.

PROFIL. Născut: 21 ianuarie 1947, comuna Biled, Timiș, părinții, din Țara Moților. StudiiFacultatea de Arte Plastice, Universitatea din Timișoara și SNSPA, postuniversitar. Familie: Căsătorit, trei copii, trei nepoței, dintre care doi gemeni (n.r). A obţinut numeroase premii cu copiii de la Cercul de pictură Pro Artis, din Mangalia. A organizat grupuri muzicale care au obţinut premii la Sanremo, în Italia.

Elegant, manierat, mereu alături de copiii de la şcoală sau implicându-se în proiectele din comunitatea dobrogeană, inimosul profesor din Mangalia se bucură pentru fiecare succes al micilor artişti de la şcoala Gala Galaction, pe care-i coordonează cu multă dragoste.

Cântă din copilărie

Trăieşte de mai bine de patru decenii în mijlocul dobrogenilor, dar s-a născut în Banat. Traian Lupu a văzut lumina zilei la Biled, în apropiere de Timişoara. Părinţii, ardeleni, l-au dat să înveţe de mic să cânte pe note la vioară, de la un profesor neamţ. „La noi, în Banat sau în Ardeal, la vremea aceea, nu era casă în care să nu cânte careva la vreun instrument“, îşi aminteşte profesorul.

Avea doar 7 – 8 ani, dar ştia să descifreze solfegiile pe care i le dădea învăţătoarea la clasă. A învăţat apoi să cânte şi la chitară şi percuţie, iar pe la 16-17 ani a înfiinţat un taraf de muzică populară şi o trupă de muzică uşoară, împreună cu alţi colegi. A urmat Liceul C.D. Loga din Timişoara.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„În fiecare dimineaţă mă trezeam la ora 4.15, pentru că la ora 5.03 aveam trenul de Timişoara. Ce dulce era ora aceea de somn din tren… Ajungeam la liceu odată cu femeile de serviciu, mă apucam şi-mi făceam o parte din lecţii, până veneau ceilalţi colegi…“, îşi aminteşte Traian Lupu.

Între muzică şi pictură

După terminarea liceului, a fost angajat ca instructor metodist la Casa raională de Cultură din Sânnicolau Mare. „Tot în acea perioadă mi-am redescoperit «chemarea» spre Artele frumoase şi m-am pregătit în particular pentru admiterea la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara“, îşi aminteşte el.

În timpul studenţiei, a fost fondator, component și interpret în mai multe formaţii instrumentale de muzică populară şi muzică rock. După terminarea facultăţii, a înfiinţat şi coordonat formaţii artistice la Căminul Cultural din comuna Ciobanu,  judeţul Constanţa, unde primise repartiţie guvernamentală în 1969, ca profesor de Desen. Apoi a devenit director al Căminului Cultural din Cobadin, iar ulterior al Casei de cultură din Mangalia.

În mijlocul copiilor

Din 1990, predă la Şcoala Gala Galaction, din Mangalia (în 2010 s-a pensionat – n.r). Este cel care a susținut înfiinţarea corurilor de copii Callatis Junior şi Galacteea, coruri ce au obţinut Premiul I și Trofeele de Cristal, în anii 2006 şi 2007, la Festivalul Internaţional de Creativitate Şcolară de la Sanremo (GEF Sanremo), în Italia.

A organizat proiecte inter-instituţionale cu Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia, iar în acest an a finalizat Albumele virtuale ale Cercului de Pictură Pro Artis. „Proiectul meu de suflet este înfiinţarea unei şcoli private de pictură pentru copii, la Mangalia“, mărturiseşte profesorul Traian Lupu.

CE-I PLACE: Lucrul bine făcut, oamenii pasionați de fapte bune, frumoase, îi place să învețe ceva tot timpul, să inițieze proiecte comunitare, să privească și să studieze peisaje și chipuri frumoase, să meargă cu familia la iarbă verde și să aibă parte de bucuriile simple.

CE NU-I PLACE: Fățărnicia, răutatea, urâtul, kitsch-ul, pseudo-cultura care se dă drept artă, invidioșii, clevetitorii, superficialii, climatul de nesiguranță în care trăiesc tinerii din zilele de astăzi. Nu-i place că Limba română este siluită pe toate canalale media.

(Sursa: adevarul.ro/constanta, 28 aprilie 2010. Articol semnat de Alina Enache.

[MN: Despre profesorul Traian Lupu, vă recomandăm să citiți și articolele publicate de cotidianul online Mangalia News].


UPDATE – COMENTARII 24 noiembrie 2018

Mihalache Bocai: Un luptator, un iubitor de Frumos!

Traian MN: Vă mulțumesc, Maestre drag. Am avut de la cine învăța!
Noi, cei ce Cugetăm Liber, Ținem aproape! 🙂

Senorica Ardeleanu: Tot respectul, pentru un om deosebit!

Traian MN: Mulțumesc, dragă și stimată colega.

Aurelia Lăpuşan: Toată prețuirea și prietenia, Traian Lupu!

Traian MN: Cuvintele dumneavoastră, distinsă și dragă ”Muză” inspiratoare, mă onorează în mod cu totul deosebit. Suntem împreună și Ținem mereu aproape! 🙂

Aurelia Lăpuşan: Meritați toată admirația pentru ceea ce faceți cu pasiune pentru Mangalia!

Traian MN: – Avem aceeași pasiune pentru Mangalia și pentru lucrul bine făcut, în toate domeniile de activitate. Păcat că unii reprezentanți ai “Next generation” nu mai apelează la “Sfatul Înțelepților”… Ei le știu pe toate!

Valentin Marcel Vrabie: Un reputat coleg, profesor si prieten!

Traian MN: Onorat să ne revedem, drag și stimat coleg și prieten, de la Cobadin la vale, adică aici, la mare! Când mai tragem o cântare? 😄 (Uite că au ieșit și versuri!) 🙂

Elena Stroe: Respect!!

Traian MN: Vă mulțumesc. Să auzim numai de bine!

Florin Iordanoaia: Sincere felicitari! Cu mult respect!

Traian MN: Vă mulțumesc, Maestre. Ținem aproape. Admir ceea ce faceți pentru copiii și tinerii din Mangalia, din Constanța și nu numai…!

Negulescu Ana: Incantata, la citirea prezentarii! De fapt impresia mea era deosebita, chiar daca nu ne cunoastem bine. Avem in comun studentia in Timisoara, oras pe care il iubesc. Apreciat de colegi, de ISJ, numai MEN nu vrea sa indrepte greseala pentru cei care am dedicat atatia ani scolii; vorbesc de distinctiile ”Gheorghe Lazar” pentru care nu ne-au dat nici acum premiile din 2009 si 2010.

Traian MN: Așa este, Ana, draga mea colegă luptătoare pentru drepturile câștigate, după o viață la catedră… Continuăm “diligențele”, chiar și după 9 ani! Nu mor caii…!

Tinca Racaru: Felicitari! Tot respectul si admiratia, pentru acest om minunat! Să ne trăieşti, ”Năşicule”!!

Traian MN: Mulțumesc, “fina” mea dragă. Colecționăm împreună valorile folclorului românesc autentic și le purtăm în inimă și-n gând! Iar dacă mai punem mâna și pe o vioară, să te ții! 😉

Cornelia BoantaSincere felicitari, stimate domnule profesor! Respect pentru perseverenta, seriozitatea si daruirea dumneavoastra in tot ceea ce faceti!

Traian MN: Vă mulțumesc, dragă doamnă Directoare, pentru cuvintele frumoase, care vi se potrivesc perfect și dumneavoastră, pentru tot ceea ce ați realizat în viață.

Marcela DacheRespect! Pentru profesionalism și … verticalitate, respect!

Traian MN: Mulțumesc, stimată doamnă Marcela. Ne sprijinim pe dumneavoastră, cititorii noștri.

Florentina Loredana DalianO prezentare frumoasă, deși scurtă, dar exprimă probabil esențialul. Despre un om iubitor și risipitor de frumos cuvintele nu se termină niciodată. Felicitări, domnule Traian Lupu, mă bucur că vă cunosc, fie și numai virtual și că „m-ați luat de suflet” pe lângă „Mangalia news”! 🙂

Traian MNFlorentina Loredana, Mulțumirile mele prezente exprimă în același timp și bucuria de a ne cunoaște și de a putea promova scriitorii, poeții și umoriștii – oameni de valoare care au Simțul Umorului de calitate și mai pot stârni zâmbete pe fețele pline de griji ale contemporanilor noștri… Mulțumesc și în mod public pentru cărțile primite și autografele atât de frumoase! 🙂 

Maria Andresiu: Va imbratisez cu drag 🤗

Traian MN: Maria, draga mea fostă ”colegă de gimnaziu”, mă bucură cuvintele tale și te invit să continuăm colaborarea publicistică.

Romanescu Dora Alina: O adâncă reverență, respect și multă prețuire pentru un OM de omenie, un profesor de excepție, tată și soț minunat, un spirit evoluat care face cinste comunității noastre, orașului de la țărm de mare! Felicitări!

Traian MN: Mulțam tare fain, Dora Alina, pentru vorbele și gândurile minunate, ardeleanca noastră dragă, meșteră într-ale condeiului povestitor… Suntem onorați să colaborăm.

Mirela Varciu Zamfir: Felicitări, domnule profesor! Întotdeauna același om de excepție!

Traian MN: Mulțumesc, Mirela, draga mea fostă ”colegă de școală”… 🙂 Îți aduci aminte? mangalianews.ro/2018/03/pro-artis-mangalia-dialogul-generatiilor-expo

Mirela Varciu Zamfir: Cum sa nu?!🤗

Romică Dănilă: Felicitari, domnule profesor! Vant bun din pupa…! La multi ani!!!

Traian MN: Sunt deosebit de onorat, dragă domnule Comandant. România să fie Fruncea!

Dan V: Respectul nostru, domnule profesor.

Traian MN: Mulțumesc, stimate domnule Dan. Prin tot ceea ce facem, noi, cei de la Mangalia News, dorim în primul rând să vă respectăm pe dumneavoastră, cititorii noștri, pe cei din Cetatea Callatisului și pe cei din afara ei.

Elena Petcu: Felicitari!

Traian MN: Mulțumesc, dragă Colega. Merităm felicitările, împreună.

Olga Arginteanu: Felicitări! Respect și admiratie!

Traian MN: Mulțumiri, Olga. Ținem aproape!


”Ediția” 2020:

TRAIAN LUPU

DOuă REle-MI FAc SOLie,
LA SInodul DOmnului:
N-am pus geană somnului,
în priveghi de ciocârlie
ci, cu lut de Rogvaiv,
am întins pe portativ
de la gângurit de îngeri
pân’ l-adamicele plângeri,
amintiri de OM captiv,
într-un fel de rai naiv,
dintr-un Rai nativ,
când sângeri.
[pr. Nicușor Stroe] Mangalia, 21.01.2020.

– Vă mulțumesc, Părinte Nicuşor Stroe, pentru acest poem minunat, care-mi confirmă ceea ce ziceam acum zece ani, la pensionare: „A meritat efortul celor aproape 50 de ani, la Catedra din Cetate!”. Cu smerenie, prof. Traian Lupu.


Mangalia News, 24 noiembrie 2018. Republicare, 21 ianuarie 2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. TRAIAN LUPU

    DOuă REle-MI FAc SOLie
    LA SInodul DOmnului:
    N-am pus geană somnului
    în priveghi de ciocârlie
    ci, cu lut de Rogvaiv,
    am întins pe portativ
    de la gângurit de îngeri
    pân’ l-adamicele plângeri
    amintiri de OM captiv
    într-un fel de rai naiv
    dintr-un Rai nativ
    când sângeri.
    [pr. Nicușor Stroe]

Leave a Reply