Alexandra Cucu – Ziua în care am zâmbit mult, după ce am citit un comunicat de presă

0
2055

farmec.ro
carturesti.ro%20

Acum vreo 11 ani (sper să nu îmi joace feste memoria) am avut o mare satisfacţie: am stat faţă în faţă cu Radu Mazăre şi am refuzat o “favoare”. Nu am simţit nevoia să fac paradă, să scriu despre asta în fiecare zi de luni, marţi sau joi din lună; până n-a demisionat Mazăre, în 2015, au fost puţini care să-l “cânte”.

Nu m-am numărat printre curajoşii care l-au măscărit public, la ziar sau tv, înainte de decădere. Prin urmare, povestea de acum 11 ani am considerat-o “victorie” intimă. A fost un gest de frondă pe care mi l-am permis la momentul respectiv – nimic spectaculos, aşa că nu merit aplauze, nu merit nimic. Doar relatez, pentru că vine în contextul unei ştiri care m-a umplut de bucurie: după ani de zile în care repartiţiile la ANL au fost, parte din ele, “pe ochi frumoşi”, acum se face un soi de dreptate.

RAEDPP a anunţat că a făcut controale şi a descoperit cazuri despre care se discuta de mult: „În unele apartamente locuiau alte persoane decât cele cărora le-au fost atribuite locuințele, iar la altele nu a fost înregistrat consum de apă rece și energie electrică. Chiriașilor în cauză le-au fost transmise notificări de reziliere a contractelor” – a transmis RAEDPP prin intermediul unui comunicat de presă.

Mă întorc în timp: acum peste 11 ani de zile, lucram deja în presă şi mă dădeam de ceasul morţii să am casa mea. Cine a încercat sau chiar şi-a depus dosarul la ANL ştie că a avea un copil se adaugă la punctaj. Eu n-am ajuns nici măcar să-mi depun dosarul; din start mi s-a sugerat că „n-are rost”. Mi-au sugerat asta funcţionarii din subordinea primarului. Mai bine! Că a urmat o campanie electorală şi a venit micul meu „moment de glorie” (ca o paranteză, mă gândesc acum la ăia, îi şi ştiu, care vor zice: „ia uite şi la proasta asta….”; mai ştiu însă ceva: timpul le aranjează pe toate, staţi fără grijă, inclusiv ăia care mă suspectaţi de teatru şi-mi oferiţi „pedepse” pe post de „lecţii preţioase”).

Mazăre şi viceprimarul de la vremea respectivă făceau „inspecţie” în parcul de la Far, la doi paşi de redacţie. Păi, cum să ratăm momentul să îl întrebăm de vorbă?! N-aveam cum, era minune. Fotograful şi-a luat aparatul foto în spate şi a fugit într-un suflet să-şi facă meseria. N-a trecut mult şi ne-am trezit cu Mazăre şi vicele în redacţie, dacă tot era în zonă. Era prima dată când se întâmpla aşa ceva, tam-nesam. Ţin minte şi acum: s-a aşezat pe un scaun, serios, şi a început să discute cu mine. De faţă – şi fotograful, un tip isteţ şi vorbăreţ, plus vicele. La un moment dat, Mazăre îmi zice: „Să vii să îţi depui dosarul, să iei un ANL”. Mi-a tresărit inima de fericire: „Nu, eu nu vreau. Îmi construiesc o casă”. A fost un moment de tăcere, după care şi-a mutat atenţia spre colegul meu. N-a mai durat mult şi a plecat. Nu tu interviu, nu tu nimic, reuşisem să stric magia.

Poate că pare o prostie, dar ştiu că sunt şi destui care vor înţelege exact cum stăteau lucrurile la vremea respectivă şi de ce m-am simţit „victorioasă” în lumea mea cea mică; ştiu, la fel cum ştiu şi alţii, persoane care au luat ANL-uri deşi n-aveau nevoie. Nu mă refer la unii colegi din presă, pentru că îi ştiu, pentru că am habar că se încadrau perfect să obţină repartizările ălea. Mă refer, ca exemplu, la un funcţionar public care se mutase de mult la Bucureşti, dar care ţinea locuinţa ANL pe post de locuinţă de vacanţă sau de închiriat pentru turişti; sau – alt exemplu – un mare patron de firmă de construcţii care are proprietăţi. Nu pe numele lui, dar are. Dar de ce să nu închirieze turiştilor?! Asta nu se face. În timp ce şmecherii ăştia (găinari, de fapt, că astea sunt mărunţişuri demne de găinari) închiriau pe timp de vară, copiii de la orfelinate se dădeau şi se dau de ceasul morţii, atunci când împlinesc 18 ani, să-şi găsească o cameră sau o amărâtă de garsonieră în chirie. E realitate, nu dramatizez şi nu înfloresc. O ştie bine acum şi directorul de la RAEDPP.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Şi, revenind, ofer integral şi Comunicatul RAEDPP din data de 21.10.2019, comunicat care mi-a răscolit amintirile pe care le credeam de mult îngropate:

„Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța, împreună cu Poliția Locală au efectuat verificări repetate, începând cu luna mai, la spațiile locative din blocurile ANL situate pe strada Brizei, strada Zefirului, strada Lirei, strada Horia Agarici, strada Traian și strada Pescarilor.

În urma verificărilor, s-au constatat anumite situații care pot duce la concluzia că locatarii nu folosesc imobilul conform prevederilor contractuale. Mai precis, este vorba despre neuzul, părăsirea definitivă a locuinței sau subînchirierea spațiului locativ. Au existat 22 de astfel de situații: în unele apartamente locuiau alte persoane decât cele cărora le-au fost atribuite locuințele, iar la altele nu a fost înregistrat consum de apă rece și energie electrică. Chiriașilor în cauză le-au fost transmise notificări de reziliere a contractelor.

În cazul în care cei care au primit o astfel de notificare nu eliberează spațiile deținute abuziv, RAEDPP Constanța va proceda la întocmirea documentațiilor în vederea formulării de acțiuni în instanțele de judecată, având ca obiect evacuarea din imobile. Totodată, RAEDPP va publica lista persoanelor vizate de acest demers. În municipiul Constanța există 23 de blocuri construite prin programul ANL.

„Pe lista de așteptare sunt peste 100 de tineri cu dosare complete, printre care tineri proveniți din centrele de plasament, care au împlinit vârsta de 18 ani, deci urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului și îndeplinesc criteriile de acces în programul ANL. Prin acest demers dorim să punem capăt unor practici care nu mai trebuie tolerate și să dăm o șansă și altor tineri care se află în prezent pe lista de așteptare”, a declarat directorul general al RAEDPP Constanța, Florin Gheorghe”.

Mulţumesc. În data de 21.10.2019 am zâmbit mult, cu gândul la nişte copii.

Alexandra CUCU – Alexandra A. https://alexandraa.ro


Mangalia News, 23,10.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply