În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“

0
976

În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“.

Elevii din Voineşti, dar şi din restul judeţului Dâmboviţa primesc la şcoală mere din Polonia, deşi zona este renumită pentru fructele gustoase şi zemoase, devenite un adevărat brand. Autorităţile spun că acest lucru se întâmplă pentru că agricultorii români nu se asociază şi nu-şi construiesc depozite cu atmosferă controlată.

Spre deosebire de fructele produse la Voineşti, merele din import sunt tratate cu imazalil, un fel de ceară care protejează antifungic şi dă un luciu specific, dar care s-a dovedit a fi cancerigenă.

Imazalilul e o substanţă cu efect antifungicid, care măreşte perioada de viaţă a mărului, aşa cum se întâmplă şi la citrice.

Fostul preşedintele Asociaţiei Pomicole Voineşti, Ion Oprea, producător de mere, spune că substanţa închide practic porii merelor şi le omoară. „Noi culegem Goldenul verde, iar în beciurile noastre şi în depozite, ele de coc în continuare. De-asta sunt atât de gustoase. Ele nu sunt stropite după cules cu nimic”, spune Ion Oprea, producător.

De ce nu găsim mere de Voineşti în şcoli

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Producătorii de mere din Voineşti nu dispun de suprafeţe mari de plantaţii, aşa cum se întâmplă în Polonia, iar una dintre cerinţele care îi dau înapoi de la licitaţii este cifra de afaceri, care ar trebui să fie cu multe zerouri. „Noi am participat la discuţii, pe actele normative şi am cerut guvernanţilor să facă în aşa fel încât să participe producătorul român la licitaţii, în primul rând. Dar se pare că sunt câştigători doar cei care au cifră de afaceri mare. Asta este şi o cerinţă în caietul de sarcini”, mai spune Ion Oprea.

Citeste mai mult în adevarul.ro/locale/targoviste



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply