CORNEL UDREA: TELEVIZIUNILE ȘI BUNĂSTAREA MENTALĂ A CETĂȚEANULUI

0
1008

farmec.ro
carturesti.ro%20

CORNEL UDREA: TELEVIZIUNILE ȘI BUNĂSTAREA MENTALĂ A CETĂȚEANULUI.

Cornel Udrea: În țările care își respectă cetățenii și au grijă și de starea lor generală, numărul informațiilor, cu detalii, despre fapte antisociale extreme, crime, violuri, pedofilie este redus la nivelul epic de relatare neilustrată.

Am avut curiozitatea, strict profesională, de a urmări trei unități de timp, cu vîrf de audiență, în Danemarca, Suedia și Austria. Fața de România, diferențele sunt uriașe, net în favoarea BUNĂSTĂRII MENTALE A CETĂȚEANULUI.

La noi? La ora 7, cînd tot omul se pregătește să meargă la servici, avînd grijile lui, problemele lui, televiziunile “specializate”, relatează noi detalii de la Caracal, despre atacul alcoolicului, soldat cu 4 morți, 9 răniți, accidente, toate “cu un puternic impact emoțional”.

În ce stare își începe românul ziua? Sigur, se poate replica: să nu deschidă televizorul! Dar el vrea să știe starea vremii, a drumurilor, ALTE INFORMAȚII INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE.

Desigur, vine replica, doar nu o să zugrăvim realitatea și să prezentăm umai lucruri frumoase, de parcă săptămîna ar fi formată din 7 duminici!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Nimeni nu contestă prezentarea realității, ne-a ajuns perioada aia de minciună partinică, dinainte decembrie ’89, dar nu numai, în procent de 8o% a acestei părți întunecate a vieții. Peste tot sunt dezaxați, criminali, pedofili, dar există o politică reală de a nu stresa excesiv cetățeanul.

Am mai scris despre cît și cum prezintă alții grozăviile, mulți ați văzut programele străine, știți la ce mă refer. De pildă, în Austria, buletinul meteo,este însoțit de imagini localizate, cu un fond muzical agreabil, nu același monotn, ca la prezentarea temperaturilor pe orașe, de la noi, urmează tele-pastelurile, peisaje, cîmpii cu flori, cascade, cu toatele terapeutice, ajutînd enorm la bunăstarea sufleteasca, la optimism.

Mai vedeți oameni zîmbind, rîzînd, tineri veseli și gălăgioși? Telefonul mobil totalitar, relațiile sociale subțiate, sentimentele nevalorificate…

În România, tele-sedentarii petrec în medie/ zi, 6 ORE ÎN FAȚA TELEVIZORULUI, impactul fiind unul toxic, fiindcă programele televiziunilor ajung să le dirijeze viața și să le impună o scară de valori străină intereselor etice personale. Dacă mai adăugăm și reclamele cu medicamente, care duc uneori la gesturi periculoase, de auto-medicamentație, avem o imagine generală a unor efecte directe, venite dintr-o cauzalitate lucrativa, cinică, altfel spus, pe producătorul programelor comerciale îl doare în cur de starea de sănătate psihică a telespectatorului, el îl vrea dependent de ororile în serial, prezentate 5-6 ore cumulate, zilnic.

Românul a fost dezinformat 5o de ani. Se pare că foamea de știri, de noutăți, în devălmăsie, încă nu a fost stîmpărată, și încă nu există o politică autocenzurală, de gradare a știrii-limită, cu efect de impact. Acestea, acumulate, induc stări contradictorii, anxietate, pasivitate socială, insularizare. Dacă adăugăm cireașa mutată pe colivă, să menționăm și greutatea nocivă a precarității intelectuale, a lipsei de carte.

Tinerii s-au rupt de televiziune, ca mijloc de informare și agrement. Urmăresc, nu constant, programe sportive, în rest au televiziunile muzicale, TELEFONUL, cel care îi izolează de realitatea adevărată și relativ-recentul facebook, cu avantaje incontestabile, dar și cu pericole ce exploarează și exploatează sentimente, eșecuri, nevoia de companie.

Marile festivaluri muzicale, gen Untold sunt cele care crează un vad generos empatiei colective, dar nu în fiecare săptămînă se poate ” untoldi”. 

Să cerem guvernului aplecare și asupra acestor aspecte ? E prea mult și inutil. CNA-ul? Rog seriozitate, în rîndurile din față, dar mai ales în cele din fund…

Să ne așezăm, la ceas de seară, să mai aflăm cîte ceva din viața romanțată a distrugătorului de vieți, de la Săpoca.

Cornel UDREA, august 2019, Fb.


Mangalia News, 25.08.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply