Marin Florian: Revendicări specifice simbolisticii zilei de 1 Mai

0
1278

Marin Florian: Reducerea zilei de lucru a constituit scânteia care a generat, în data de 1 Mai 1886, un protest la care au participat 100 de mii de lucrători. Revendicarea principală se referea la reducerea timpului de muncă la 8 ore. 16 ani mai târziu muncitorii au obținut dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. O victorie a clasei muncitorești, care a presupus violențe și pierderi de vieți omenești.

Astăzi, ne confruntăm cu un sistem de relații industriale care promovează tensiuni considerabile între manageri și angajați, dar și între bogați și săraci. Alianța extrem de clară dintre politic și capital a avut ca prim rezultat modificarea sistemului de relații industriale și a Codului Muncii, prin procedură de urgență, în anul 2011. 

Este mai mult decât evident că actuala formă a Codului Muncii dezechilibrează variabila partenerială imperativ necesară pentru configurarea drepturilor și obligațiilor salariaților. Numărul tot mai mare de conflicte de muncă, multe dintre ele spontane, fundamentează ipoteza că actualul cadru legislativ reprezintă o sursă permanentă de conflict social. Sindicatele reprezintă un actor autorizat al drepturilor și intereselor lucrătorilor, însă acestea s-au regăsit într-un proces de marginalizare, concret și parțial reușit, proces care a demarat în anul 2011.

Aducerea sistemului de relații industriale în stare de echilibru trebuie să reprezinte pentru stânga românească un demers imperativ necesar pentru bunăstarea și calitatea vieții românilor. 

Simbolistica zilei de 1 Mai reprezintă o oportunitate pentru a susține o nouă listă de revendicări din partea organizației sindicale pe care o reprezint, Federația Sindicatelor Libere din România, acestea fiind următoarele: 

1. Promovarea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, ca regulă și nu ca excepție;
2. Protecția adecvată a locului muncă;
3. Reducerea perioadei de probă;
4. Eliminarea conceptului de reprezentant al salariaților din legislație;
5. Scăderea pragului de reprezentativitate pentru sindicatele de la nivelul companiei;
6. Obligativitatea încheierii contractelor colective la nivel de sector; 
7. O corectă reglementare a obiectivelor de performanță și a normei de lucru;
8. Construcția de autostrăzi, reducerea fiscalității pe muncă;
9. Distribuția corectă a valorii adăugate generată în cadrul unei companii;
10. Posibilitatea realizării de greve în perioada de implementare a contractului colectiv de muncă;
11. Condiții de muncă decente;
12. Un sistem de pensii corect și echitabil.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marin Florian, președintele Federației Sindicatelor Libere din România, 30.04.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply