Traian Vuia a fost primul om din Europa care a realizat primul zbor autopropulsat, acum 113 ani!

0
1522

farmec.ro
carturesti.ro%20

#Știațică: În data de 18 martie 1906, Traian Vuia a fost primul om din Europa care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, având capacităţi proprii de decolare şi propulsare.

”Mă duc departe, mamă, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău, că am să vin de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă”. – Traian Vuia.

El a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu aparatul Vuia I. Acest aparat, poreclit „Liliacul”, era gata în decembrie 1905. Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care palele elicei s-au oprit și avionul a aterizat.

Multe ziare din Franța, Statele Unite și Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. (sursa: Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro, 18.03.2019).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Bănăţeanul Traian Vuia, născut în 17 august 1872, în satul care astăzi îi poartă numele (fost Bujoru), este un simbol al aviaţiei mondiale, după ce a realizat în 18 martie 1906, la Paris, primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul. Cu planuri şi idei revoluţionare, Traian Vuia s-a confruntat în permanenţă cu lipsa fondurilor care să îl ajute să dea viaţă proiectelor sale vizionare. Aşa a ajuns la Paris, unde visul său a devenit realitate, iar în 18 martie 1906, lângă Paris, aparatul Vuia I (supranumit Liliacul) a zburat pentru prima dată.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/timisoara/video-ziua-traian-vuiapiese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply