Descoperire unică într-o biserică din Suceava, ctitorită de Ştefan cel Mare

0
1428

Ce au în comun credinţa în Dumnezeu şi ştiinţa? Prea puţine, ar spune mulţi. Nu şi un preot din Bucovina, care i-a uimit astăzi pe cercetători cu descoperirea sa. De 15 ani, parohul bisericii Pătrăuţi din Bucovina studiază de unul singur modul în care razele soarelui se proiectează prin ferestrele lăcaşului de cult, ctitorit de Ştefan cel Mare. Concluziile la care a ajuns i-au impresionat pe oamenii de ştiinţă. A ascultat cu uimire argumentele lui chiar şi ministrul Cercetării.

Soarele ajunge să apună în uşa bisericii şi să trimită lumina sa prin trei rânduri de uşi, până pe Sfânta Masă. O asemenea proiecție există astăzi în templul de la Abu Simbel, în sudul Egiptului.

La Institutul de Fizică Atomică din Capitală, preotul Gabriel Herea prezintă o descoperire unică pentru România. Razele soarelui care se proiectează pe zidurile bisericii Pătrăuţi descrie mai multe poveşti în funcţie de icoanele pe care le luminează.

Discutăm de o proiecţie solară la solstiţiul de iarnă, de Crăciun. Iar steaua pe care o parcurge acum, e steaua întrupării lui Hristos. Lumina soarelui vine pe stea. Luminează în altar şi arată grota Betleemului.

Fizicieni, chimişti şi matematicieni aflaţi în public – toţi sunt impresionaţi de descoperirea preotului. Studiul său arată de fapt că Ştefan cel Mare a ctitorit biserica la 1487, urmând tipare complicate din geometrie şi astronomie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Biserica ascunde secrete vechi

Este de mirare cum, în lipsa unor sisteme de proiectare, de simulare computere, cum avem acum la dispoziție, cei care au construit biserica să realizeze acele ferestre astfel încât lumina să se deplaseze în anumite zone, transmițând anumite simboluri – ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc​.

Biserica Pătrăuţi ascunde şi alte secrete vechi de jumătate de mileniu, dezvăluite în premieră de Observator, vara trecută, în cadrul campaniei “Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?

Obiect de cercetare pentru oamenii de ştiinţă, biserica este însă ignorată total chiar de autorităţile locale din Suceava. Nu există niciun plan de promovare turistică pentru lăcaşul de cult. Iar aici opresc anual doar câteva autocare cu vizitatori.

Pentru turismul în masă, Pătrăuţiul este mai puţin cunoscut, acolo tururile care se fac de agenţii care nu ajung la Pătrăuţi –  Claudiu Brădăţean, coordonator CNIPT Suceava.

Singurul lucru care s-a schimbat în ultimele 6 luni este drumul de acces către biserică, asfaltat de autorităţi, chiar după semnalul de alarmă tras de Observator. Prea puţin însă pentru un obiectiv turistic cu un potenţial uriaş. (sursa: observator.tv).


Mangalia News, 19.01.2019.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply