Statul român încă ‘se gândeşte’ dacă să cumpere acţiunile de la coreeni!
FIERBE Şantierul Daewoo Mangalia!
‘Ce se întâmplă cu angajaţii? Plecăm acasă, din februarie, cu toţii?’

0
3731

farmec.ro
carturesti.ro%20

REPLICA: Tensiuni din ce în ce mai mari la Şantierul Daewoo Heavy Industries Mangalia! Angajaţii se tem că din februarie-martie vor fi trimişi acasă, în condiţiile în care şantierul nu mai are comenzi noi, în momentul de faţă lucrându-se doar la bloc secţii comandate de partenerii de afaceri din judeţe “vecine”, cum ar fi Galaţi. La finele anului trecut, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, era aşteptat la şantierul din Mangalia, însă ulterior s-a speculat că începutul lui 2018 va fi propice unei vizite. Doar că… vizita a fost amânată, iar asta pentru că statul român, acţionar minoritar (49%) în cadrul DMHI nu a luat încă o decizie referitoare la posibilitatea sa de a achiziţiona de la coreeni acţiunile (51%) scoase la vânzare.

În 2017, angajaţii din cadrul DMHI primeau o veste bună, din punctul lor de vedere: Damen Shipyards Group încheia un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achiziţionarea cotei sale majoritare în Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Ulterior, şi Consiliul Concurenţei confirma tranzacţia. Numai că ea nu este dusă la bun sfârşit, iar statul român încă nu s-a decis dacă îşi exercită dreptul de preemţiune în ceea ce priveşte achiziţia acţiunilor scoase la “mezat” de coreeni. „Încă se analizează dreptul de exercitare a preemţiunii”, au precizat, pentru “Replica” de Constanţa, reprezentanţii Ministerului Economiei din România.

„Noi ce facem din februarie?” – este întrebarea legitimă a 1.700 de angajaţi pe care îi are DMHI, la care se adaugă alţi circa 400 de la subsidiara şantierului. În comparaţie cu începutul anului 2017, în 2018 cifra angajaţilor este cea menţionată mai sus, adică mai mică, având în vedere că aproximativ 500 de angajaţi s-au reorientat deja spre alte companii, sesizând declinul DMHI.

De altfel, ultima comandă serioasă dusă la bun sfârşit în şantier este o navă livrată în octombrie 2017 (cumpărător: Tsakos Energy Navigation Ltd). De atunci, compania nu a reuşit să mai încheie nici un contract de anvergură, limitându-se la „cârpeli” şi la construcţia de bloc secţii. Din acest motiv, nu se fac nici angajări şi s-a trecut la reducerea unor cheltuieli, cum ar fi cele legate de consumabile, după cum au precizat reprezentanţi ai DMHI.

Nici subcontractorii nu mai sunt la fel de mulţi, o parte dintre angajaţii veniţi în şantier atunci când era activitate intensă întorcându-se la Galaţi, Tulcea, Brăila. Chiar şi aşa, încă din decembrie s-a decis că, având în vedere trecerea contribuţiei de la angajator la angajat, este necesară o ajustare a salariilor. Prin urmare, salariile au fost mărite cu 20%, iar conform contractului colectiv de muncă, au fost acordate şi primele de sărbători.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai departe însă, soarta şantierului este în bătaia vântului: Damen nu se mai grăbeşte să preia acţiunile, existând, conform unor surse, anumite neînţelegeri cu partea coreeană, în timp ce statul român nu e nici el hotărât ce să facă: să intervină, pentru a convinge olandezii să cumpere mai repede sau… să-şi asume întreaga activitate de la Mangalia?!

Alexandra CUCU, replicaonline.ro, vineri, 5 ianuarie 2018.piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply