Se schimbă regulile pentru PFA şi Întreprinderi Individuale

0
707

pfa-ii2

Acestea vor avea limitări ale claselor de activitate pentru care pot obţine autorizaţie şi ale numărului de angajaţi pe care-l pot avea. Măsurile sunt incluse într-un proiect de act normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor, pentru a fi aplicate fiind nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.
Un proiect de act normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor impune limitări ale activităţilor şi numărului de angajaţi ai PFA sau II (Întreprinderi Individuale), pentru a intra în vigoare fiind nevoie doar de semnătura preşedintelui.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale impune limitări în ceea ce priveşte numărul de clase de activitate pentru care pot obţine autorizare, deşi în prezent legislaţia nu impune aşa ceva. Dacă în cazul PFA restricţia va fi de maximum cinci clase de activităţi prevăzute de Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), în cazul II va exista o limitare de zece clase de activităţi.
Pe de altă parte, atât în cazul PFA, cât şi în cazul II vor exista limitări la angajare. Pentru persoanele autorizate, limita de angajaţi va fi stabilită la trei, astfel că „PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”, aşa cum prevede proiectul de lege. Referitor la II, la aceasta se vor putea încadra în muncă cel mult opt salariaţi („terţe persoane”). Regulile aplicabile în prezent nu conţin asemenea limitări.
„În scopul exercitării activităţii/activităţilor pentru care a fost autorizată, PFA poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii, cu orice persoane fizice şi juridice, cu alte PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi economice (…)”, se arată în actul normativ, citat de avocatnet.ro, cu precizarea că în cazul II se vor putea încheia contracte cu persoane fizice şi juridice, PFA, întreprinderi familiale, dar şi cu alte II.
 
Firmele, radiate dacă nu şi-au actualizat activităţile în maximum 2 ani
Continuarea, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply