Mangalia conduce în topul primăriilor cu datorii vechi

0
739

farmec.ro
carturesti.ro%20
TELEGRAF: Doar 29 de autorități constănțene, din 70, n-au arierate. 41 de primării din județ au datorii mai vechi de 90 de zile care, în unele cazuri, sunt de ordinul milioanelor de lei.
Mangalia-are-o-datorie-de-10-milioane-lei
Mangalia are o datorie de 10 milioane de lei, câte 274,99 lei pentru fiecare cetățean al municipiului.
Datoriile mai vechi de 90 de zile, numite și arierate, sunt cel mai mare coșmar pentru primării, care sunt somate de Fisc să se scotocească prin bugete ca să-și plătească datoriile. Presiunea este maximă, mai ales că termenele impuse de Guvern pentru plata arieratelor se scurg cu repeziciune, iar primarii încep să dea din colț în colț pentru plata restanțelor. În cazul în care nu își plătesc în cel mai scurt timp datoriile, administrațiile locale riscă să nu mai primească bani de la bugetul de stat pentru investiții, să le fie blocate conturile și, în cel mai rău caz, să intre în insolvență. Cum multe dintre primării au debite de milioane de lei, care, în multe cazuri, sunt mai mari decât bugetele lor, edilii își pun speranța în Guvern. Nu de puține ori, Executivul le-a permis primăriilor, prin derogare de la lege, să se împrumute de la Trezorerie în condiții avantajoase, pentru a-și achita debitele. Indiferent de situație, aceste datorii trebuie plătite de primării într-un fel sau altul. Cert este că debitele sunt suportate de la bugetele locale, adică din banii contribuabililor.

MANGALIA, ÎN GĂLEATĂ!

La nivelul județului Constanța, din cele 70 de unități administrative, doar 29 nu au arierate. Restul primăriilor au datorii care, în unele cazuri, sunt de ordinul milioanelor de lei. De departe, cele mai mari arierate le are municipiul Mangalia, care avea înregistrată, la 31 decembrie 2015, o datorie de 10 milioane de lei. Raportat la o populație de 36.364 de locuitori, rezultă o datorie de 274,99 de lei pentru fiecare cetățean al municipiului.
Întrebat care au fost cauzele care au dus la înregistrarea unei asemenea datorii, primarul Mangaliei, Cristian Radu a spus că în municipiu s-au făcut numeroase investiții. „Sunt ferm convins că vom plăti aceste debite”, a spus Radu.
Cu toate asigurările edilului, cert este că Mangalia se află într-o situație financiară complicată, în condițiile în care Primăriei îi mai trebuie alte șase milioane de lei pentru continuarea a trei proiecte începute anul trecut și rămase nefinalizate.

CUM E SITUAȚIA ÎN JUDEȚ?

Cititi continuarea în telegrafonline.ro, Joi, 7 ianuarie 2016.




piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply