VIDEO Peştera Movile, capsula timpului pentru 5,5 milioane de ani. Mediul din grotă, asemuit celui de pe Marte – viaţă fără oxigen

0
1037

Peştera Movile de pe litoralul românesc este considerată de speologi una dintre cele mai mari descoperiri ştiinţifice ale secolului XX. Caverna este unică, datorită sistemului de chemo-sinteză prin care organismele au supravieţuit, în lipsa oxigenului, prin oxidarea unor substanţe minerale. Inclusiv cercetătorii de la NASA au comparat mediul din Peştera de la Movile cu cel de pe planeta Marte.

pestera_movile_mangalia

Exploratorii cercetând peştera Movile Sursă foto speologie.org.

„Până în 1990, când s-a inceput explorarea peşterii, cei 12.000 de metri pătraţi au fost complet izolaţi de schimbările mediului exterior. Ecosistemul se presupune că ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximativ 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care stă la baza functionarii sistemului“ explică speologii de la Grupul pentru Explorări Subacvatice şi Subterane (GESS), cei care au grijă de Peştera Movile.

Descoperirea de la Mangalia

Dacă Nicolae Ceauşescu n-ar fi ordonat construirea unei termocentrale lângă Mangalia, universul de la Movile ar fi rămas necunoscut. Speologii de la Grupul pentru Explorări Subacvatice şi Subterane (GESS) sunt cei care o au în grijă.

Liderul GESS Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic Romania, a relatat cum a decurs descoperirea peşterii denumite un tezaur biospeologic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„În 1986, Nicolae Ceauşescu ordona începerea investigaţiilor geologice în zona 2 Mai – Vama Veche în vederea construirii unei termocentrale uriaşe. Se zice că dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstică dominată de movile (localnicii numeau movile ridicăturile de pământ).

Citeste mai mult: adev.ro/nkdvff, 28.02.2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply