ONG Mare Nostrum: Campania “Colectează și tu uleiul vegetal uzat”, continuă

0
822

campanie-mare-nostrum-colecteaza-si-tu-uleiul-vegetal-uzat

     Campania “Colectează și tu uleiul vegetal uzat”, continuă!

     Uleiul vegetal uzat are efecte nocive asupra mediului, în sensul că, dacă este eliminat necorespunzător (aruncat la gunoi, în sistemul de canalizare sau direct în mediu), acesta duce la poluarea pânzei freatice şi chiar a apei pe care o consumăm. Dacă ajunge în mare, uleiul uzat formează o peliculă la suprafaţa apei şi nu mai permite trecerea oxigenului, de care organismele marine au nevoie pentru a supraviețui. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile. De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună.

     Fiind un deşeu, un reziduu, care rezultă în urma prăjirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea soarelui, porumb, măsline, palmier etc.), dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale.

     ONG Mare Nostrum colectează uleiul vegetal uzat, încă din anul 2010.

     Prin caravana de informare pe care am organizat-o vara trecută, am dorit să relansăm un concept pe piaţa din România: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, care poate fi ulterior valorificat în biodiesel.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

     Caravana de informare “Colectează și tu uleiul vegetal uzat” s-a desfășurat în perioada 16 mai – 26 septembrie 2014, ea fiind organizată și în anul 2010. Publicul țintă al acestei campanii a fost alcătuit din persoane fizice, din mediul rural și urban, de toate vârstele.

     Primăriile Constanța, Cumpăna și Mangalia s-au implicat în acest demers și și-au exprimat acordul pentru desfășurarea campaniei în Piața Tomis 3, Brotăcei, Cireșica, Grivița și Balada (la Constanța), parcarea de vis-à-vis de primărie (la Cumpăna) și Piața de Legume din centrul orașului (la Mangalia).

     În cadrul campaniei, în fiecare zi de vineri a săptămânii, între orele 9.00-13.00, voluntarii organizației au împărţit pliante şi au informat persoanele cu privire la uleiul vegetal uzat și efectele lui nocive.

     În Cumpăna şi Mangalia, începând din luna iunie și până în septembrie inclusiv, am colectat uleiul vegetal uzat, pentru persoanele care nu au avut posibilitatea de a se deplasa până în Constanţa.

     Scopul acestei campanii este de a conştientiza oamenii cu privire la problemele mediului înconjurător, cauzate de activitatea umană și diminuarea cantităţii de ulei vegetal uzat care ajunge în apă sau în sol.

     În urma caravanei “Colectează și tu uleiul vegetal uzat”, am reușit să informăm peste 8.000 de persoane, voluntarii au împărțit 4.500 de pliante, am colectat 100 litri ulei vegetal uzat și am implicat 30 voluntari.

     Colectarea uleiului vegetal uzat se face la sediul nostru pe tot parcursul anului.

     Persoanele care aduc 5 litri de ulei vegetal uzat, sunt recompensate de către noi cu 1 litru de ulei bun de folosit la gătit. Această recompensă este menită să-i motiveze pe oameni să adune uleiul vegetal uzat și să-l recicleze, aducându-l la sediul nostru.

     Caravana de informare s-a încheiat în septembrie 2014, însă noi promovăm în continuare această acțiune, mai ales în mediul online, pentru ca oamenii să știe că pot aduce uleiul vegetal uzat la sediul nostru din Constanța, de luni până vineri, între orele 9.00-17.00.

     Joi, 26.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply