Cea mai veche geamie din România se află la Mangalia (FOTO/VIDEO)

0
1835

geamia esmahan sultan mangalia-4Geamia „Esmahan Sultan” din Mangalia este cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, ridicat în anul 1575. Clădirea, situată pe str. Oituz nr. 1, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Constanța sub numele de Geamia „Esmahan Sultan”.

geamia esmahan sultan mangalia-2

Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credincioși musulmani. Dintre aceștia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. La cele două sărbători ale islamului, Idul Fitr și Idul Adha, geamia Esmahan Sultan devine neîncăpătoare.

geamia esmahan sultan mangalia-1

În prezent, geamia poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcașului de cult.

geamia esmahan sultan mangalia-8

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Istoric

Moscheea a fost construită în anul 1575 de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soția lui Sokollu Mehmed Pașa, vizirul tatălui său. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual, ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.

După 1989, moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă instituția de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propriu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.

geamia esmahan sultan mangalia-9

În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperișul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea inițială. S-a refăcut și fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959. Prețul lucrărilor este de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de un fost bancher turc și proprietar al unui mall din București.

geamia esmahan sultan mangalia-5

Surse: aici si aici. 22.11.2014.

Foto: internet.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply