Laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2014: „A fost o uşurare imensă să plec din România”!

0
728

farmec.ro
carturesti.ro%20

stefan hell

Stefan Hell. FOTO: Sueddeutsche.

Stefan W.Hell, şvabul născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre trecutul său din România.

Profesorul Stefan Hell, de la Institutul „Max Planck“ pentru Chimie Biofizică din Göttingen (Germania), a acordat un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre originile sale de şvab dunărean. Stefan Hell s-a născut în oraşul Sântana, aflat la 22 de kilometri de Arad.   

“Nu mă pot imagina altfel decât în acest context. Provin dintr-un oraş mic din România. Am venit în Germania la 15 ani. Înainte, am fost la aceeaşi şcoală ca şi laureata premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller. Ea era mai mare ca mine”, a povestit Stefan Hell, care provine dintr-o familie de intelectuali. Tatăl era inginer, mama a fost învăţătoare.    Stefan Hell a făcut apucat să înveţe două semestre la Liceul “Nikolaus Lenau” din Timişoara, pentru că în 1978 a urmat emigrarea în Germania.   

“A fost o mare eliberare pentru noi. România era o ţară comunistă în care nu putea spune nimic. A fost minunat să trăieşti într-o ţară în care limba maternă este şi cea oficială. La noi acasă se vorbea în germană. Iar eu mă simţeam un german”, a mai spus Stefan Hell.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ajuns în Germania, la Ludwigshafen, Stefan Hell a terminat liceul, iar în 1990 a absolvit şi cursurile Universităţii Heidelberg.  

“Au fost câteva greutăţi, să prind rădăcini. Dar apoi mi-am dat seama că în Timişoara am fost la o şcoală foarte bună. Când am ajuns la liceul din Ludwigshafen, am observant că toate cunoştiinţele mele au fost mai avansate decât ale colegilor mei în ceea ce priveşte fizica, chimia şi biologia”, a afirmat Stefan Hell, pentru Sued Deutsche.

Citeste mai mult: adev.ro/nd5bda, Joi, 9 oct.2014.

UPDATE: Citiți și: 

http://www.ziare.com/cultura/nobel/cercetatorul-roman-laureat-al-premiului-nobel-educatia-primita-in-romania-mi-a-folosit-1326552


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply