Activitățile de voluntariat în ONG-uri, recunoscute ca experiență profesională

0
737

La sfarsitul lunii mai, plenul Camerei Deputatilor a votat noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat in Romania, care inlocuieste astfel vechea reglementare privind voluntariatul, respectiv Legea nr. 195/2001 (republicata in 2007). De asemenea, legea a fost promulgata recent si de presedintele Romaniei.

Voluntariatul reprezinta o activitate pe care persoana implicata o desfasoara in mod liber si constient, fara a primi in schimbul muncii sale o remuneratie.

Una dintre cele mai importante modificari vizeaza introducerea in forma scrisa a contractului de voluntariat si definirea continutului obligatoriu al acestuia, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

De exemplu, voluntarul are dreptul de a beneficia de cursuri de formare sau pregatire profesionala in domeniul in care activeaza ca voluntar pe cheltuiala organizatiei gazda, de a beneficia de rambursarea cheltuielilor ocazionate de desfasurarea activitatii sale ca voluntar, obligatia organizatiei gazda de a suporta integral daunele suferite de catre voluntar pe parcursul desfasurarii activitatii daca nu a incheiat o asigurare in acest sens etc.

Mai mult, contractul de voluntariat va fi insotit de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului: astfel, sunt cunoscute cu exactitate activitatile pe care voluntarul le va desfasura, iar existenta fisei de protectie demonstreaza ca acesta a fost instructat cu privire la riscurile implicate de activitatea desfasurata. In baza contractului incheiat cu organizatia-gazda, voluntarul se poate retrage in orice moment din activitatea de voluntariat, prin denuntarea contractului cu un preaviz de 15 zile.

Continuarea, AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply