Calculatoarele de la Taxe şi Impozite se „joacă” cu banii cetăţenilor!

0
781

Funcţionarii motivează că, de când s-au schimbat programele, acestea indică valori diferite pentru aceleaşi debite.

Cozile interminabile pentru plata facturilor de orice fel, birocraţia şi „amabilitatea” celor din spatele ghişeelor dau, dintotdeauna, migrene românilor, iar anii scurşi de la Revoluţie nu le-au risipit, ci, dimpotrivă, le-au acutizat.

Plătitorii taxelor şi impozitelor se plâng, adesea, că deşi se preocupă să nu aibă datorii, modul în care le sunt luaţi banii, cât şi felul în care sunt trataţi de către funcţionari le lasă un gust amar. Inevitabil, astfel de situaţii se întâlnesc, din plin şi la Mangalia, unde contribuabilii se revoltă împotriva celor care îi tratează cu indiferenţă atunci când doresc să se achite de datorii.

În ultimele luni, am fost asaltaţi de zeci de sesizări venite din partea cetăţenilor, dar şi agenţilor economici care datorează bani la stat. Iritaţi şi contrariaţi, contribuabilii ne-au declarat că o dată ajunşi la ghişeele Serviciului Taxe şi Impozite, din cadrul Primăriei Mangalia, au aflat cu stupoare că au de plătit mai mult decât aveau cunoştinţă.

Mai mult decât atât, unii cetăţeni au aflat de la funcţionarii publici că figurează cu restanţe acumulate de câţiva ani, deşi oamenii ştiau foarte bine că nu datorează bani decât pentru 2013. Pe de altă parte, agenţii economici din localitate s-au trezit cu somaţii de plată, deşi nu aveau informaţii că ar fi debitori, întrucât îşi aminteau că au achitat sumele respective. Pentru a demonstra că au dreptate, plătitorii de taxe şi impozite, fie persoane fizice, fie  juridice, au revenit la serviciul cu pricina unde au justificat plăţile făcute cu chitanţe.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Situaţiile halucinante au atins paroxismul în momentul în care plimbându-se de la un funcţionar la altul, cetăţenii sau întreprinzătorii au aflat că, de fapt, nu datorează sumele indicate în urmă cu câteva zile, ci mult mai mult.

Pelerinajul de  nevoie de la un computer la altul a demonstrat că fiecare program prezenta sume diferite, pentru aceleaşi dări, ce trebuiau plătite de către contribuabili. Astfel, în timp ce un computer îţi „spune” că ai de plătit 400 de lei, altul te avertizează că ai un debit de 600 de lei!

Dacă unui calculator i se pot găsi scuze, fiind totuşi o aparatură ce se poate da peste cap, un funcţionar public nu poate avea circumstanţe atenuante, deoarece fiind plătit din banul public, trebuie să aibă responsabilitatea funcţiei şi să introducă datele corecte.

Contribuabilii, băgaţi în ceaţă, puşi la punct şi cu banii luaţi!

În plus, reacţia adversă a funcţionarului abordat de către cetăţeanul nelămurit, nu se poate traduce decât prin nepăsare, superioritate sau slaba pregătire profesională.

„Zilele trecute, am primit la sediul firmei, pe care o deţin, o somaţie de plată de la Taxe şi Impozite. Am fost surprins, deoarece ştiam că am achitat tot în urmă cu trei luni. De aceea, m-am dus la ghişeu, unde am aflat că este o eroare de calculator, eu neavând, în realitate, nicio restanţă”, s-a plâns administratorul unui SRL din Mangalia.

Şi mai nemulţumită s-a declarat doamna L.P., proprietara unui magazin din localitate, care a avut de suferit tot din cauza „calculatorului”.

„M-am dus la Primărie să achit taxele şi impozitele pentru 2013, însă mi s-a spus că şi am restanţe aferente anilor anteriori. Am cerut explicaţii, însă o doamnă nervoasă nu a putut sau nu a vrut să mă lămurească, spunându-mi să merg la etajul I dacă vreau informaţii suplimentare. M-am dus, însă acasă, am căutat chitanţele şi, astfel, am demonstrat că nu am nicio datorie.

Cum mine, s-a lămurit problema, însă mătuşa mea, după două drumuri la Primărie, nu ştie nici acum cât are de plătit pentru o concesiune. Funcţionarele au verificat la mai multe calculatoare, însă fiecare arăta o altă sumă pentru aceeaşi datorie. Nu este posibil să fim puşi aiurea pe drumuri, ba mai mult, să ni se vorbească urât”, ne-a relatat, supărată, femeia.

Având în vedere această situaţie fără precedent înregistrată la Primăria Mangalia, ne întrebăm firesc cam câte persoane au avut de suferit din cauza softurilor noi şi, mai ales, dacă sumele încasate de funcţionarii, cu broboane pe frunte de atâta concentrare, au fost cele conforme cu realitatea sau eronate?!

Vom reveni cu un punct oficial de vedere din partea Primăriei îndată ce îl vom primi.

editiadesud.ro, 26.11.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply