Scandalul reabilitării termice: polistirenul, considerat cancerigen în Canada, „îmbracă” blocurile noastre

0
947

Ordinul Arhitecţilor din România va fi dat în judecată. În mai multe  rânduri şi în mai multe medii arhitecţii bucureşteni – direct, sau prin  reprezentanţii lor – şi-au declarat protestul faţă de ceea ce s-a  denumit pompos „reabilitare termică”.

Această acţiune, ambalată demagogic în „grija primăriilor pentru economia de energie termică, scăderea costurilor de întreţinere, confortul locatarilor etc.” e, în realitate, o excelentă afacere pentru furnizorii de termosisteme bazate pe polistiren, adezivi, plase, fibre, mortare subţiri, accesorii, schele…

Reabilitarea termică a luat în Bucureşti două forme: împachetarea cu izolaţie termică (preponderent polistiren) a clădirilor şi închiderea în masă, a balcoanelor, cu tâmplărie din PVC şi geam termopan.

Despre închiderea balcoanelor am mai scris aici şi revin asupra a trei efecte dezastruoase:

  • 1. se îngreunează aerisirea naturală a apartamentelor, ce se vor supraîncălzi din această cauză  pe timpul verii;
  • 2. se anihilează orice intenţie de arhitectură a faţadelor, bazată pe detalii, volumetrii, umbre, alternanţa materialelor de finisaj, blocurile devenind acum paralelipipede plate şi anoste, chiar ca nişte colivii;
  • 3. pericolul desprinderii şi prăbuşirii pe trotuare a panourilor fixate precar de balustradele balcoanelor care, în cazul unui cutremur, sunt supuse celor mai puternice zguduituri.

Despre „împachetarea cu polistiren” Ordinul Arhitecţilor din România, prin vocea preşedinţilor şi a altor reprezentanţi, şi-a exprimat opinia încă de la începutul operaţiunii aducând în discuţie neajunsurile acestei soluţii cel puţin controversate:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • 1. Se reduce la zero capacitatea de transfer de aer, prin porozitate, a zidurilor exterioare, efectul obţinut e un apartament nesănătos ca o cutie etanşă din plastic; vaporii de apă din condens rămân captivi în masa zidurilor, favorizează apariţia mucegaiului şi distrugerea termoizolaţiei. Scenariu apocaliptic dar posibil.
  • 2. Nu este stabilită comportarea la foc (sub formă de standard) a polistirenului şi, deci, pericolul de a întreţine sau alimenta un incendiu.
  • 3. Nu este cunoscută/testată comportarea în timp a materialului care, de altfel, nu este bio-degradabil; e cunoscut însă că la temperaturi de peste 80 grade Celsius (ce se pot atinge pe suprafeţe expuse unui soare canicular) polistirenul trece direct din stare solidă în stare gazoasă; e motivul pentru care, cu ani în urmă, a fost interzisă folosirea lui ca material termoizolator le acoperirea halelor industriale metalice.

Vă invităm să citiţi continuarea articolului în adevarul.ro, 21 iunie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply