De ce becurile “ecologice” pe care ni le impune UE cu forţa sunt toxice, emana substanţe cancerigene, produc smog electric şi provoacă migrene?

0
1228

farmec.ro
carturesti.ro%20

Uniunea Europeana a interzis din 2010 vanzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar incepand cu anul 2013, a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul “reducerii emisiilor de carbon”. In locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL (Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorita consumului de energie mai redus) si chiar becuri “ecologice”.

Dar oare aceste becuri sunt chiar “ecologice” sau este vorba doar de o alta pacaleala de marketing la fel ca in cazul “pielii ecologice” si a “parchetului ecologic” care emana substante toxice?

Se stie deja ca daca un bec “ecologic” este spart, imprastie cantitati periculoase de mercur, fluor si metale grele, care odata ajunse in natura si in apa freatica ne pot imbolnavi. Specialistii spun ca aceste substante afecteaza grav sistemul renal si creierul. In cazul in care un bec economic se sparge, comisia franceza pentru protectia consumatorilor recomanda aerisirea indelungata a incaperii.

De asemenea, folosirea mănuşilor şi a unei hârtii absorbante. În nici un caz nu se va utiliza aspiratorul, pentru că acesta împrăştie particulele de mercur în toată încăperea. În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

Becurile economice de tip CFL emană substanţe chimice care cauzează cancer, au anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este pusă la îndoială. Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât emană substanţe toxice. Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spun experţii (mai bine nu le folosiţi deloc în casa sau la birou).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren. Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

“Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în nici un caz în apropierea capului”, spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.

În plus folosirea becurilor economice de tip CFL nu face decât să crească şi mai mult riscul de cancer mamar, susţin oamenii de ştiinţă israelieni. Explicaţia este aceea că noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (în comparaţie cu cel “gălbui” al becurilor clasice), ce păcăleşte corpul uman, inhibând astfel productia nocturnă a hormonului numit melatonină, relatează The Telegraph. Melatonina ne protejează de câteva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de prostată. Acest hormon este influenţat decisiv de ceasul biologic.

Din aceste motive în cazul în care consumul de energie electrica nu este o problema vă recomandăm revenirea la vechile tipuri de becuri cu incandescenţă (în speranţa că totuşi se vor mai găsi pe piaţă) sau varianta folosirii becurilor economice de tip LED.

Sumar dezavantaje becuri “ecologice” de tip CFL:
– sunt extrem de periculoase dacă se sparg: conţin aproximativ 4 mg de mercur care se pulverizează în ambianţă, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra sistemului nervos, mai ales la copii şi femeile gravide;
– după ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate în containere separate;
– în unele cazuri apar erupţii pe piele din cauza anumitor lungimi de undă ale luminii degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariţia cancerului de piele;
– trebuie să se afle la cel puţin 2 m distanta de cap, în acest caz neputând fi folosite la lămpile de birou;
– emană substanţe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren;
-poluează cu emisii electromagnetice periculoase spaţiul ambiant (case şi birouri) cauzând efecte devastatoare asupra sănătăţii, radiaţiile electromagnetice nenaturale produc boli organice, celulare, la nivelul organitelor celulare;
– provoacă migrene, neurologii constată tot mai multe acuze de dureri de cap şi migrene din partea persoanelor expuse la becurile fluorescente compacte;
– unele becuri folosesc o tehnologie similară luminilor fluorescente, iar o parte dintre utilizatori s-au plâns din cauza efectelor “de pâlpâire”;
– nu pot fi folosite cu întrerupătoare cu leduri sau cu variator, se pot arde foarte uşor în acest mod şi chiar pot provoca incendii.

Surse: tehnium-azi.ro; revistaplafar.ro


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply